Πρώτος χωρίς αυτοδυναμία ο Ραχόι, κατρακυλούν οι Podemos σε δημοσκόπηση

16:48 5/11/2015 - Πηγή: Aixmi

Στις κάλπες θα προσέλθουν σε 45 μέρες οι πολίτες της Ισπανίας και η τελευταία δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Στην εκτίμηση ψήφου, το Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) του Μαριάνο Ραχόι είναι σταθερά πρώτο με 29,1%, οι Σοσιαλιστές (PSOE) του Πέδρο Σάντσεθ σταθερά δεύτεροι με 25,3%, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκονται πλέον οι Ciudadanos του νεαρού Άλμπερτ Ριβέρα με 14,7%.

Το

καταλανικής προέλευσης κόμμα αναδεικνύεται στη μεγάλη αποκάλυψη της ισπανικής πολιτικής ζωής, κλέβοντας μερίδιο από τη δόξα των Podemos του Ιγκλέσιας.

Σημειώνονται ότι στις πρόσφατες εκλογές της Καταλονίας, οι Ciudadanos έκαναν άλμα σε επίπεδο ψήφων και εδρών: τετραπλασίασαν τη δύναμή τους και ξεπέρασαν ακόμα και τα παραδοσιακά «εθνικά κόμματα».

Οι Ciudadanos είχαν καταγράψει εξίσου καλή επίδοση και σε άλλες περιοχές της Ισπανίας -παράδειγμα η Ανδαλουσία- όπου μέχρι πριν από λίγους μήνες δεν ήταν καν γνωστή η ύπαρξή τους.

Το μόνο κόμμα που από τη νέα έρευνα δεν φαίνεται να κερδίζει είναι οι Podemos του Ιγκλέσιας που έπεσαν στην τέταρτη θέση με 10,8%.

Από την έρευνα αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά ότι το μετεκλογικό τοπίο στην Ισπανία θα είναι περίπλοκο, δεδομένου ότι η αυτοδυναμία είναι παρελθόν. Τουλάχιστον μέχρι τώρα σε καμία έρευνα δεν έχει φανεί κάποια τάση που να επιβεβαιώνει το αντίθετο.

Ο Μαριάνο Ραχόι έχει ξεκαθαρίσει ότι κατεβαίνει μόνο για να κερδίσει και να παραμείνει στην πρωθυπουργία. «Συζητάμε μόνο από την πρώτη θέση» επανέλαβε πρόσφατα, αφήνοντας αιχμές κατά του ηγέτη των Ciudadanos που μοιάζει να θέτει από τώρα όρους για την επόμενη μέρα.

Μάλιστα ο Ραχόι έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσει από την μετεκλογική κούρσα για την πρωθυπουργία της επόμενης ισπανικής κυβέρνησης. Και σε όσους ζητούν την κεφαλή του, πρόσφατα απάντησε ότι το κεφάλι του θα μείνει εκεί που είναι και ότι ο ίδιος έχει σκοπό να ζήσει πολύ καιρό ακόμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα