Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στο πόρισμα Παρασκευόπουλου

12:06 21/9/2018 - Πηγή: Aixmi

Δεν είναι μόνο ιδεοληπτικοί αλλά και αδιόρθωτοι, σχολίασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στο πόρισμα Παρασκευόπουλου, προσθέτοντας ότι τα Πανεπιστήμια θα καθαρίσουν από συμμορίες και θα αποδοθούν ξανά στους φοιτητές και τους καθηγητές τους. Σε ανάρτησή του στο Τwitter έγραψε: «Γυρίζοντας από τη σύνοδο του ΕΛΚ διάβασα το πόρισμα Παρασκευόπουλου για τη βία στα ΑΕΙ. Δεν είναι μόνο ιδεοληπτικοί αλλά και αδιόρθωτοι. Τα πανεπιστήμια θα καθαρίσουν από συμμορίες και θα αποδοθούν

ξανά στους φοιτητές και τους καθηγητές τους».

Με ανακοίνωσή της η ΔΑΠ χαρακτηρίζει επικίνδυνο το πόρισμα της Επιτροπής Παρασκευόπουλου, σημειώνοντας: «Το πόρισμα της «Επιτροπής Παρασκευόπουλου» για τη βία στα Πανεπιστήμια προκαλεί ειλικρινείς απορίες όχι απλά για τα κίνητρα, αλλά για την ίδια την σοβαρότητα των συντακτών του. Πρόκειται για μια έκθεση ιδεών που, αν δεν ήταν πέρα για πέρα επικίνδυνη, θα ήταν πραγματικά αστεία. Πρώτο και κύριο, από όλη αυτή την έκθεση ιδεών για τη βία στα πανεπιστήμια περισσεύουν οι θεωρίες περί πρόληψης της εγκληματικότητας, απουσιάζει όμως, οποιαδήποτε αναφορά στην καταστολή ενός εγκλήματος που τελείται εντός του ακαδημαϊκού χώρου. Αποδεικνύεται έτσι ότι οι συντάκτες του πορίσματος είτε είναι παντελώς άσχετοι με την κατάσταση στις σχολές μας, είτε είναι τυφλά ιδεοληπτικοί, αγνοώντας επιδεικτικά την κυριαρχία παρακρατικών ομάδων στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

Φυσικά, κεντρικό σημείο της πρότασης της επιτροπής Παρασκευόπουλου είναι η ανοχή (αν όχι η ενθάρρυνση) στα εγκλήματα χαμηλής ποινικής απαξίας, προτείνοντας τη θεσμοθέτηση οργάνων τα οποία αποδεδειγμένα δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Δημιουργείται έτσι ένα καθεστώς ασυλίας των δραστών και, τελικά, διευκολύνεται η τέλεση βαρύτερων εγκλημάτων, καθώς τα όρια μέσα στα οποία μπορούν να παρέμβουν οι Αρχές καθίστανται δυσδιάκριτα.

Από εκεί και πέρα, είναι αδιανόητος ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι καταλήψεις: Είναι απαράδεκτο ενώ παρακωλύεται διαρκώς η ακαδημαϊκή καθημερινότητα, η Επιτροπή να προκρίνει τη λειτουργία «Μόνιμης Επιτροπής Διαπραγμάτευσης», νομιμοποιώντας στην πράξη μια παράνομη και αντικοινωνική συμπεριφορά.

Σαν να μην έφτανε αυτό, η επιτροπή προτείνει τη δυνατότητα χορήγησης άδειας για τη λειτουργία των ήδη κατειλημμένων χώρων των ιδρυμάτων. Τα πανεπιστήμια όμως δε χρειάζονται «εργαστήρια επαναστατών» αλλά χώρους που οι νέοι ελεύθερα θα αναπτύσσουν υγιείς μορφές κοινωνικοποίησης.

Τέλος, τα ευχολόγια για την καταπολέμηση της χρήσης ναρκωτικών και όχι της ίδιας της εμπορίας τους δεν χρειάζονται τον παραμικρό σχολιασμό, γιατί στερούνται οποιασδήποτε επιστημονικής τεκμηρίωσης, αλλά και επαφής με την πραγματικότητα. Εμείς είμαστε ξεκάθαροι: Οι έμποροι της οδού Μασσαλίας δεν θα καταπολεμηθούν με πολιτική υποκατάστατων. Θα διωχθούν και θα τιμωρηθούν παραδειγματικά, με κάθε κόστος.

Η ΔΑΠΝΔΦΚ έχει πλήρη και σύγχρονη πρόταση παιδείας, μέσα στην οποία αναφέρεται ξεκάθαρα στα θέματα ασφάλειας των ακαδημαϊκών χώρων. Αυτή την πρόταση παιδείας συμμερίζεται και στηρίζει κάθε χρόνο, με κάθε αφορμή η φοιτητική κοινότητα, ενώ ταυτόχρονα οι θέσεις μας απολαμβάνουν συντριπτική αποδοχή στην κοινωνία. Αντίθετα, η επιτροπή του κ. Παρασκευόπουλου επέλεξε να αγνοήσει την πλειοψηφία των φοιτητών και των πολιτών, προκρίνοντας τις ιδεοληψίες των μελών της, που μόνο τέρατα έχουν γεννήσει όπου εφαρμόστηκαν.

Το πόρισμα αυτό θα πάει στα σκουπίδια, όχι μόνο γιατί αυτή η κυβέρνηση δεν θα προλάβει να το υλοποιήσει, αλλά κυρίως γιατί δεν το θέλει κανείς στην κοινωνία εκτός από τους συντάκτες του και τους εντολείς τους, δηλαδή ο κ. Γαβρόγλου και ο κ. Τσίπρας. Οι πολίτες θέλουν πανεπιστήμια ανοιχτά, σύγχρονα, παραγωγικά, ασφαλή και ελεύθερα και η επιθυμία τους θα γίνει σύντομα πράξη από μια κυβέρνηση που σέβεται την ανάγκη της κοινωνίας για πρόοδο, ελευθερία και ασφάλεια».

Η ΟΝΝΕΔ χαρακτηρίζει το πόρισμα «φαιδρό και προσβλητικό», τονίζοντας πως «επιστρέφεται ως απαράδεκτο».

Σε ανακοίνωσή της, η ΟΝΝΕΔ σημειώνει ότι «στον κανονικό κόσμο, αν ένας καθηγητής Πανεπιστημίου εφάρμοζε ως υπουργός στην πράξη τις θεωρίες του με τραγικά κοινωνικά αποτελέσματα, είτε από ντροπή θα εξαφανιζόταν αυτοβούλως από τον δημόσιο διάλογο, είτε κανείς δεν θα τον έπαιρνε στα σοβαρά. Στην περίπτωση του κ. Παρασκευόπουλου καταρρίπτεται κάθε ρεκόρ θράσους, αφασίας και εμμονής: Αφού με τη δική του υπογραφή έχουν αφεθεί ελεύθεροι να επαναλάβουν τις αγαθοεργίες τους δολοφόνοι και βιαστές, ο ίδιος εξακολουθεί να μας κάνει κήρυγμα ότι όλα έγιναν για το κοινό καλό».

Και προσθέτει, «και σαν να μην έφτανε αυτό, η κυβέρνηση, δια του υπουργού Παιδείας κ. Γαβρόγλου, τον τοποθετεί επικεφαλής της επιτροπής που συνέταξε το πόρισμα για τη βία στα Πανεπιστήμια, το οποίο χωρίς την παραμικρή συστολή νομιμοποιεί τις καταλήψεις, αποδέχεται μοιρολατρικά το εμπόριο ναρκωτικών και κανονικοποιεί τη βία, την παρανομία και τη δράση παρακρατικών ομάδων στις σχολές».

Η ΟΝΝΕΔ τονίζει πως «επιστρέφει το πόρισμα στους συντάκτες του ως απαράδεκτο, φαιδρό και προσβλητικό προς τους κόπους των φοιτητών και τις θυσίες των οικογενειών τους. Δεν πρόκειται να ανοίξουμε διάλογο με φανατικούς ιδεοληπτικούς που θέλουν να κάνουν τα πανεπιστήμια μικρογραφία της διαλυμένης τριτοκοσμικής κοινωνίας που ονειρεύονται. Ούτε πρόκειται να διαπραγματευτούμε το παραμικρό με κάθε λογής παραβατικά στοιχεία που καθημερινά τραβάνε τις σχολές μας στον βούρκο της βίας, της ανομίας και της διάλυσης.

Ας το καταλάβουν επιτέλους ο κ. Τσίπρας και η παρέα του: Είτε θέλουν, είτε δεν θέλουν, τα ελληνικά Πανεπιστήμια και ΤΕΙ θα γίνουν χώροι ελευθερίας, εκπαίδευσης, μόρφωσης, καλλιέργειας και κοινωνικοποίησης, όπως είναι σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Αυτό είναι η βούληση των Ελλήνων πολιτών, αυτό θα υλοποιήσει η επόμενη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, κ. Νίκη Κεραμέως και ο αν. Τομεάρχης Εσωτερικών Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σχετικά με το πόρισμα Παρασκευόπουλου, δήλωσαν: «Χρειάστηκαν 8 μήνες στον κ. Παρασκεύοπουλο και την επιτροπή του για να εκδώσουν ένα πόρισμα αναφορικά με τη βία στα πανεπιστήμια. Και πού κατέληξαν τελικά; Αφού μας ξεκαθαρίζουν ότι είναι ουτοπικός στόχος η εξάλειψη της παραβατικότητας στο ακαδημαϊκό περιβάλλον, προτείνουν τις εξής εξόχως αποτελεσματικές λύσεις:

· Για την αντιμετώπιση των καταλήψεων, προκρίνεται ο εποικοδομητικός διάλογος με τους καταληψίες.

· Για τη διακίνηση ναρκωτικών στα πανεπιστήμια, η επιτροπή Παρασκευόπουλου προτείνει την ανάπτυξη street work για τον περιορισμό της.

· Για τις ληστείες και τις εκρήξεις στα A.T.M., προτείνεται η… απομάκρυνσή τους από τα πανεπιστήμια.

Και φυσικά για τη βία εν γένει, η λύση είναι η “ευαισθητοποίηση των φοιτητών και των εκπροσώπων τους ώστε να γίνει σαφές ότι όταν το θύμα είναι συνάδελφος ή καθηγητής δεν πλήττεται η άρχουσα τάξη”.

Είναι γεγονός ότι δεν περιμέναμε κάτι περισσότερο από μια επιτροπή της οποίας προΐσταται ο κ. Παρασκευόπουλος, ο οποίος ως Υπουργός Δικαιοσύνης αποφυλάκισε χιλιάδες καταδικασμένους για κακουργήματα.

Και ενώ το πόρισμα κάνει όλες αυτές τις τραγελαφικές αναφορές, δεν περιλαμβάνει το αυτονόητο: ότι θα πρέπει να υπάρχει αυτεπάγγελτη επέμβαση των αρχών για κάθε αξιόποινη πράξη. Και προφανώς αυτή η διάταξη δεν θα πρέπει να μένει στα χαρτιά αλλά να εφαρμόζεται στην πράξη. Αλλά για να συμβεί αυτό, θα πρέπει η Κυβέρνηση να αφήσει την αστυνομία να κάνει τη δουλειά της. Και αυτό θα κάνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

Ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς, σχολίασε: «Το πόρισμα της επιτροπής Παρασκευόπουλου για την ακαδημαϊκή ελευθερία και ειρήνη δεν μπορώ να πω ότι μας έκανε σοφότερους. Ένα πόρισμα που στις 20 σελίδες του, κυρίως περιλαμβάνει χιλιοειπωμένες γενικολογίες και ευχολόγια, αρκείται σε ορισμένες διαπιστώσεις και περιορίζεται σε κάποιες αυτονόητες προσεγγίσεις και προτάσεις («να εφαρμοσθεί η νομοθεσία») εκεί που ζορίζουν τα πράγματα (κακουργήματα, καταλήψεις). Πάντως η αλήθεια είναι ότι αποφεύγει να επικαλεστεί «το ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα» που είχε προτείνει ο κ. Γαβρόγλου για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας και της εγκληματικότητας στα Πανεπιστήμια.

