Προκλήσεων συνέχεια από τον πρόξενο των Σκοπίων στον Καναδά – Χάρτης μέχρι τη Λάρισα

09:17 21/8/2017 - Πηγή: Aixmi

Συνεχίζουν τις προκλήσεις οι Σκοπιανοί στον Καναδά εναντίον της Ελλάδας, όπου ο πρόξενός τους είχε την ευκαιρία να εμφανιστεί σε εκδήλωση αλυτρωτικού χαρακτήρα και να μιλήσει για την αδικία που γίνεται από τη χώρα μας εναντίον της δικής του.

Στην εκδήλωση με την ευκαιρία, όπως ανέφερε η διαφήμισή τους στην εφημερίδα «Toronto Star», του εορτασμού της «Εθνικής Ημέρας της Μακεδονίας» συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες Σκοπιανοί του Καναδά για να εξαπολύσουν επίθεση εναντίον της Ελλάδας,

η οποία όπως ισχυρίστηκαν τους κλέβει την ιστορία και τον πολιτισμό τους.

Η ιδέα της «Μεγάλης Μακεδονίας» φτάνει μέχρι και τη… Λάρισα, σύμφωνα με χάρτη που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση. Ακολούθησε έντονη αντίδραση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ τις νέες φωτογραφίες όπως και το παλαιότερο φωτογραφικό υλικό αλλά και την ομιλία του γενικού προξένου και των υπόλοιπων ομιλητών θα τα χρησιμοποιήσει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στο Διεθνές Δικαστήριο, το οποίο στην προηγούμενη απόφασή του δεν αποδέχθηκε την ελληνική παρέμβαση ότι η εθνικιστική κυβέρνηση του Γκρουέφσκι έχει ως κορμό της πολιτικής της τον αλυτρωτισμό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που είχε βγει από το ΥΠΕΞ αναφερόταν μεταξύ άλλων πως «ο κ. Παλατσέφσκι απηύθυνε χαιρετισμό από εξέδρα με φόντο αλυτρωτικά σύμβολα και χάρτη των Σκοπίων στον οποίο συμπεριλαμβάνονται ελληνικά εδάφη». Η Αθήνα εγκάλεσε τη νέα κυβέρνηση, η οποία σε επίπεδο του πρωθυπουργού από τον Ζόραν Ζάεβ με τηλεφώνημα στον Αλέξη Τσίπρα και στη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ με τον κ. Νίκο Κοτζιά δήλωσε ότι «θέλει να γίνει μια νέα αρχή στις σχέσεις της με την Ελλάδα».

Ωστόσο, σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, «παρά τις αλλαγές προσώπων, φαίνεται ότι ο αλυτρωτισμός εξακολουθεί να παραμένει η κυρίαρχη κρατική ιδεολογία και η καθημερινή πολιτική πρακτική στη γειτονική χώρα».

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο εθνικισμός των Σκοπιανών ανάγκασε τους Αμερικανούς να αλλάξουν άρδην την πολιτική τους στο εθνικό θέμα.

Ενώ συνεχίζουν να αναγνωρίζουν το γειτονικό κράτος με τη συνταγματική του ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας», η αδιάλλακτη στάση του Γκρουέφσκι τούς ανάγκασε να ταχθούν εναντίον του, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος». Οπως δήλωσε ανώτερος Ελληνας αξιωματούχος στην εφημερίδα, οι Αμερικανοί -και ειδικά η Βικτόρια Νούλαντ που ήταν απέναντι στην Ελλάδα σε όλα τα εθνικά θέματα- σταμάτησαν να ενοχλούν την Αθήνα όταν η πρώην υφυπουργός Εξωτερικών διέκοψε συνάντηση με τον πρώην πρωθυπουργό των Σκοπίων φεύγοντας έντονα εκνευρισμένη.

Ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς ενημερώθηκε με στοιχεία και φωτογραφικό υλικό για τα περιστατικά Σκοπιανών διπλωματών που συμμετέχουν σε εκδηλώσεις αλυτρωτικού χαρακτήρα, όπου αναρτώνται όχι μόνο ο ήλιος και της Βεργίνας, αλλά και χάρτες της «Μεγάλης Μακεδονίας», στους οποίους περιλαμβάνονται ελληνικά εδάφη μέχρι τη Λάρισα, σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα»!

Keywords
Τυχαία Θέματα