Παγκόσμια οργή για την απόφαση Τραμπ για την Ιερουσαλήμ

11:20 7/12/2017 - Πηγή: Aixmi

Παγκόσομιο σοκ προκάλεσε η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ αντί του Τελ Αβίβ. Οι περισσότεροι τον κατηγορούν ότι δυναμιτίζει το κλίμα στην περιοχή.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς κατήγγειλε την «οικτρή» επιλογή του Αμερικανού προέδρου ενώ σημείωσε ότι η Ουάσινγκτον δεν μπορεί πλέον να συνεχίσει να διαδραματίζει τον ιστορικό ρόλο της, αυτόν του διαπραγματευτή στις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Ισραηλινούς.

Η Χαμάς έκρινε ότι με αυτή την ανακοίνωση ανοίγουν «οι πύλες της κόλασης» για τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τόνισε σχετικά: «Έχω εκφραστεί με συνέπεια εναντίον μονομερών μέτρων που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την προοπτική της ειρήνης μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων». «Αυτή τη στιγμή της μεγάλης ανησυχίας, θέλω να καταστήσω σαφές ένα πράγμα: δεν υπάρχει εναλλακτική στη λύση των δύο κρατών. Δεν υπάρχει σχέδιο Β. Θα κάνω το παν εντός των δυνάμεών μου για να υποστηρίξω (την προσπάθεια) οι ηγέτες των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων να επιστρέψουν σε διαπραγματεύσεις που θα έχουν νόημα», επεσήμανε, ενώ για αύριο Παρασκευή συγκλήθηκε εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το αίτημα να συγκληθεί εκτάκτως το Συμνούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υπέβαλαν οι διπλωματικές αποστολές οκτώ κρατών μελών του, της Βολιβίας, της Αιγύπτου, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Σενεγάλης, της Σουηδίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ουρουγουάης,

Ο ίδιος ο Ερντογάν σήμερα το πρωί ανέφερε ότι ανοίγει κύκλο φωτιάς στην περιοχή, ενώ έντονες υπήρξαν οι αντιδράσεις από τους ηγέτες όλων των χωρών.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ διά μέσω του εκπροσώπου της Στέφεν Ζάιμπερτ επεσήμανε ότι η γερμανική κυβέρνηση «δεν στηρίζει αυτήν τη θέση γιατί το καθεστώς της Ιερουσαλήμ δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο μιας λύσης των δύο κρατών».

Από την πλευρά της η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι διαφωνεί με αυτήν την απόφαση καθώς όπως ανέφερε ο εκπρόσωπός της: «Διαφωνούμε με την απόφαση των ΗΠΑ να μεταφέρουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ και να την αναγνωρίσουν ως πρωτεύουσα του Ισραήλ προτού να συμφωνηθεί το τελικό καθεστώς της». Και συμπλήρωσε: «Πιστεύουμε ότι δεν εξυπηρετεί, όσον αφορά την προοπτική για την ειρήνευση στην περιοχή».

Ο Γάλλος πρόεδρος χαρακτήρισε «λυπηρή» την απόφαση του Αμερικανού ομολόγου του και απηύθυνε έκκληση να αποφευχθεί πάση θυσία η βία. Η ΕΕ εξέφρασε τη «σοβαρή ανησυχία της». Από την πλευρά του ο Πάπας Φραγκίσκος τόνισε ότι «δεν μπορώ να κρύψω τη βαθιά ανησυχία μου»,

Η Ιορδανία κατήγγειλε μια «παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ.
Η Τουρκία, όπως και η Σαουδική Αραβία, καταδίκασαν μια «ανεύθυνη» απόφαση. Το Ιράν προέβλεψε ότι η απόφαση Τραμπ θα προκαλέσει «νέα Ιντιφάντα».

The post Παγκόσμια οργή για την απόφαση Τραμπ για την Ιερουσαλήμ appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα