Οι δανειστές χάνουν απ’ τα δάνεια στην Ελλάδα – Είναι μύθος ότι κερδίζουν

13:00 21/4/2012 - Πηγή: Aixmi

Εμείς οι Έλληνες ανέκαθεν είμαστε επιρρεπείς στην συνωμοσιολογία και στη μυθοπλασία. Επειδή ποτέ δεν πιστεύουμε ή δε θέλουμε να πιστέψουμε ότι για τις δοκιμασίες και τα προβλήματά μας φταίμε εμείς οι ίδιοι, έχουμε την τάση να αποδίδουμε τις ευθύνες στους άλλους. Κι όποιος κατασκευάσει μια ιστορία που εμπλέκει ξένους «κακούς» κι «ύπουλους», που σε «σκοτεινές κάμαρες» ραδιουργούν εις βάρος του «περιουσίου λαού» των Ελλήνων, είμαστε έτοιμοι να τον πιστέψουμε. Ιδίως σε εποχές έκπτωσης αξιών, παρακμής και οικονομικής κρίσης, όπως αυτή που ζούμε σήμερα.

Ετσι, λοιπόν, ένας από τους δημοφιλέστερους

μύθους, που διοχετεύονται τεχνηέντως στην αποσβολωμένη, φοβισμένη και αποπροσανατολισμένη ελληνική κοινωνία του σήμερα και προσλάμβάνει, πλέον, διαστάσεις αναλλοίωτης αλήθειας, μολονότι δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα, είναι ότι μέσω του Μνημονίου, της δανειακής σύμβασης και της τρόϊκας έχουμε αλυσοδεθεί από τους δανειστές μας, που μας πίνουν το αίμα επιβάλλοντας μας τοκογλυφικά επιτόκια, που καλείται να πληρώσει από το υστέρημά του ο ελληνικός λαός.

Νομίζω ότι η μεγάλη πλειοψηφία είναι πεπεισμένη ότι αυτό ισχύει ως Ευαγγέλιο. Δεν το ψάχνει, δεν το ερευνά, αρκείται να πιστεύει ότι έτσι είναι επειδή αυτό μας βολεύει για να δικαιολογήσουμε τη σημερινή μας κατάντια.

Κι, όμως, αυτό απέχει έτη φωτός από την αλήθεια. Η αλήθεια, που δεν επιδέχεται οποιαδήποτε άλλη εκδοχή, είναι ακριβώς το αντίθετο. Οι δανειστές μας, που είναι το ΔΝΤ και οι εταίροι μας, κράτη- μέλη της Ευρωζώνης, μας δανείζουν με πολύ χαμηλά επιτόκια. Ας δούμε γιατί. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μας δανείζει με επιτόκιο 3,1%, που είναι πολύ χαμηλότερο από ό,τι δανείζονται οι περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης, ακόμα κι η Γαλλία. Μόνον η Γερμανία και 2-3 από τις πλουσιότερες χώρες του Βορρά δανείζονται με χαμηλότερο επιτόκιο.

Τα υπόλοιπα, πέραν του ΔΝΤ, δάνεια δίνονται μέσω της δανειακής σύμβασης από τα κράτη -μέλη της ζώνης του Ευρώ. Δηλαδή, εκτός από τις πλούσιες Γερμανία, Φινλανδία, Ολλανδία κοκ και από τις φτωχότερες, όπως η Σλοβακία ή και από τις υπερχρεωμένες, όπως η Ισπανία κι η Ιταλία. Αυτές οι χώρες μας δανείζουν με επιτόκιο που, πλέον, έχει πέσει κάτω από το 4,5%. Δηλαδή, μας δανείζουν με επιτόκιο χαμηλότερο από ό,τι οι ίδιες δανείζονται από τις αγορές.

Όταν η Ιταλία μας δανείζει με 4,5%, για παράδειγμα, η ίδια δανείζεται από τις αγορές με επιτόκιο που προσεγγίζει το 6%. Δηλαδή, οι περισσότερες χώρες του ευρώ έχουν καθαρές απώλειες από τη δανειοδότηση της Ελλάδας. Αλλά ακόμα κι η Γερμανία, που μας δανείζει με καλύτερους όρους από ό,τι δανείζεται η ίδια, θα μπορούσε αυτά τα χρήματα να τα δανείζει σε άλλους με υψηλότερα επιτόκια. Δηλαδή, οι δανειστές μας χάνουν αντί να κερδίζουν, όπως είναι η διαδεδομένη αντίληψη στην Ελλάδα σήμερα. Και το κάνουν
ακριβώς στο πλαίσιο της κοινοτικής αλληλεγγύης και για να μην καταρρεύσει η ζώνη του Ευρώ. Όμως, η αλήθεια αυτή, που αποτελεί γεγονός και δεν επιδέχεται οποιασδήποτε διάψευσης, απορρίπτεται μετά βδελυγμίας

Keywords
Τυχαία Θέματα