Οκταετή κάθειρξη στον Μαντέλη με αναστολή για μίζα από τη Siemens

14:49 28/7/2017 - Πηγή: Aixmi

Με απόφασή του το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων καταδίκασε τον πρώην υπουργό Τάσο Μαντέλη σε κάθειρξη οκτώ ετών με αναστολή.

Έπειτα από τέσσερα χρόνια που ξεκίνησε η δίκη για την υπόθεση ψηφιοποίησης του ΟΤΕ, ο πρώην υπουργός κρίθηκε ένοχος για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Ωστόσο, το άλλο αδίκημα που τον βάρυνε, αυτό της δωροδοκίας σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές

διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, έχει παραγραφεί.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά στον Τάσο Μαντέλη, θεωρήθηκε ένοχος για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, καθώς το δικαστήριο απεφάνθη πως τα 450.000 γερμανικά μάρκα ήταν η δωροδοκία του πρώην υπουργού Μεταφορών για την επίμαχη σύμβαση. Τα χρήματα μπήκαν, με δυο εμβάσματα, το 1998 και το 2000, από τα μαύρα ταμεία της Siemens σε τραπεζικό λογαριασμό με τον κωδικό Roccos, που ανήκε στον κουμπάρο του Μαντέλη, Γιώργο Τσουγκράνη, σύμφωνα με την απόφαση.

Σε κάθειρξη 12 ετών, επίσης με αναστολή, καταδικάστηκε και το στέλεχος της Siemens, Ηλίας Γεωργίου καθώς του αναγνωρίστηκαν κι αυτού ελαφρυντικά. Και οι δύο καταδικασθέντες είναι ελεύθεροι.

Ακόμη, το δικαστήριο με την απόφασή του έκρινε ομόφωνα αθώο τον κ. Τσουγκράνη, για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και για δωροδοκία, με το σκεπτικό ότι δεν είχε δόλο.

Επίσης, αθώα ελλείψει δόλου κρίθηκε και η πρώην εφοριακός Αντωνία Μάρκου. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων δεν δέχθηκε την επιστροφή χρημάτων, προχωρώντας στη δήμευσή τους. Επίσης, με την απόφαση έγιναν δεκτές οι αιτήσεις της Πολιτικής Αγωγής για αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης και το Εφετείο επεδίκασε το ποσό των 50.000 ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο, ενώ για τον ΟΤΕ δέχθηκε αποζημίωση του ποσού των 30 ευρώ, με επιφύλαξη.

Keywords
Τυχαία Θέματα