Σκοτεινές πτυχές του Β’ Παγκ.Πολέμου:Ένας γκάνγκστερ στην υπηρεσία των Συμμάχων

09:43 10/3/2013 - Πηγή: Aixmi

Η ρήση «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» είναι γνωστή. Μία από τις σκοτεινές πτυχές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έρχεται να την επιβεβαιώσει. Για τους Συμμάχους, που πολεμούσαν τις δυνάμεις του Άξονα, σκοπός στην προκειμένη περίπτωση ήταν η νίκη, ενώ τα μέσα που «αγιάστηκαν» ήταν ένας γκάνγκστερ, ο Λάκι Λουτσιάνο.

Όμως, ποιο ήταν το χρονικό αυτής της περίεργης συνεργασίας;

Στις 9 Φεβρουαρίου 1942, στην προβλήτα 88 του λιμανιού της Νέας Υόρκης, τυλίγεται στις φλόγες το οπλιταγωγό Normandie, ένα υπερπολυτελές υπερωκεάνιο που είχε στρατολογηθεί για τις ανάγκες του πολέμου, με

σκοπό να μεταφέρει 10.000 στρατιώτες στην εμπόλεμη ζώνη. Μετά τη φωτιά που ξέσπασε, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες θορυβήθηκαν, καθώς υπήρχαν υποψίες ότι μπορεί να ήταν σαμποτάζ από πράκτορες των ναζί. Το λιμάνι της Νέας Υόρκης ήταν το σημαντικότερο λιμάνι ανεφοδιασμού των ΗΠΑ. Οι Αρχές δεν μπορούσαν να ρισκάρουν περαιτέρω. Έπρεπε να βρουν κάποιον τρόπο να ελέγξουν τις αποβάθρες από τυχόν διαρροές και γνώριζαν πολύ καλά ότι τον απόλυτο έλεγχο τον είχε η Mαφία. Πράγμα που σήμαινε ότι έπρεπε να προσεγγίσουν τον αρχηγό της, έναν Ιταλό μετανάστη με το όνομα Λάκι Λουτσιάνο.

Ο Λουτσιάνο (πραγματικό όνομα Σαλβατόρε Λουκάνια) ήταν ο απόλυτος άρχων της Mαφίας στη Νέα Υόρκη. Η εγκληματική του δραστηριότητα ξεκίνησε από τις αρχές της δεκαετίας του 1920. Εκείνη την περίοδο είχε ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ των δύο κυρίαρχων οικογενειών και ο Λουτσιάνο δολοφόνησε τους δύο αρχηγούς, αποκτώντας τον απόλυτο έλεγχο. Την περίοδο του Μεσοπολέμου ό,τι είχε σχέση με πορνεία, ναρκωτικά, παράνομα στοιχήματα και εμπόριο όπλων ήταν στα χέρια του μέχρι που φυλακίστηκε, το 1936. Όμως και μέσα από τη φυλακή ήταν αυτός που κινούσε τα νήματα.

Οι πρώτοι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και Mαφίας άνοιξαν με την προσέγγιση ενός από τα πρωτοπαλίκαρα του Λουτσιάνο, του Μέιερ Λάνσκι. Ο Λάνσκι ήταν ένας Αμερικανοεβραίος γκάνγκστερ, με έντονη δράση στους δρόμους της Νέας Υόρκης, εναντίον των ναζί και ο λόγος του μετρούσε στο Λουτσιάνο. Ήταν εν ολίγοις ο άνθρωπος που χρειάζονταν. Ο Λάνσκι πείθεται σύντομα και αποφασίζει να συναντήσει και να ενημερώσει τον Λουτσιάνο. Ο Λουτσιάνο, εκείνη την περίοδο, εξέτιε ποινή φυλάκισης 50ετών για μια σειρά από αναρίθμητες κατηγορίες. Η φυλακή στην οποία ήταν έγκλειστος ήταν υψίστης ασφαλείας, βρισκόταν στα σύνορα ΗΠΑ-Καναδά και είχε το όνομα Κλίντον ή ‘’Μικρή Σιβηρία’’. Μία από τις πρώτες ενέργειες που έγιναν, στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, ήταν η μεταφορά του Λουτσιάνο από τη ‘’Μικρή Σιβηρία’’ στην πολυτελή φυλακή του Γκρέιτ Μέντοου, στο Κόμστοκ. Μεταξύ της 15ης Μαΐου και της 4ης Ιουνίου 1942 πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση μεταξύ του Λουτσιάνο, του δικηγόρου του Μόζες Πόλακοφ και του Λάνσκι. Εκεί οι δύο άνδρες ενημέρωσαν τον Λουτσιάνο σχετικά με τις νέες εξελίξεις.

Τελικά, ο Λουτσιάνο πείστηκε να συνεργαστεί. Χρησιμοποιώντας τον Λάνσκι ως μεσολαβητή, ήρθε σε συνεννόηση με τον πλωτάρχη Τσαρλς Χάφεντεν, που είχε τεθεί επικεφαλής του τμήματος ερευνών της 3ης ναυτικής περιφέρειας, για να προχωρήσει η υπόθεση. Έως τον χειμώνα του 1942 οι αποβάθρες της Νέας Υόρκης πέρασαν στον πλήρη έλεγχο της Mαφίας, με τις ευλογίες των αμερικανικών Αρχών.

Προφανώς, όλα αυτά ο Λουτσιάνο δεν τα έκανε γιατί ήταν καλός πατριώτης. Οι βλέψεις του αποσκοπούσαν σε μείωση της ποινής και πρόωρη αποφυλάκιση. Η υπόθεση Λουτσιάνο παραμένει αμφιλεγόμενη, καθώς κάποιοι κάνουν λόγο για μια ανίερη συμμαχία, ενώ κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι η βοήθεια του, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ήταν ζωτικής σημασίας. Το 1946, έναν χρόνο μετά τη λήξη του πολέμου, ο Λουτσιάνο αμνηστεύεται, με την προϋπόθεση ότι θα απελαθεί από τις ΗΠΑ, δεν θα εμπλακεί ξανά σε εγκληματικές οργανώσεις και ότι δεν θα αποκάλυπτε ποτέ τη συνεργασία του με τις Αρχές. Όμως ο Λουτσιάνο δεν τήρησε την υπόσχεσή του. Αφού επέστρεψε για ένα μικρό χρονικό διάστημα στα πάτρια εδάφη, όπου έτυχε υποδοχής ήρωα, κατέφυγε στην Κούβα, επιστρέφοντας στις παλιές του «δουλειές».

[*Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το: Tim Newark, ΜΑΦΙΑ ΚΑΙ Β’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ, Εκδόσεις Ιωλκός.]

Follow on Twitter: @PanagiotisDel

Keywords
Τυχαία Θέματα