Πόρισμα-σοκ Παρασκευόπουλου για τη βία στα ΑΕΙ -Διάλογος με τους καταληψίες

11:32 21/9/2018 - Πηγή: Aixmi

Εξαιρετικό χαρακτήρισε το πόρισμα Παρασκευόπουλου σχετικά με την παραβατικότητα στον χώρο των ΑΕΙ ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, ο οποίος τόνισε ότι «μπορεί να ολοκληρώθηκε το πόρισμα, αλλά όχι η δουλειά της επιτροπής».

Το πόρισμα θα σταλεί στις διοικήσεις των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, στις νεολαίες των κομμάτων και στις φοιτητικές παρατάξεις, προκειμένου να διατυπώσουν έως τις 30 Οκτωβρίου στην Επιτροπή τις παρατηρήσεις τους ή και νέες προτάσεις επί του πορίσματος.

Η

Επιτροπή Παρασκευόπουλου έλαβε υπόψη της και την έρευνα που είχε πραγματοποιήσει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Αχιλλέας Ζαπράνης.

Μεταξύ άλλων στην εισήγηση για τις καταλήψεις αναφέρεται πως σε περίπτωση που προκαλούνται από εξωπανεπιστημιακούς θα πρέπει να εφαρμόζεται ό,τι προβλέπει ο νόμος σε περιπτώσεις τέλεσης αξιόποινων πράξεων, ενώ για τις καταλήψεις που πραγματοποιούνται από τους φοιτητές των ιδρυμάτων προτείνεται εποικοδομητικός διάλογος. Σε περιπτώσεις καταλήψεων για να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις προτείνεται η δημιουργία χώρων αναψυχής στα ΑΕΙ. Μάλιστα, για τους υπό κατάληψη χώρους που χρησιμοποιούνται ως στέκια, προτείνεται να δημιουργηθούν άλλοι χώροι και οι κατειλημμένοι να επιστραφούν στα Πανεπιστήμια.

Όσον αφορά στο πρόβλημα των ναρκωτικών στους χώρους των ΑΕΙ, προτέινεται ανάπτυξη street work για τον περιορισμό της βλάβης, δημιουργία μονάδων ψυχοκοινωνικής στήριξης φοιτητών σε όλα τα ΑΕΙ και κατάλληλη στελέχωσή τους, αλλά και οργάνωση σχετικών μεταπτυχιακών προγραμμάτων.

Για τις ληστείες και τις εκρήξεις ΑΤΜ, η λύση που προτείνεται είναι η απομάκρυνση όλων των σχετικών μηχανημάτων από χώρους των ΑΕΙ ή -εναλλακτικά- εγκατάσταση των μηχανημάτων αυτών σε ειδικούς χώρους, που να μπορούν να επιτηρούνται ειδικά και ηλεκτρονικά.

Επίσης, για τις κλοπές στους πανεπιστημιακούς χώρους, προτείνεται φωτισμός σε προαύλιους χώρους με τρόπο που να μην μπορεί να καταστραφεί, καθώς και ευαισθητοποίηση των φοιτητών και των εκπροσώπων τους ώστε να γίνει σαφές ότι όταν το θύμα είναι συνάδελφος ή καθηγητής δεν πλήττεται η άρχουσα τάξη, ότι όταν «θύμα» είναι το πανεπιστήμιο τα καταστρεφόμενα δεν μπορούν εύκολα και χωρίς τελική επιβάρυνση των φορολογουμένων να αντικατασταθούν.

The post Πόρισμα-σοκ Παρασκευόπουλου για τη βία στα ΑΕΙ -Διάλογος με τους καταληψίες appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα