Σε ύψιστη επαγρύπνηση οι ένοπλες δυνάμεις για τις προκλήσεις του Oruc Reis Παράταση της Navtex από την Αγκυρα

11:30 21/10/2020 - Πηγή: Aixmi

Τείχος στην κόκκινη γραμμή των 6 ναυτικών μιλίων απο το Καστελόριζο, έχουν σχηματίσει τουλάχιστον πέντε ελληνικά πλοία, καθώς η κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν βελτιώνεται και η προσπάθεια αποκλιμάκωσης δεν αποδίδει καρπούς.

Περίπου στις 4 το πρωί ο τουρκικός στολίσκος με το Oruc Reis, έφτασε στο δυτικότερο άκρο της περιοχής ερευνών, ακριβώς στον 28ο μεσημβρινό που τέμνει την Ρόδο. Αυτή την ώρα το τουρκικό ερευνητικό πλέει 40 νμ νότια-νοτιοανατολικά της Ρόδου με πορεία Ανατολική-βορειοανατολική κινείται με ταχύτητα 3,9 κόμβους και απέχει 80 νμ από το Καστελόριζο.

Το
Oruc Reis στη μέση

Χθες Τρίτη, περίπου στις 10 το πρωί, για δεύτερη φορά σε διάστημα 48 ωρών, το Oruc Reis έσπασε το όριο των 12 ναυτικών μιλίων της δυνητικής ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης και έφτασε σε απόσταση 9 ναυτικών από το Καστελλόριζο. Σε απόσταση 6 ναυτικών μιλίων από το νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης βρίσκονταν παραταγμένα πέντε ελληνικά πολεμικά πλοία, στέλντοντας το μήνυμα ότι η κόκκινη γραμμή της Αθήνας είναι η σημερινή ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη των 6 ναυτικών μιλίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την Δευτέρα 12 Οκτωβρίου μέχρι και χθες Τρίτη 20, οι ελληνικές ναυτικές δυνάμεις έχουν εντοπίσει τουλάχιστον τρεις φορές τουρκικά υποβρύχια που κινούνταν στο νοτιοανατολικό Αιγαίο. Ο εντοπισμός των τουρκικών υποβρυχίων έγινε από ελληνικά πολεμικά πλοία επιφανείας που χρησιμοποιούσαν τις ανθυποβρυχιακές τους συσκευές, τα sonar τους δηλαδή, και τα radar τους αλλά και από ελικόπτερα του ελληνικού πολεμικού ναυτικού.

Στρατιωτική πηγή επισημαίνει ότι ιδιαιτέρως τα πληρώματα των τουρκικών υποβρυχίων έχουν κακή ψυχολογία, αφού για τρεις ακόμη φορές, τα ελληνικά συστήματα ανθυποβρυχιακού πολέμου εντόπισαν και «ξετρύπωσαν» τα τουρκικά υποβρύχια, «βομβαρδίζοντάς» τα με τα σόναρ τους και αναγκάζοντάς τα πληρώματά τους να νιώσουν τον πανικό του τι θα συνέβαινε σε πραγματικές συνθήκες μάχης.

Σήμερα το υπουργείο Αμυνας έδωσε στη δημοσιότητα φωττογραφίες με τον ελληνικό στόλο σε διάταξη μάχης στα 6 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο.

The post Σε ύψιστη επαγρύπνηση οι ένοπλες δυνάμεις για τις προκλήσεις του Oruc Reis Παράταση της Navtex από την Αγκυρα appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα