Πέθανε από κορονοϊό ο Δημήτρης Κρεμαστινός

16:37 8/5/2020 - Πηγή: Aixmi

Έχασε τη μάχη με τον κορονοϊό ο καθηγητής Καρδιολογίας και πρώην υπουργός Υγείας Δημήτρης Κρεμαστινός, ο οποίος νοσηλευόταν από τα τέλη Μαρτίου στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Ο πρώην υπουργός Υγείας πέθανε σε ηλικία 78 ετών. Είχε βρεθεί θετικός στον κορονοϊό και είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο, αρχικά στο ΝΙΜΙΤΣ και στη συνέχεια στον «Ευαγγελισμό» όπου νοσηλεύθηκε στη ΜΕΘ για 73 μέρες.

Τη δυσάρεστη είδηση επιβεβαίωσε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter

ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός, Καθηγητής Ιατρικής και τ. Υπουργός Υγείας, υπηρέτησε το χώρο της Υγείας με αξιοπρέπεια και αίσθημα ευθύνης. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του και στο ΚΙΝΑΛ.

— Vassilis Kikilias (@Vkikilias) May 8, 2020

Τα συλλυπητήρια του εξέφρασε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έγραψε: Ο κόσμος της επιστήμης και της πολιτικής έχασαν σήμερα ένα επίλεκτο στέλεχός τους. Στην μακρά διαδρομή του, ο Δημήτρης Κρεμαστινός άφησε ξεχωριστό αποτύπωμα αξιοπρέπειας, ευθύνης και αποτελεσματικότητας. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Ο κόσμος της επιστήμης και της πολιτικής έχασαν σήμερα ένα επίλεκτο στέλεχός τους. Στην μακρά διαδρομή του, ο Δημήτρης Κρεμαστινός άφησε ξεχωριστό αποτύπωμα αξιοπρέπειας, ευθύνης και αποτελεσματικότητας. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) May 8, 2020

Η κηδεία του πρώην υπουργού θα τελεστεί το απόγευμα του Σαββάτου στη Ρόδο. Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί στις 5.00 το απόγευμα στον ιερό ναό του Ευαγγελισμού και η ταφή θα γίνει στο νεκροταφείο της Ρόδου, ενώ σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά στην εκκλησία θα επιτραπεί να βρίσκονται ελάχιστοι συγγενείς και φίλοι.

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός αποτέλεσε την «καρδιά» του εθνικού συστήματος υγείας την περίοδο 1993-1996, πρωτοπόρος στην ειδικότητά του για τα εγχώρια ιατρικά δεδομένα, και θεράπων ιατρός του Ανδρέα Παπανδρέου.

Γεννήθηκε την 1η Μαΐου του 1942 στην Χάλκη Δωδεκανήσου και μεγάλωσε στον Αρχάγγελο Ρόδου. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετεκπαιδεύθηκε με υποτροφία του κράτους στη σύγχρονη καρδιολογία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Royal Postgraduate Medical School, St. Thomas Hospital, Guy’s Hospital 1973-1976).

Ακαδημαϊκή σταδιοδρομία
Ακολούθησε ακαδημαϊκή σταδιοδρομία. Ως πανεπιστημιακός ιατρός, δημιούργησε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο τη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Εμφράγματος και Στεφανιαίας Νόσου. Διετέλεσε διευθυντής του καρδιολογικού τμήματος του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Αθηνών, καθώς και διευθυντής στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, όπου δημιούργησε το Β΄ Καρδιολογικό Τμήμα.Ήταν ομότιμος Καθηγητής καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είχε διατελέσει πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Είχε διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, το Πανεπιστήμιο Έμορυ της Ατλάντα, καθώς και σε αυτό του Βελιγραδίου. Για το έργο του είχε βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών[1] και την American Heart Association (Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία).

Πολιτική σταδιοδρομία
Ήταν μέλος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. από το 1974 και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του από το 1996. Στην τελευταία κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου (1993 – 1996), χρημάτισε εξωκοινοβουλευτικός Υπουργός Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Εξελέγη Βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ αρχικά από το 2000 ως το 2004. Επανεξελέγη το 2009 και ήταν Βουλευτής μέχρι το 2019. Από τις 30 Αυγούστου 2015 έως τις 16 Μαρτίου 2018, ως Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, υπήρξε μέλος του εκλογικού και κοινοβουλευτικού συνασπισμού κομμάτων «Δημοκρατική Συμπαράταξη». Είχε διατελέσει Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής καθώς και Αντιπρόεδρος της.

Το κύριο κοινωνικό του έργο αναφέρεται στον χρόνο της υπουργίας του. Ως υπουργός Υγείας-Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων επέτυχε να εξαιρέσει τη χώρα από τη συνθήκη του Μάαστριχτ. Με αυτόν τον τρόπο η χώρα απέκτησε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αττικό και δέκα μεγάλα περιφερειακά νοσοκομεία, καθώς και τα μεγάλα προνοιακά ιδρύματα (ΚΕΚΥΚΑμεΑ) για την υποστήριξη των ΑμεΑ, δεδομένου ότι οι προϋπολογισμοί των έργων αυτών ήταν αδύνατον να καλυφθούν από τον εθνικό προϋπολογισμό. Αυτή η εξαίρεση από τη συνθήκη του Μάαστριχτ υπήρξε τότε η πρώτη και η μοναδική για χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έδωσε την ευκαιρία της δημιουργίας του Κοινωνικού Κράτους.

Ως υπουργός Υγείας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων:

Επεξέτεινε το ΕΚΑΒ σε όλη τη χώρα με ιατρούς καρδιολόγους και αναισθησιολόγους μέσα στις νοσοκομειακές μονάδες για πρώτη φορά. Μέχρι τότε τα ασθενοφόρα κυκλοφορούσαν μόνο με νοσηλευτές.
Δημιούργησε στη χώρα μονάδες αεροπλάνων του ΕΚΑΒ για τη διακομιδή αρρώστων από τα νησιά και τις απομακρυσμένες περιοχές, με πλήρωμα εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Δημιούργησε και λειτούργησε για πρώτη φορά τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) με επέκτασή του σε όλη τη χώρα και εισήγαγε για τους χρήστες ναρκωτικών τη θεραπεία με μεθαδόνη.
Εισήγαγε την τηλεϊατρική στη χώρα και εγκατέστησε τους πρώτους σταθμούς στα νησιά.
Αναμόρφωσε την ψυχική υγεία με πρότυπο το ψυχιατρείο Λέρου που από κοινωνικό όνειδος όπως το χαρακτήριζε τότε ο διεθνής τύπος αναγνωρίστηκε ως πρότυπο ψυχιατρικό κέντρο.

Δημιούργησε την επιτροπή των επτά ξένων εμπειρογνωμόνων από καθηγητές των μεγαλύτερων Πανεπιστημίων της Ευρώπης με επικεφαλής τον Πρύτανη του London School of Economics η οποία εισηγήθηκε το νόμο για την ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με βάση κυρίως το Σκανδιναβικό πρότυπο. Το έργο δυστυχώς δεν υλοποιήθηκε λόγω της αποχωρήσεως του από το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας ως αποτέλεσμα της παραίτησης του Ανδρέα Παπανδρέου από τη θέση του πρωθυπουργού για λόγους υγείας.

Είχε συγγράψει ακαδημαϊκά συγγράμματα, καθώς και βιβλία για το ευρύ κοινό σχετικά με την καρδιολογία. Αναζητώντας τα μυστικά της καρδιάς και Μπορούμε να νικήσουμε τις καρδιοπάθειες) και πάνω από 2500 επιστημονικές εργασίες, εκ των οποίων 486 έχουν δημοσιευθεί σε μεγάλα διεθνή ερευνητικά περιοδικά με υψηλό impact factor. Κυριότερες μονογραφίες του είναι η Διδακτορική διατριβή του (ως Διδάκτωρος του Πανεπιστημίου Αθηνών): Η συγκέντρωση του C3 κλάσματος του συμπληρώματος στην εχινοκοκκίαση, η υφηγεσία: Η επίδραση της εναπόθεσης του σιδήρου στη λειτουργικότητα του μυοκαρδίου, Διαστολική λειτουργία της αριστερής κοιλίας και ​​Preconditioning.

Από το 2009 έως σήμερα:
Διετέλεσε Πρόεδρος Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής από το 2009 έως και το 2014.
Εξελέγη Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων στις 4.10.2015.

Ανακοίνωση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) για τον θάνατο του καθηγητού Δημήτρη Κρεμαστινού

Τη θλίψη του για την απώλεια του εξαίρετου συναδέλφου και κορυφαίου επιστήμονα καθηγητού Δημήτρη Κρεμαστινού εκφράζει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.
Η ιατρική κοινότητα αποχαιρετά τον άνθρωπο που χάραξε ανεξίτηλα ίχνη ήθους και επιστημοσύνης, ενώ σφράγισε με το επιστημονικό και κοινωνικό του έργο την πορεία της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες.
Ως πανεπιστημιακός δάσκαλος έδινε στηρίγματα και έδειχνε μονοπάτια στη νέα γενιά επιστημόνων ώστε οι νέοι γιατροί στη χώρα μας να μπορούν να διαπρέψουν.

Η σπουδαία διαδρομή του Δημήτρη Κρεμαστινού χαρακτηρίστηκε από προσφορά, συνέπεια και μαχητικότητα.
Ανήλθε όλες τις βαθμίδες της πανεπιστημιακής ιεραρχίας με συνεχές ερευνητικό και διδακτικό έργο επί 35 χρόνια.
Υπήρξε Διευθυντής στις μεγαλύτερες Καρδιολογικές Κλινικές της χώρας (Νοσοκομείο Γεννηματά, Β Καρδιολογική Κλινική Ωνασείου), ενώ εκ του μηδενός δημιούργησε την Β’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του Αττικού Νοσοκομείου, της οποίας υπήρξε ο πρώτος διευθυντής.

Υπήρξε πρωτοπόρος καθώς εισήγαγε την τηλεϊατρική στη χώρα και εγκατέστησε τους πρώτους σταθμούς στα νησιά, ενώ δημιούργησε μονάδες αεροπλάνων του ΕΚΑΒ για τη διακομιδή των ασθενών από τα νησιά και τις απομακρυσμένες περιοχές.

Ταυτόχρονα δημιούργησε και λειτούργησε για πρώτη φορά τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) με επέκτασή του σε όλη τη χώρα και εισήγαγε για τους χρήστες ναρκωτικών τη θεραπεία με μεθαδόνη.
Είναι βέβαιον ότι άνθρωποι αυτού του μεγέθους δεν φεύγουν ποτέ, καθώς το έργο και η προσφορά τους στην κοινωνία μένουν ανεξίτηλα στο χρόνο, δίνοντας ένα φωτεινό παράδειγμα στις επόμενες γενιές επιστημόνων.
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος εκφράζει τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια και τους οικείους του.

The post Πέθανε από κορονοϊό ο Δημήτρης Κρεμαστινός appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα