Σαν σήμερα πριν από 60 χρόνια πέθανε ο τιτάνας της Επιστήμης Άλμπερτ Αϊνστάιν

19:17 18/4/2015 - Πηγή: Aixmi

Σαν σήμερα πριν από 60 χρόνια έκλεισε για πάντα τα μάτια του ένας τιτάνας της Επιστήμης, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν. Ο άνθρωπος που μόλις στα 26 του δημοσίευσε την έρευνα για την Ειδική Θεωρία της Σχετικότητας, συγκλονίζοντας τον επιστημονικό κόσμο, και μόλις στα 42 του τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ για τη Φυσική, υπήρξε εξαιρετικά μέτριος μαθητής και τίποτα δεν προανήγγειλε το λαμπρό μέλλον του.

Εβραϊκής καταγωγής ο Άλμπερτ αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Γερμανία, με την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία, και να καταφύγει στις ΗΠΑ το 1933,

όπου και του προσεφέρθη διευθυντική θέση στο φημισμένο Πανεπιστήμιο Πρίνστον. Παρότρυνε τον πρόεδρο Ρούσβελτ να προχωρήσει στην κατασκευή ατομικής βόμβας, γνωρίζοντας τα σχέδια των ναζί, αλλά όταν έγινε σκόνη η Χιροσίμα εξομολογήθηκε ότι δεν έπρεπε ποτέ να είχε προτρέψει τον ηγέτη των ΗΠΑ στην πολεμική αξιολόγηση της πυρηνικής ενέργειας.

Βοήθησε πολύ στην ίδρυση ανεξάρτητου Εβραϊκού κράτους, αλλά όταν ο πρώτος πρωθυπουργός του, Μπεν Γκουριόν, του προσέφερε το 1952 τη θέση του προέδρου, απάντησε αρνητικά επικαλούμενος την ηλικία του (ήταν 73 ετών).

Πέθανε 4 χρόνια αργότερα από ρήξη ανευρύσματος στο νοσοκομείο του Πρίνστον.

Keywords
Τυχαία Θέματα