Ο Ντομπρόβσκις απειλεί με κούρεμα καταθέσεων

22:04 26/10/2015 - Πηγή: Aixmi

Ασφυκτικές πιέσεις στην κυβέρνηση να εφαρμόσει ταχύτατα όλες τις δεσμεύσεις του μνημονίου άσκησε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, κ. Ντομπρόβσκις, συνδέοντας απολύτως την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με την επιτυχή αξιολόγηση της οικονομίας από την τρόικα. Έθεσε, μάλιστα ως χρονικό ορόσημο την 15η Νοεμβρίου.

Στην πραγματικότητα μετέφερε τη θέση του

Βόλφγκαγκ Σόιμπλε, αλλά και συνολικότερα των εκπροσώπων της βόρειας Ευρώπης, που απαιτούν να μην προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση πριν η τρόικα επιβεβαιώσει ότι η Ελλάδα έχει τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της. Και αυτό, επειδή θεωρούν ότι αν στηριχτούν οι τράπεζες αυτοτελώς, πιθανότατα η κυβέρνηση θα καθυστερήσει τη λήψη των πολύ σκληρών μέτρων.

Φυσικά, καταλαβαίνουν ότι είναι σχεδόν αδύνατο να τηρηθούν στο ακέραιο τα συμφωνηθέντα στο μνημόνιο χωρίς καθυστερήσεις. Και γνωρίζουν ότι αν επιμείνουν να μη γίνει νωρίτερα η στήριξη των τραπεζών, θα καταστεί αναπόφευκτο το κούρεμα των καταθέσεων. Έτσι, τα συνδέουν για να βάλουν το μαχαίρι στο λαιμό της κυβέρνησης.

Με τη θέση αυτή διαφωνεί ο διοικητής της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε χαριστική βολή για την ελληνική οικονομία.

Keywords
Τυχαία Θέματα