Σε διαθεσιμότητα μητέρα και σύζυγος ανέργου; Σε καμία περίπτωση!

20:36 15/2/2013 - Πηγή: Aixmi

Ο νόμος την έθεσε σε διαθεσιμότητα, το δικαστήριο αποφάσισε να επιστρέψει στη θέση της και να αμείβεται κανονικά!

Ο λόγος για υπάλληλο του Δήμου Αιγάλεω, μητέρα δύο παιδών και σύζυγο ανέργου, η οποία κατέθεσε ένσταση κατά της απόφασης που την έθετε σε διαθεσιμότητα στο μονομελές πρωτοδικείο Αθηνών.

Το δικαστήριο τη δικαίωσε και υποχρέωσε τον Δήμο να αποδεχθεί (προσωρινά) την εργασία της, καταβάλλοντας το 100% των αποδοχών της -έως ότου κριθεί η κύρια προσφυγή της!

Στην απόφασή του ο πρόεδρος Πρωτοδικών, Δημ.

Βλάχος, θεωρεί το μέτρο μη συνταγματικό και αμφισβητεί τα κριτήρια του νόμου με τα οποία εφαρμόζεται.

Συγκεκριμένα το σκεπτικό της απόφασης αναφέρει:

«Κάθε εχέφρων εργοδότης θα επέλεγε πρώτα να περικόψει τις θέσεις εργασίας που δεν είναι αναγκαίες για την επιχείρηση, καθώς και να απολύσει τους λιγότερο αποτελεσματικούς και συνεπείς στην εκτέλεση των καθηκόντων τους, ώστε να μεγιστοποιήσει το όφελός του από την παρεχόμενη εργασία για την όποια καταβάλλει τον μισθό. Το κριτήριο, όμως, που επελέγη από το νόμο 4093/2012 δεν είναι κατάλληλο για την επίτευξη του σκοπού αυτού.

Είναι προβληματικό από πλευράς λογικής να αποτελεί αποφασιστικό παράγοντα για την επιλογή αυτών που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα η νομιμότητα της διαδικασίας που είχε ακολουθηθεί για την πρόσληψη τους και όχι η αναγκαιότητα των θέσεων εργασίας που καταλύονται και η απόδοση κάθε εργαζομένου. Όταν μάλιστα οι προσλήψεις, την εποχή που έγιναν ήταν νόμιμες είτε πρόκειται για εργαζομένους για τους οποίους δεν προβλεπόταν η τήρηση διαδικασίας ΑΣΕΠ είτε πρόκειται για μετατροπές συμβάσεων που έγιναν με το διάταγμα Παυλόπουλου».

Μεχρι στιγμής έχουν κατατεθεί περισσότερες από 60 αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων για τη διαθεσιμότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα