Σουλτς: Η Βρετανία να καταθέσει έως την Τρίτη αίτηση εξόδου από την ΕΕ

11:22 26/6/2016 - Πηγή: Aixmi

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησε από τη Μεγάλη Βρετανία να καταθέσει αίτηση εξόδου από την ΕΕ και το πράξει μέχρι τη σύνοδο κορυφής που θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη σύμφωνα με συνέντευξή του στην Bild.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει να ολοκληρωθεί σύντομα η διαδικασία αν και ο Ντέιβιντ Κάμερον χρονοτριβεί και τόνισε ότι σε τρεις μήνες θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες, μόλις νέα ηγεσία αναλάβει την πρωθυπουργία. Αυτή η απόφαση

του παραιτηθέντα Βρετανού πρωθυπουργού προκαλεί αντιδράσεις στους κόλπους της ΕΕ και κυρίως ανάμεσα στους Γερμανούς πολιτικούς. Πρώτος απ’ όλους ο Μάρτιν Σούλτς είπε σε συνέντευξή του στην Βild της Κυριακής ότι η ΕΕ «αναμένει η βρετανική κυβέρνηση να το πράξει. Η σύνοδος κορυφής της Τρίτης είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή». Κατά την προσεχή συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών οι Βρετανοί πρέπει να καταθέσουν το σχετικό αίτημα. Αμέσως μετά μπορούν να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τους όρους της βρετανικής αποχώρησης, οι οποίες θα κρατήσουν δύο χρόνια.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του συντηρητικού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ επέκρινε τη συμπεριφορά της βρετανικής κυβέρνησης λέγοντας συγκεκριμένα στην Bild: «Η τακτική της καθυστέρησης είναι απαράδεκτη». Τάχθηκε μάλιστα υπέρ της ταχείας εξόδου της Μ. Βρετανίας «εντός της προβλεπομένης διετούς προθεσμίας και ακόμα καλύτερα εντός ενός έτους».

Αλλά και η χριστιανοδημοκράτης υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζήτησε με συνέντευξή της στην ίδια εφημερίδα ταχεία έξοδο της Μ. Βρετανίας: «Κανένας δεν θα έχει την ευκαιρία να παίξει με το χρόνο. Η οικονομία θα ζητήσει σύντομο ξεκαθάρισμα. Οι επενδυτές θα είναι επιφυλακτικοί μέχρι να μάθουν τι ισχύει τώρα: είναι μέσα ή έξω».

Οι διαπραγματεύσεις εξόδου είναι «διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική μας σχέση». Η Μ. Βρετανία παραμένει ένας σημαντικός εταίρος σε θέματα οικονομίας και ασφάλειας, τόνισε, αλλά απέκλεισε ειδικές ρυθμίσεις μετά το Brexit. «Αν καθορίσουμε ιδιαίτερη πορεία, τότε θα ζητήσουν και άλλοι εταίροι όπως η Νορβηγία το ίδιο. Οι κανόνες πρέπει να ισχύουν για όλους»

Keywords
Τυχαία Θέματα