Ο πολυβραβευμένος «Φάρος» στο θέατρο Αθηνών από μια θεατρική dream team

18:44 18/10/2017 - Πηγή: Aixmi

Επιλέγοντας ένα σύγχρονο κείμενο του Ιρλανδού Κόνορ Μακφέρσον που φέρει μαζί στοιχεία μαύρης κωμωδίας, θρίλερ, δράματος, αλλά και μια μυρωδιά από ιστορία μυστηρίου, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης επιχειρεί φέτος να συστήσει στο αθηναϊκό κοινό ένα ιδιαίτερο έργο για την ανθρώπινη λύτρωση και τελικά το δικαίωμα όλων στη δεύτερη ευκαιρία, μέσα από την αναγέννηση του καθενός.

Έχοντας στο πλάι του μια σπουδαία ομάδα συμπρωταγωνιστών, τους Αιμίλιο Χειλάκη, Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο, Νίκο Ψαρρά και Προμηθέα Αλειφερόπουλο, ο Μαρκουλάκης μας συστήνει μια παρέα φαινομενικά αποτυχημένων που αδιαφορούν

για το μέλλον τους διασκεδάζοντας το παρόν, Παραμονή Χριστουγέννων, σε ένα υπόγειο, παίζοντας χαρτιά και πίνοντας. Στην παρέα προστίθεται ένας μυστηριώδης ξένος που αν και κανείς δεν γνωρίζει, εκείνος τελικά φαίνεται ότι γνωρίζει πολλά…

Η παράσταση καταφέρνει να δημιουργήσει κλίμα αγωνίας μέσα από έξυπνους, διασκεδαστικούς και συνάμα αινιγματικούς διαλόγους. Με βασικό ατού τις δυνατές ερμηνείες, οι πέντε χαρακτήρες του έργου σκιαγραφούνται από το πρώτο κιόλας μέρος. Τα βασικά τους κοινά γνωρίσματα, ήτοι η ανωριμότητα, η επιπολαιότητα, αλλά και μαζί η διάθεσή τους να εξιλεωθούν, αποδίδονται εξαιρετικά.

Σημειώνεται ότι ο αγγλικός τίτλος του έργου, The Seafarer (ο Ναυτικός), είναι δανεισμένος από ένα ομώνυμο ποίημα ανωνύμου, γραμμένο στα αρχαία Αγγλικά, στα μέσα του 8ου αιώνα μ.Χ., όπου ένας ναυτικός μιλάει στους στεριανούς για τις οδύνες της ζωής στη θάλασσα και προσεύχεται στον Θεό.

*Το έργο παρουσιάστηκε πριν από έντεκα χρόνια στο Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας και ένα χρόνο μετά στη Νέα Υόρκη, στο Μπρόντγουεϊ, και τις δυο φορές σε σκηνοθεσία του ίδιου του συγγραφέα, ενώ τιμήθηκε με υποψηφιότητες και βραβεία Ολιβιέ και Τόνυ. Έκτοτε, ανεβαίνει ανά τον κόσμο σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία.

Trailer παράστασης

Συντελεστές παράστασης:

Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης
Μετάφραση:Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης – Αθανασία Σμαραγδή
Σκηνικά:Αθανασία Σμαραγδή
Φωτισμοί:Αλέκος Γιάνναρος
Κοστούμια:Μαρία Κοντοδήμα
Μουσική:Μίνως Μάτσας
Βοηθοί σκηνοθέτη:Μανώλης Δούνιας – Έλενα Σκουλά
Θεατρικές Επιχειρήσεις : Κάρολος Παυλάκης

Διανομή (με σειρά εμφάνισης)

Σάρκυ: Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος
Ρίτσαρντ: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης
Ιβάν: Νίκος Ψαρράς
Νίκυ: Προμηθέας Αλειφερόπουλος
Κύριος Λόκχαρτ: Αιμίλιος Χειλάκης

Θέατρο Αθηνών
Βουκουρεστίου 10, τηλ. 21033312343

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:
Τετάρτη-Κυριακή: 9:15μμ
Λαϊκή απογευματινή: Σάββατο: 6:15μμ

Keywords
Τυχαία Θέματα