Ως Ποτάμι θα ζητήσουμε τα πλήρη κείμενα των εισηγήσεων των μελών της επιτροπής μαζί με τα υπομνήματα των Πρυτανικών Αρχών και τα στοιχεία της αστυνομίας στα οποία αναφέρεται το Πόρισμα, αν και φανταζόμαστε ότι το Υπουργείο Παιδείας έχει σκοπό να δώσει τα πλήρη στοιχεία στα κόμματα, παρόλο που δεν το ανέφερε ο κ. Γαβρόγλου.

Θα περιμέναμε ωστόσο στο πόρισμα αυτό να δούμε προτάσεις και κατευθύνσεις για τον τρόπο συνεργασίας πρυτανικών αρχών εισαγγελίας και αστυνομίας όταν επιβάλλεται η επέμβασή της, εκτός από γενικόλογες και αυτονόητες προτροπές.Επίσης δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη για Πανεπιστημιακούς χώρους που χρησιμοποιούνται ως ορμητήρια για ταραχές και εμπλοκές με την αστυνομία.

Στο θέμα της αντιμετώπισης της διακίνησης των ναρκωτικών, αντί το πόρισμα να υποδείξει κυρίως τρόπους παρέμβασης για την αποτροπή της διακίνησης των ναρκωτικών, δίνει την εντύπωση ότι υπάρχει εκτενές πρόβλημα χρήσης ναρκωτικών από τους φοιτητές! Ενώ όλοι γνωρίζουν ότι κατά κύριο λόγο εξωπανεπιστημιακοί ασχολούνται με την πώληση, αγορά και χρήση ναρκωτικών ουσιών μιας και μέσα στους Πανεπιστημιακούς χώρους η επέμβαση της αστυνομίας είναι σχεδόν αδύνατη.

Κρίνεται θετικό ότι στο θέμα των μακροχρόνιων καταλήψεων προτείνεται νομοθετική ρύθμιση για επέκταση των διαδικασιών της διοικητικής αποβολής και από κτίρια των ΑΕΙ, ένα μέτρο αναγκαίο για την απαραίτητη σήμερα αξιοποίηση της περιουσίας τους. Θετική επίσης και η προτροπή για χρήση πρόσθετων μέτρων ελέγχου (π.χ. εποπτικά μέσα) στους ανοικτούς Πανεπιστημιακούς χώρους, με σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων και των προσωπικών δεδομένων.

Οι Πανεπιστημιακοί χώροι δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως κομμάτι ξέχωρο της ελληνικής επικράτειας επειδή κυριαρχούν ιδεοληψίες που μπορεί να είχαν βάση πριν 40 χρόνια, σήμερα όμως είναι τελείως ανεδαφικές, και το μόνο που κάνουν είναι να δίνουν άλλοθι για παραβατικές συμπεριφορές κάνοντας τα Πανεπιστήμιά μας πιο αφιλόξενα για αυτούς που πραγματικά έχουν δημιουργηθεί».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης, μίλησε για άγνοια της κατάστασης που επικρατεί στα ΑΕΙ. Σε ανάρτησή του στο twitter, έγραψε: «Όσα προτείνει για τις καταλήψεις ο κ. Παρασκευόπουλος δείχνουν πως δεν έχει επαφή με το τι συμβαίνει στα Πανεπιστήμια με το θέμα της βίας. Εκτός πραγματικότητας για ακόμη μια φορά οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης αναρωτιέται «πλάκα με κάνεις;».

Όπως τονίζει στο πόρισμα αναφέρονται:

«-Να φύγουν τα ΑΤΜ από τα Πανεπιστήμια για να μην τα σπάνε.

– Να μην πολεμάμε την παραβατικότητα γιατί έτσι υποθάλπουμε καταστάσεις ανομίας (sic).

– Να δίνουμε υποκατάστατα ναρκωτικών για να μη γίνεται διακίνηση.

– Να δημιουργηθεί Μόνιμη Επιτροπή Διαπραγμάτευσης για αυτούς που κάνουν καταλήψεις με φθορές ή μη.

– Να μη δέρνουν καθηγητές γιατί δεν είναι άρχουσα τάξη.

– Να φωτίσουμε τους χώρους με λάμπες που δεν σπάνε.

– Να δημιουργηθούν χώροι νυχτερινής αναψυχής με ευθύνη των σχολών, εκ περιτροπής».

Επίσης, αναρωτιέται αν αναμένεται τίποτα καλύτερο και συμπλήρωσε το σχόλιο που είχε κάνει τον περασμένο Ιανουάριο προς τον υπουργό Παιδείας «πλάκα με κάνεις;».

Η Νεολαία ΑΝΕΛ, επίσης, σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως φαινόμενα χρήσης βίας ή άγριας κομματικοποίησης και εκμετάλλευσης των φοιτητών προσβάλλουν τη χώρα μας.

«Απαιτείται, επιτέλους, ειλικρινής διάλογος και σοβαρές προτάσεις από όλους, για να αντιμετωπιστεί το σύνθετο πρόβλημα της βίας και της αυθαιρεσίας στα Ανώτατα Ιδρύματα της χώρας. Οι φοιτητές γνωρίζουν πολύ καλά τις δυσκολίες και τα λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σχολές τους – οι οποίες δυσκολεύονται σε ορισμένες περιπτώσεις να εκπληρώσουν την αποστολή τους – και το τελευταίο που χρειάζονται είναι ιδεοληπτικές αγκυλώσεις ή την πολιτική εκμετάλλευση του θέματος. Φαινόμενα χρήσης βίας ή άγριας κομματικοποίησης και εκμετάλλευσης των φοιτητών προσβάλλουν τη χώρα μας, προσβάλλουν την παιδεία και τον πολιτισμό μας. Η Νεολαία Ανεξαρτήτων Ελλήνων θα καταθέσει και πάλι τις προτάσεις της για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων, ελπίζοντας ότι όλοι όσοι συμμετέχουν στο δημόσιο διάλογο θα το πράξουν με γνώμονα το καλό των Πανεπιστημίων και μόνο».

The post Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στο πόρισμα Παρασκευόπουλου appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
υπουργείο παιδείας, αει, δαπ, τει, νδφκ, τσιπρας, οννεδ, δραση, λύση, twitter, ατμ, sic, γνώμονα, aixmi, ειδήσεις, ελλαδα, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , υπουργειο εσωτερικων, μετρο, aixmi.gr, σταυρος δημας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, θεμα εκθεσης 2012, τελος του κοσμου, ξανα, κοινωνια, κομματα, αποτελεσματα, καταληψεις, το θεμα, αστυνομια, δαπ, δουλεια, θεμα, νδφκ, σχολες, υπουργείο παιδείας, aixmi, αγνοια, αγορα, αει, απλα, αστεια, τει, ατμ, αφορμη, γεγονος, γινει, γινεται, γνώμονα, δυνατοτητα, δημοσιο, δικη, δολοφονοι, δωσει, εγκληματα, ειλικρινης, υπαρχει, ειρηνη, εκθεση, εκμεταλλευση, ελευθερια, επιθυμια, εσωτερικων, ευθυνη, εμποροι, ιδια, θεοδωρακης, θετικο, θεωριες, κυβερνηση, κτιρια, λαμπες, λειτουργια, ληστειες, λύση, λογο, μαξιμος, μηνες, μητσοτακης, νεολαια, νικη, ντροπη, οννεδ, ορια, περιβαλλον, υπογραφη, προβληματα, ρεκορ, ρυθμιση, σελιδες, συντομα, τυφλα, υγιεις, φυσικα, φορα, ειλικρινεις, ελληνικα, χωρα, υπουργειο, κειμενα, κομματι, κυριακου, μια φορα, παυλος, πωληση, θεματα, θεσεις
Τυχαία Θέματα