«Συναγερμός» για τον ιό του Δυτικού Νείλου: Δύο ηλικιωμένοι νεκροί -12 κρούσματα

19:42 3/8/2017 - Πηγή: Aixmi

Δυναμική όσο και ανησυχητική εμφάνιση έκανε ο ιός του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα έπειτα από δύο χρόνια… απουσίας. Μέχρις στιγμής δύο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ συνολικά έχουν αναφερθεί 12 κρούσματα, κυρίως από την περιοχή της Αργολίδας.

Αναλυτικότερα, ένας 76χρονος που νοσηλευόταν σε μονάδα εντατικής θεραπείας στην Αθήνα

είναι το δεύτερο θύμα του ιού, ο οποίος πέθανε αργά χθες το βράδυ.
Υπενθυμίζεται πως, επίσης χθες, μία γυναίκα 90 ετών από την Αργολίδα, έπειτα από τσίμπημα κουνουπιού, εμφάνισε επιπλοκές μεταξύ των οποίων και εγκεφαλίτιδα και άφησε την τελευταία της πνοή.

Αμέσως μετά τα δώδεκα αυτά κρούσματα συγκλήθηκε έκτακτη σύσκεψη με τους εμπειρογνώμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ, προκειμένου να αποφασιστεί η λήψη απαραίτητων προληπτικών μέτρων.

Στη σύσκεψη υπό την προεδρεία του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Ι. Μπασκόζου, και του Προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ, αν. καθηγητή χειρουργικής, κ. Θ. Ρόζενμπεργκ συμμετείχαν επιστήμονες και εκπρόσωποι φορέων από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το Συντονιστικό Κέντρο Αιμοεπαγρύπνησης, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, την Ιατρική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν τα επιδημιολογικά δεδομένα και οι δράσεις δημόσιας υγείας σχετικά με τα σποραδικά κρούσματα ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης καθώς και τα πρόσφατα κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Τονίστηκε ότι στην εποχή της παγκόσμιας μετακίνησης τα νοσήματα που μεταδίδονται με διαβιβαστές αποτελούν σημαντική πρόκληση για τη Δημόσια Υγεία τόσο των ανθρώπων όσο και των ζώων στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.

Με αφορμή τα μέχρι τώρα κρούσματα ελονοσίας και λοίμωξης του Ιού του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα διαπιστώθηκε ετοιμότητα και καλή συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων.

Εξαιρετική σημασία έχουν σε αυτή τη φάση τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια καθώς αποτελούν το σημαντικότερο μέτρο πρόληψης από τη νόσο αυτή την περίοδο.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών, ενώ οι προσβεβλημένοι ασθενείς δεν μεταδίδουν τη νόσο. Στη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων, οι ασθενείς εμφανίζουν ήπια νόσο με πυρετό και ενδεχομένως μυϊκούς πόνους ή δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα. Σε μικρό μόνο ποσοστό (

Keywords
Τυχαία Θέματα