ΟΟΣΑ: Θετικές προβλέψεις, αλλά και καρφιά για αφορολόγητο

17:06 30/4/2018 - Πηγή: Aixmi

Θετικές προβλέψεις για την ελληνική οικονομία, αλλά και επισημάνσεις για καθυστερήσεις, περιέχει η έκθεση τού ΟΟΣΑ, στην έκθεσή του την οποία παρέδωσε ο επικεφαλής του στον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ο διεθνής οργανισμός προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2% για το 2018 και 2,3% για το 2019, μείωση τής ανεργίας στο 20,4% για φέτος και στο 19,4% για το 2019, αύξηση τής ιδωτικής κατανάλωσης κατά 0,4% για φέτος και κατά 1,5% για το 2019 και πρωτογενές πλεόνασμα 4% για το 2018 και 3,6% για το 2019.

Ωστόσο, ο ΟΟΣΑ

επισημαίνει ότι απαιτείται περαιτέρω πάταξη τής φοροδιαφυγής και διεύρυνηση τής φορολογικής βάσης (άρα, μείωση τού αφορολόγητου), ενώ τονίζεται ότι οι φορολογικοί συντελεστλες παραμένουν ιδιαίτερα υψηλοί.

«Παρά τις θετικές εξελίξεις, η ανεργία, η φτώχεια και η ανισότητα παραμένουν υψηλές, οι μισθοί είναι χαμηλοί, οι επενδύσεις παραμένουν συμπιεσμένες και η παραγωγικότητα συνεχίζει να μειώνεται. Ταυτόχρονα, η δημόσια διοίκηση εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα αποδοτικότητας, και ενώ η συλλογή φόρων έχει βελτιωθεί, η αποφυγή είναι εκτεταμένη, κάτι που οδηγεί σε υψηλότερους συντελεστές και στενότερη φορολογική βάση».

«Η αντιμετώπιση αυτών και άλλων προκλήσεων θα εξαρτηθεί κυρίως από τη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας και την ενίσχυση της ιδιοκτησίας των μεταρρυθμίσεων», σημειώνεται. Οι εξαγωγές έχουν καθοδηγήσει την αύξηση του ΑΕΠ και οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας έχουν ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα. Η απασχόληση αυξάνεται ισχυρά, ενώ οι εξωτερικές και δημοσιονομικές ανισορροπίες αντιμετωπίζονται. Το δημόσιο χρέος θα μειωθεί μέσω της υψηλότερης ανάπτυξης, της συνετής δημοσιονομικής πολιτικής και της αναδιάρθρωσης του χρέους».

Καλοδεχούμενες χαρακτηρίζονται οι πρωτοβουλίες που έχουν να κάνουν με την υποχρεωτική καταβολή μισθοδοσίας μέσω τραπεζικών λογαριασμών, το «χτίσιμο» του αφορολογήτου με ηλεκτρονικές πληρωμές, κάτι που εφάρμοσε και η Κορέα με θετικά αποτελέσματα. Από την άλλη, ο ΟΟΣΑ βάζει χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών από τη φορολοταρία, καθώς μπορεί στην Ταϊβάν να απέδωσε καρπούς (αύξηση 20% στα έσοδα ΦΠΑ), ωστόσο το πρόσφατο ευρωπαϊκό παράδειγμα της Πορτογαλίας και πολύ περισσότερο της Σλοβακίας ήταν μάλλον μέτριο.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην υποχρεωτική χρήση POS από ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς η παροχή υπηρεσιών (π.χ. τεχνίτες) εμφανίζει τα υψηλότερα ποσοστά παραβατικότητας. Κρίσιμη χαρακτηρίζεται, επίσης, η χρήση ηλεκτρονικών τιμολογίων, με πρόσφατο το παράδειγμα της Ιταλίας, που το έχει εισάγει από το 2014 για πληρωμές στο Δημόσιο και θα το εφαρμόσει από φέτος και για πληρωμές μεταξύ επιχειρήσεων.

ΟΟΣΑ: Θετικές προβλέψεις, αλλά και καρφιά για αφορολόγητο και συντελεστές φορολογίας

The post ΟΟΣΑ: Θετικές προβλέψεις, αλλά και καρφιά για αφορολόγητο appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα