Παρέμβαση από τη Χίλαρι στα ελληνικά θέματα

12:38 5/11/2016 - Πηγή: Aixmi

Δισέλιδο «κείμενο θέσεων» εξέδωσε το στρατηγείο της Χίλαρι Κλίντον στο οποίο εκφράζονται οι δεσμοί της με την ελληνοαμερικανική κοινότητα και την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία.

Το κείμενο απευθύνεται στους Έλληνες ομογενείς ψηφοφόρους και στην ουσία πρόκειται για ένα προεκλογικό σημείωμα. Ωστόσο η ανακοίνωση περιορίστηκε σε αοριστίες και γενικές διατυπώσεις που εκφράζουν πάγιες θέσεις της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής ενώ απουσίαζε οποιαδήποτε αναφορά στο θέμα του Μακεδονικού.

Η Κλίντον πιστεύει πως η σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας

εδράζεται σε κοινά συμφέροντα και αξίες αλλά και στους ισχυρούς δεσμούς που δημιουργεί ανάμεσα στις δύο χώρες η ελληνοαμερικανική κοινότητα.

«Οι ΗΠΑ είναι το σπίτι περίπου τριών εκατομμυρίων ατόμων που ταυτοποιούνται ως Ελληνοαμερικανοί. Οι πολυάριθμοι δεσμοί τους με την Ελλάδα, τόσο επαγγελματικά όσο και προσωπικά, ενισχύουν τις διμερείς σχέσεις και χρησιμεύουν ως γέφυρα κατανόησης ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ».

Ειδικότερα, στο κείμενο θέσεων αναφέρεται στον αγώνα που έχει κάνει η Χίλαρι που έχει σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας και της ελληνοαμερικανικής κοινότητας.

Ως Πρώτη Κυρία, γερουσιαστής, αλλά και υπουργός Εξωτερικών είχε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τους ηγέτες της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και επισκέφθηκε τρεις φορές το Οικουμενικό Πατριαρχείο για να τονίσει τη σημασία του.

«Η Χίλαρι είναι από παλιά υπέρμαχος της θρησκευτικής ελευθερίας και είναι υπερήφανη που εκπροσωπούσε τη ζωντανή ελληνοαμερικανική κοινότητα της Νέας Υόρκης ως γερουσιαστής».

Όσον αφορά στα θέματα που απασχολούν την Ελλάδα και την Κύπρο, η Κλίντον θα σταθεί στο πλευρό των συμμάχων των ΗΠΑ.

«Η Χίλαρι γνωρίζει ότι ο κόσμος είναι πάρα πολύ σύνθετος και πολύ περίπλοκος ώστε οι ΗΠΑ να προχωρήσουν από μόνες τους. Η Ελλάδα είναι μια ιστορική φίλη και σύμμαχος των ΗΠΑ και οι διμερείς μας σχέσεις είναι κρίσιμης σημασίας για την προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας και της ασφάλειας, του εμπορίου και των επενδύσεων, καθώς και την διαφοροποίηση των ενεργειακών πόρων για την Ευρώπη. Η Χίλαρι αναγνωρίζει τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας ως σύμμαχο του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα φιλοξενεί τις δραστηριότητες υποστήριξης του αμερικανικού ναυτικού στον κόλπο της Σούδας στην Κρήτη, του οποίου το προστατευμένο λιμάνι παρέχει μια σημαντικά στρατηγική θέση για την υποστήριξη των ΗΠΑ και των συμμαχικών στρατιωτικών δραστηριοτήτων στην Ευρώπη, την Αφρική, και τη Μέση Ανατολή».

Σχετικά με την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα αναφέρεται: «Η Χίλαρι θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας και των πιστωτών της για να βρουν λύσεις ώστε η Ελλάδα να ανταποκριθεί στις οικονομικές της υποχρεώσεις αλλά και να μπει σε μια πορεία ανάκαμψης μέσω της ελάφρυνσης του χρέους».

Η Κλίντον τονίζει την ανάγκη για μια συντονισμένη διεθνή απάντηση στην ευρωπαϊκή προσφυγική κρίση, υπογραμμίζοντας τις σημαντικές προσπάθειες που καταβάλει η Ελλάδα για να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στους χιλιάδες πρόσφυγες που καταφθάνουν στην χώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα