Ψηφισμένα μέτρα με ρήτρα ακύρωσης ζητούν οι θεσμοί

16:18 25/1/2017 - Πηγή: Aixmi

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων φαίνεται ότι οι δανειστές ρίχνουν νέες προτάσεις ασκώντας περαιτέρω πίεση στην ελληνική πλευρά. Στη συνεδρίαση του Eurogroup της Πέμπτης, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια «προσφορά»: η ελληνική κυβέρνηση ψηφίζει τώρα πρόσθετα μέτρα, που θα ικανοποιούν και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τα οποία εφόσον δεν χρειαστεί να εφαρμοστούν, όπως υποστηρίζει η

ελληνική πλευρά, θα ακυρωθούν το 2019.

Σύμφωνα με το Euro2day.gr, στο πακέτο των μέτρων κεντρικά συστατικά είναι η σημαντική μείωση του αφορολόγητου, η κατάργηση της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις και η δραστική απελευθέρωση των αγορών προϊόντων, πέραν των γνωστών εκκρεμοτήτων σε εργασιακά και αγορά ενέργειας. Το «αντίδωρο» θα είναι η εκταμίευση της δόσης των 6,1 δισ. ευρώ αλλά και η λήψη απόφασης για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος από το Eurogroup, άμεσα.

Ωστόσο κυβερνητικές πηγές διαψεύδουν ότι υπάρχουν τέτοια σενάρια στο τραπέζι, επιμένοντας πως δεν πρόκειται να νομοθετήσουν ούτε ένα ευρώ μέτρα.

Το «παράθυρο ευκαιρίας» όμως, όπως λένε ευρωπαϊκές πηγές, κλείνει στις 20 Φεβρουαρίου, στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup και επομένως ό,τι είναι να γίνει, θα πρέπει να έχει τελειώσει έως τότε. Στη συνέχεια, ο εκλογικός κύκλος στην Ευρώπη μπαίνει στην τελική του ευθεία, καθώς πρώτο κλείνει το ολλανδικό κοινοβούλιο και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ετοιμάζεται να κουνήσει το μαντίλι στο Eurogroup.

Keywords
Τυχαία Θέματα