Ο μάγος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου: μύθος ή αλήθεια;

02:55 12/7/2012 - Πηγή: Aixmi

Μια ενδιαφέρουσα ιστορία* από το βιβλίο του David Fisher ‘’The War Magician’’.

Νοέμβριος 1942

Η μάχη του Ελ Αλαμέιν έχει λήξει υπέρ των Συμμάχων. Η πρώτη αποφασιστική νίκη των Βρετανών στον πόλεμο ήταν γεγονός. Ο στρατάρχης Ρόμμελ, ‘’ η Αλεπού της ερήμου’’, είχε ηττηθεί από το Βρετανό στρατηγό, Μπέρναρντ Μοντγκόμερυ. Πίσω όμως από τους δυο βασικούς πρωταγωνιστές, κρύβεται κι ένας άλλος, με μεγάλο μερίδιο σε αυτή τη νίκη…


Στο Βασιλικό Μηχανικό

Λένε

πως κάποτε η φαντασία ξεπερνά την πραγματικότητα. Αυτό συνέβη στην περίπτωση του Βρετανού ‘’μάγου’’, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Τζάσπερ Μάσκελαιν γεννήθηκε το 1902 στη Μεγάλη Βρετανία. Προερχόμενος από οικογένεια ταχυδακτυλουργών, με μεγάλη παράδοση, διδάχτηκε την ‘’μαύρη τέχνη’’ από τον πατέρα του Νέβιλ. Με μια σειρά από εντυπωσιακά τρικ έβγαζε τα προς το ζην στα θέατρα του Λονδίνου τα χρόνια του Μεσοπόλεμου. Είχε αποκτήσει μεγάλη φήμη και οι παραστάσεις που έδινε ήταν κατάμεστες από κόσμο. Όταν ξέσπασε ο πόλεμος το 1939, τα θέατρα άδειασαν και ο Μάσκελαιν έπρεπε να βρει καινούργιο κοινό. Από τις σκηνές του Λονδίνου θα έδινε πλέον νέες παραστάσεις στα θέατρα των πολεμικών επιχειρήσεων.

Έτσι παίρνει την απόφαση να καταταγεί στο Βασιλικό σώμα του Μηχανικού, θέλοντας να συνεισφέρει και ο ίδιος με τις ικανότητές του στον πόλεμο.

Στην αρχή οι ανώτεροί του τον αντιμετώπιζαν με καχυποψία, καθώς δεν ήταν πεπεισμένοι ότι θα μπορούσε να τους βοηθήσει με κάποιο τρόπο. Ο Μάσκελαιν για να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους διοργανώνει μια επίδειξη, στην οποία ισχυριζόταν ότι θα εξαφανίσει ένα πολυβόλο.

Η επίδειξη πήγε πολύ καλά για τον μάγο, καθώς κατάφερε να εντυπωσιάσει έναν ανώτερο αξιωματικό, με ένα πολυβόλο καμουφλαρισμένο, έτσι, ώστε να φαίνεται εξαφανισμένο. Αποφασίζεται λοιπόν να σταλεί στο μέτωπο της Βορείου Αφρικής.

Την άνοιξη του 1941 ο Μάσκελαιν φτάνει στο Κάιρο. Μέσα σε τρεις μήνες έρχεται σε επαφή με μια ομάδα χημικών, μηχανικών, ηλεκτρολόγων, σκηνογράφων και ξυλουργών, που είχαν καταταγεί, και φτιάχνουν ένα καινούργιο τμήμα  που υπαγόταν στο Βασιλικό μηχανικό. Το όνομα που του έδωσαν ήταν ‘’Μαγική Συμμορία’’. Η ‘’Μαγική Συμμορία’’ αποδείχθηκε παρά πολύ χρήσιμη στους Συμμάχους και με μια σειρά τεχνασμάτων συνέβαλε στη νίκη.

Ο μάγος σε επίδειξη


Το λιμάνι της Αλεξάνδρειας

Πρώτη της αποστολή ήταν να ‘’εξαφανίσει’’ το λιμάνι της Αλεξάνδρειας, ένα πολύ σημαντικό κόμβο ανεφοδιασμού των Βρετανών, που είχε γίνει επανειλημμένα στόχος των γερμανικών βομβαρδιστικών. Η ‘’Μαγική συμμορία’’ αναλαμβάνει να φτιάξει ένα τεχνητό λιμάνι, στη λιμνοθάλασσα της Μαρεώτιδας, στα νότια. Με υλικά όπως λάσπη, χαρτόνια και μουσαμά φτιάχνει ομοιώματα ορμίσκων και πλοιαρίων. Ο Μάσκελαιν επίσης ζητά αεροφωτογραφίες του πραγματικού λιμανιού για να αναπαραστήσει τη φωτοσκίαση.

Στις 22 Ιουνίου φτάνει η στιγμή της κρίσης. Ο μάγος διατάσσει συσκότιση στο πραγματικό λιμάνι και φωτίζει το ψεύτικο. Πυροδοτώντας τα π

Keywords
Τυχαία Θέματα