Συγχώνευση Εθνικής-Eurobank τέλος και με τη βούλα της ΤτΕ

01:27 8/4/2013 - Πηγή: Aixmi

Όπως σας τα είπαμε. Οι ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας οδήγησαν τελικά σε ναυάγιο τη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank, γεγονός που επιβεβαίωσε με ανακοίνωση της η Τράπεζα της Ελλάδος.

Έτσι, οι δύο τράπεζες θα προχωρήσουν σε ξεχωριστή ανακεφαλαιοποίηση, όπως και οι άλλες δύο συστημικές

τράπεζες (Πειραιώς και Alpha), η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στο τέλος Απριλίου.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καλύψει πλήρως τις αυξήσεις κεφαλαίου και έχει ήδη προκαταβάλει και στις τέσσερεις τράπεζες τα αναγκαία κεφάλαια. Τα κεφάλαια αυτά αποτελούν μέρος των 50 δισ. ευρώ που έχουν ήδη εγκριθεί και δεσμευθεί στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοπιστωτικής βοήθειας ειδικά για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι στην ανακοίνωσή της η ΤτΕ σπεύδει να καθησυχάσει τονίζοντας ότι «η σταθερότητα συστήματος είναι πλήρως εξασφαλισμένη, όπως πλήρως εξασφαλισμένες είναι και όλες οι καταθέσεις».

Η συγχώνευση των δύο τραπεζών τινάχθηκε στον αέρα μετά τις ενστάσεις που προέβαλε η τρόικα σχετικά με το μέγεθος του ιδρύματος που θα προέκυπτε, καθότι υπήρχαν φόβοι ότι θα αυξανόταν το συνολικό κόστος της ανακεφαλαιοποίησης, επιβαρύνοντας το δημόσιο χρέος και το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα