Στο πλευρό του Τραμπ το Μίσιγκαν: Έχουμε επιτέλους έναν πολιτικό που λέει τα πράγματα με το όνομά τους

13:22 22/2/2017 - Πηγή: Aixmi

Τη στήριξή τους εκφράζουν οι κάτοικοι του Μίσιγκαν, του πάλαι ποτέ «κοσμήματος» της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, που επλήγησαν από την κρίση του 2008, στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλτν Τραμπ, τον οποίο και ψήφισαν παμψηφεί.

Αυτό το πολιτικό κλίμα αποτυπώνεται σε ένα πλούσιο οδοιπορικό που δημοσιεύει η γαλλική εφημερίδα Liberation.

Ο ρεπόρτερ της εφημερίδας συζητεί με κατοίκους της αμερικανικής πολιτείας που

χαιρετίζουν με θαυμασμό τα πρώτα βήματα του Τραμπ στον Λευκό Οίκο. «Το ξεκίνημά του είναι καταπληκτικό. Έκανε ακριβώς αυτά που είχε υποσχεθεί ότι θα κάνει, πράγμα εξαιρετικά σπάνιο στην αμερικανική πολιτική ζωή», λέει ένας 58χρονος, εργάτης τα τελευταία είκοσι χρόνια στο εργοστάσιο της Ford στο Ντιτρόιτ.

Και εξηγεί: «Σε λίγες μόλις εβδομάδες άρχισε να αντιμετωπίζει το ζήτημα της μετανάστευσης και της ασφάλειας των συνόρων, ενώ δουλεύει συστηματικά για την οικονομία, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ. Νομίζω ότι το υπόλοιπο της θητείας του θα είναι φανταστικό. Είμαι πολύ χαρούμενος για όλα όσα έχει καταφέρει», συμπληρώνει.

Στα προάστια του Ντιτρόιτ, στην καρδιά της παρακμασμένης βιομηχανικής ζώνης, γνωστής ως «Rust Belt», η οποία συνετέλεσε για την είσοδο Τραμπ στον Λευκό Οίκο, ο διάδοχος του Μπαράκ Ομπάμα βλέπει τη δημοτικότητά του στα ύψη.

«Αυτό που με ανησυχεί είναι η κριτική που του ασκούν τα μέσα ενημέρωσης», λέει ενοχλημένος ο εργάτης. Κατηγορεί μάλιστα τους δημοσιογράφους ότι δίνουν υπερβολική σημασία σε ψευδείς ειδήσεις, όπως π.χ. αυτή περί συνωμοσίας του Κρεμλίνου με το περιβάλλον του δισεκατομμυριούχου. «Το θέμα αυτό είναι σοβαρό για την Αριστερά και τα μέσα ενημέρωσης διότι θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι ο Τραμπ έχει κρυφά κίνητρα που εξηγούν τη στάση του απέναντι στη Μόσχα. Η Ρωσία όμως θα έπρεπε να είναι ο φυσικός μας σύμμαχος. Εχθροί μας είναι οι εξτρεμιστές ισλαμιστές στη Μέση Ανατολή και χώρες όπως η Βόρεια Κορέα και το Ιράν που αναπτύσσουν πυρηνικά όπλα», υποστηρίζει.

Keywords
Τυχαία Θέματα