Σε συναγερμό η Ευρώπη μετά τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες

11:48 22/3/2016 - Πηγή: Aixmi

Συγκλονισμένοι παρακολουθούν οι Ευρωπαίοι τις εξελίξεις στην καρδιά της Ευρώπης, τις Βρυξέλλες, όπου το πρωί σημειώθηκαν αλλεπάλληλες εκρήξεις τόσο στο αεροδρόμιο όσο και σε σταθμούς του μετρό της βελγικής πρωτεύουσας.

Ντόμινο εξελίξεων πυροδότησαν οι επιθέσεις αυτοκτονίας. Οι βελγικές αρχές αύξησαν το επίπεδο του συναγερμού για την ασφάλεια στην ύψιστη βαθμίδα, το 4, σε όλη τη χώρα.

Στο ανώτατο επίπεδο «πορτοκαλί»

ανεβαίνει το επίπεδο απειλής στα ευρωπαϊκά όργανα, σύμφωνα με ανάρτηση της Επιτρόπου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Όλες οι συναντήσεις εντός των κτιρίων αναβάλλονται και επιτρέπεται η είσοδος μόνο στο προσωπικό με κάρτα εισόδου.

Ο ολλανδικός στρατός ενίσχυσε την ασφάλεια στα αεροδρόμια και τα σύνορά του μετά τις εκρήξεις στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με μήνυμά του στο Twitter.

Παράλληλα, ενισχύθηκαν και τα μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, μετά τις δύο εκρήξεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, σύμφωνα με την αστυνομία, ενώ λίγο νωρίτερα είχε ανακοινωθεί η ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας και στο αεροδρόμιο Ρουασί του Παρισιού.Ενισχύθηκαν τα μέτρα ασφαλείας και στο αεροδρόμιο Γκάτγουικ του Λονδίνου, σύμφωνα με εκπρόσωπο του αεροδρομίου.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι θα προεδρεύσει μιας συνεδρίας της ομάδας αντιμετώπισης κρίσεων έπειτα από τις εκρήξεις που σημειώθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες.

«Είμαι συγκλονισμένος και ανήσυχος από τα γεγονότα στις Βρυξέλλες. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε», έγραψε ο Κάμερον στον λογαριασμό του στο Twitter, προσθέτοντας πως θα προεδρεύσει μιας συνάντησης της ομάδας αντιμετώπισης κρίσεων COBRA.

«Mε την καρδιά, με τη σκέψη μας στις Βρυξέλλες», έγραψε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, στον λογαριασμό του στο Twitter, με αναφορά στις τρομοκρατικές επιθέσεις που έλαβαν χώρα σήμερα το πρωί στη βελγική πρωτεύουσα.

Παράλληλα, σε σχόλιό του, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, τόνισε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για μία προειδοποίηση, η οποία απευθύνεται στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Η τρομοκρατία, δυστυχώς, λειτουργεί επιλέγοντας συγκεκριμένα σύμβολα».

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έστειλε μήνυμα αλληλεγγύης, «Είμαστε όλοι Βρυξελλιώτες» και με ανάρτησή του στο twitter αναφέρεται στη δέσμευση της ΕΕ να υποτάξει τον τρόμο μέσω της Δημοκρατίας.

Η ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών έχει ως εξής: «Η πρωτεύουσα της Ένωσής μας, δέχεται επίθεση. Θρηνούμε νεκρούς. Δεσμευόμαστε η δημοκρατία να νικήσει τον τρόμο. Nous sommes tous Bruxellois».

Οι εκρήξεις που σημειώθηκαν σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες συνιστούν «επίθεση εναντίον της δημοκρατικής Ευρώπης», δήλωσε ο Σουηδός πρωθυπουργός Στέφαν Λόφβεν.

«Είναι μια επίθεση εναντίον της δημοκρατικής Ευρώπης. Δεν θα δεχθούμε ποτέ τρομοκράτες να επιτίθενται στις ανοικτές κοινωνίες μας», έγραψε στο πρακτορείο ειδήσεων TT ο επικεφαλής της κυβέρνησης.

Ο Δανός ομόλογός του Λαρς Λόκε Ράσμουσεν κατήγγειλε στο Twitter μια «απεχθή επίθεση». «Οι σκέψεις μου είναι στα θύματα και στις οικογένειές τους. Είμαστε στο πλευρό των Βρυξελλών», πρόσθεσε.

«Συγκλονισμένος» δηλώνει, σε ανακοινώσή του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος υπογραμμίζει πως το Βέλγιο και η Ευρώπη αντιμετωπίζουν τρομοκρατική απειλή.

«Είμαι συγκλονισμένος από τις βομβιστικές επιθέσεις σήμερα το πρωί στο αεροδρόμιο Zaventem και την ευρωπαϊκή συνοικία των Βρυξελλών, που έχουν κοστίσει αρκετές αθώες ζωές και τον τραυματισμό πολλών ακόμα ατόμων. Θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου στους συγγενείς και τους φίλους των θυμάτων» σημειώνει ο κ. Τουσκ και κάνει αναφορά σε «επιθέσεις τρομοκρατών στην υπηρεσία του μίσους και της βίας».

Η Γαλλία ζητεί να ενισχυθεί ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας στην Ευρώπη, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, ανακοινώνοντας την ανάπτυξη επιπλέον 1.600 αστυνομικών και μελών της χωροφυλακής στη χώρα, μετά τις «σοβαρές επιθέσεις» στις Βρυξέλλες.

«Βρισκόμαστε σε πόλεμο» και «απέναντι σε αυτόν τον πόλεμο, χρειάζεται μια κινητοποίηση όλων των αρχών», δήλωσε παράλληλα ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, έπειτα από έκτακτη σύνοδο της ομάδας διαχείρισης κρίσεων που συγκάλεσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάϊμπερτ έγραψε: «Οι αποκρουστικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες μας ενώνουν όλους: Aλληλεγγύη με τα θύματα και αποφασιστικότητα κατά των τρομοκρατών».

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Ρούτε συστήνει στους πολίτες της χώρας του να αποφεύγουν τα ταξίδια στο Βέλγιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα