Ο Πιέρ Μοσκοβισί στέλνει «μηνύματα» μέσω του blog του

22:59 4/11/2015 - Πηγή: Aixmi

Μετά από δύο ημέρες συναντήσεων στην Αθήνα, ο Πιερ Μοσκοβισί έστειλε τα τελευταία μηνύματά του προς την ελληνική κυβέρνηση μέσα από το προσωπικό του μπλογκ.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος επί των Οικονομικών σημειώνει σε αυτό ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα– αναφέρει μάλιστα χαρακτηριστικά ότι αυτή είναι η ελληνική κυβέρνηση με την οποία έχουν δουλέψει καλύτερα οι εταίροι από το 2010.
Παράλληλα, ο Πιερ Μοσκοβισί αποκαλύπτει ότι στην πρόβλεψη της Κομισιόν,

που θα δημοσιευθεί την Πέμπτη, αναφέρεται ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη στο δεύτερο μισό του 2016.

Γράφει χαρακτηριστικά:

«Πέρασα δύο ημέρες στην Αθήνα για να συνεχίσω τις συζητήσεις, ενώ πλησιάζουν σημαντικές προθεσμίες. Ξέρω τη χώρα, ήταν η πέμπτη επίσκεψή μου από το 2012! Ηρθα σαν φίλος και με υποδέχθηκαν σαν φίλο. Και οι φίλοι μπορούν να μιλήσουν ειλικρινά και για δύσκολα θέματα.

Είμαστε σε μία κρίσιμη φάση στην οποία η χώρα πρέπει να επιβεβαιώσει τη δέσμευσή της στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, να σεβαστεί το μνημόνιο που υπέγραψε αυτό το καλοκαίρι. Ηδη έχουν γίνει μεγάλα βήματα. Πρέπει να μείνουμε σε αυτή την πορεία. Να μην χάσουμε το στόχο, να προχωρήσουμε μεθοδικά και σταθερά. Αυτό περιμένουν τα μέλη της ευρωζώνης, πριν απελευθερώσουν την πρώτη δόση των 2 δισ. ευρώ.

Είμαι λογικά αισιόδοξος. Σήμερα βρισκόμαστε σε ένα κλίμα συνεργασίας και εμπιστοσύνης. Αυτή η κυβέρνηση, από τον Ιούλιο, είναι εκείνη με την οποία έχουμε δουλέψει καλύτερα από την αρχή της κρίσης το 2010. Δεν έχουν λυθεί όλα. Υπάρχουν προκλήσεις, αλλά είναι κοινή η επιθυμία να προχωρήσουμε μαζί. Η Ελλάδα έχει κάνει πραγματική πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και έχει αντιμετωπίσει γενναία την προσφυγική κρίση και υποστηρίζουμε αυτή την προσέγγιση.

Αυτό το μομέντουμ πρέπει να διατηρηθεί. Αυτό είναι το προαπαιτούμενο πριν από την εκταμίευση των χρημάτων που περιμένει η Αθήνα. Οπως και πρέπει να διατηρηθεί το μομέντουμ για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης ως τα τέλη του 2015. Αυτό είναι περιληπτικά το μήνυμα που μετέφερα στους συνομιλητές μου: τον Αλέξη Τσίπρα, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ή τον Γιώργο Κατρούγκαλο.

Μείνετε στην πορεία πρώτα από όλα σημαίνει επιμονή στην εφαρμογή. Ολα θα είναι πιο εύκολα με τους δανειστές αν αυτό το προαπαιτούμενο επιτευχθεί. Είναι προς το συμφέρον όλων. Της Ελλάδας, που χρειάζεται να εκσυγχρονίσει τις δομές της και σκοπεύει να συνεχίσει τη συζήτηση για το χρέος της αλλά και των χωρών μελών που θέλουν μία δυνατή Ελλάδα στην ευρωζώνη.

Δεν έκρυψα από τους συνομιλητές μου ότι συζητήσεις και δύσκολες αποφάσεις έρχονται τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

Αρκετά μέτρα υιοθετούνται για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική εξυγίανση. Τα πράγματα πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά το πρώτο κύμα πρέπει να ολοκληρωθεί. Πρέπει να δούμε αυτή την πρόοδο ιδιαίτερα σε ότι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Οι πιο ευάλωτοι πρέπει να βοηθηθούν και να προστατευθούν χωρίς να ικανοποιηθούν εκείνοι που είναι στρατηγικά χρεοκοπημένοι για να αποφύγουν τις ευθύνες τους.

Ενα δεύτερο κύμα μέτρων πρέπει να εγκριθεί τις επόμενες ημέρες και να ψηφιστεί το Νοέμβριο. Η διατήρηση αυτού του προγράμματος θα επιτρέψει στους θεσμούς να αξιολογήσουν και να επικυρώσουν γρήγορα αυτές τις αποφάσεις, επιτρέποντας στις χώρες μέλη να ξεκλειδώσουν τη δόση. Ελπίζω ότι το Eurogroup στις 9 Νοεμβρίου θα δώσει το σήμα για αυτό, αυτός είναι ο στόχος μας.

Μετά από αυτό, η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος θα ξεκινήσει και ελπίζω ότι θα ολοκληρωθεί πριν από τα τέλη του χρόνου.

Παράλληλα, υπάρχει η σημαντική ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Είναι επιτακτικό να ολοκληρωθεί πριν από τα τέλη του χρόνου. Η πρόκληση είναι η προστασία των καταθετών, η σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών, προκειμένου σταδιακά να αρθούν τα capital controls.

Η Κομισιόν στηρίζει την Ελλάδα σε όλη αυτή τη διαδικασία. Σε τελική ανάλυση, η χώρα πρέπει να δημιουργήσει τις συνθήκες για συζήτηση εν ευθέτω χρόνω, για τη βιωσιμότητα του χρέους, που έχουν υποσχεθεί τα μέλη της ευρωζώνης. Αυτό ήταν επίσης αντικείμενο της επίσκεψής μου στην Αθήνα, να προετοιμαστεί το μέλλον.

Η πρόβλεψη που θα δημοσιεύσει η Κομισιόν αύριο, δεν μπορώ να δώσω λεπτομέρειες, εκτιμά επιστροφή στην ανάπτυξη για τη χώρα το δεύτερο μισό του 2016. Η βασική ιδέα παραμένει ίδια: Θέλουμε μία δυνατή Ελλάδα στην ευρωζώνη, η οποία αναβιώνει την απασχόληση, ενδυναμώνει την κοινωνική συνοχή και ανακτά την οικονομική της κατάσταση. Η χώρα έχει το πεπρωμένο της και είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε να το εξασφαλίσει».

Keywords
Τυχαία Θέματα