Στις κάλπες οι Αμερικανοί – Σε εξέλιξη η εκλογική διαδικασία

10:03 8/11/2016 - Πηγή: Aixmi

Περίπου 225 εκατομμύρια ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες για να εκλέξουν τον Αμερικανό πρόεδρο που θα διαδεχθεί τον Μπαράκ Ομπάμα.

Με την εξαίρεση δύο ακόμη χωριών, στο Νιού Χαμσάιρ και τη Νέα Αγγλία αντίστοιχα, που ψηφίζουν τη νύκτα, η ψηφοφορία στην ανατολική ακτή αρχίζει επισήμως στις 06.00 (11.00 GMT).

Οι επτά ψηφοφόροι του Ντίξβιλ Νοτς, στα Απαλάχια Ορη, στο

ακρότατο βορειο-ανατολικό τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών, κήρυξαν συμβολικά την έναρξη της ψηφοφορίας τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη.

Στις 12 ακριβώς ο Κλέι Σμιθ έριξε το ψηφοδέλτιό του στην κάλπη. Ακολούθησαν άλλοι τέσσερις άνδρες και δύο γυναίκες αυτής της κοινότητας που είναι χαμένη στα βουνά του Νιού Χαμσάιρ στα σύνορα με τον Καναδά, ακολουθώντας μία παράδοση που κρατά από το 1960 και έχει δώσει στο Ντίξβιλ Νοτς τον τίτλο «First in the Nation» (πρώτο στη χώρα).

Λίγα λεπτά μετά, και λαμβάνοντας υπόψη την έβδομη, επιστολή, ψήφο, ο δικαστικός αντιπρόσωπος ανακοίνωσε τα αποτελέσματα: Η Χίλαρι Κλίντον έλαβε 4 ψήφους, ο αντίπαλός της Ντόναλντ Τραμπ 2 ψήφους και ο ανεξάρτητος υποψήφιος Γκάρι Τζόνσον 1 ψήφο.

Μία ψήφος ακυρώθηκε διότι έφερε χειρόγραφο το όνομα του Μιτ Ρόμνεϊ, του προεδρικού υποψήφιου των Ρεπουμπλικανών που ηττήθηκε στο 2012 από τον Μπαράκ Ομπάμα.

Σημειωτέον πως και οι δύο υποψήφιοι, Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ καλούν τους ψηφοφόρους να μην μείνουν απαθείς και να πάνε να ψηφίσουν ώστε να διαμορφώσουν με την ψήφο τους το εκλογικό αποτέλεσμα.

Η υποψήφια των Δημοκρατικών που αν εκλεγεί θα είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ, έστειλε ενωτικό μήνυμα από τη Βόρεια Καρολίνα όπου έκλεισε την προεκλογική της εκστρατεία. Η Χίλαρι Κλίντον κάλεσε τους αμερικανκούς ψηφοφόρους να επιλέξουν το όραμα για μία «Αμερική γεμάτη ελπίδα, φιλόξενη και γενναιόδωρη». «Οι θεμελιώδεις αξίες μας δοκιμάζονται σε αυτές τις εκλογές, αλλά η πίστη στο μέλλον δεν υπήρξε ποτέ τόσο ισχυρή», δήλωσε η Χίλαρι.

Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ ολοκλήρωσε την τελευταία του προεκλογική συγκέντρωση με την υπόσχεση να ενώσει τη χώρα πίσω από «ασφαλή σύνορα» και να κάνει «την Αμερική προτεραιότητα».

«Φανταστείτε μόνο τι θα μπορούσε να καταφέρει η χώρα μας εάν αρχίζαμε να δουλεύουμε μαζί σαν ένας λαός, κάτω από έναν και μόνο Θεό, τιμώντας τη αμερικανική σημαία», δήλωσε ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στο Γκραντ Ράπιντς του Μίσιγκαν, πέντε ώρες πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα