Ο Κοτζιάς αποκάλυψε τη συμφωνία με τον Καμμένο για τα Σκόπια

21:17 8/1/2018 - Πηγή: Aixmi

Εξαιρετικά αποκαλυπτικός για τις θέσεις της κυβέρνησης στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, καθως και για τη βάση του ενδοκυβερνητικού συμβιβασμού με τον Πάνο Καμμένο, ήταν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του Αντέννα.

Απαντώντας στα ερωτήματα του Νίκου Χατζηνικολάου εξήγησε ότι ο αρχηγός των ΑΝΕΛ δεν διαφωνεί με τη σύνθετη ονομασία, αλλά με την αναφορά στα ελληνικά του όρου

Μακεδονία. Συνεπώς, αν υπάρξει γεωγραφικός προσδιοριμός και αναφορά της Μακεδονίας στα σλάβικα, θα συμφωνήσει.

Ο κ. Καμμένος μετά τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου είχε δηλώσει: «Εγώ είπα από την πρώτη στιγμή ότι ο ελληνικός όρος Μακεδονία -όπως έχει αποφασιστεί στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών- είναι πάγια θέση, επιμένω σε αυτή και πιστεύω ότι η λύση που θα δοθεί θα διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα και παράλληλα θα είναι αποδεκτή από το σύνολο του πολιτικού κόσμου».

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις όσων επιμένουν να μη συναινέσει η Ελλάδα σε όνομα με τη λέξη Μακεδονία, ο υπουργός σημείωσε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει πιια. Ίσως να μπορούσε να το παλέψει κανείς το 1992, πρόσθεσε. Υπενθύμισε δε ότι 1ον τα Σκόπια έχουν όνομα εδώ και 25 χρόνια (Δημοκρατία της Μακεδονίας), ότι 2ον η Ελλάδα έχει δεχθεί από το 1995 τον όρο Μακεδονία στο προσωρινό όνομα (πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας) και 3ον ότι η κυβέρνηση Καραμανλή έχει συμφωνήσει από το 2008 με τη σύνθετη ονομασία, που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία (στο Βουκουρέστι).

Εμφανίστηκε δε βέβαιος ότι η συμφωνία που θα κάνει η κυβέρνηση θα υπερψηφιστεί στη Βουλή με μεγάλη πλειοψηφία, αποκλείοντας κάθε σκέψη για διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Σε ερώτηση αν υπάρχει πιθανότητα να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ τα Σκόπια, χωρίς να έχει λυθεί το πρόβλημα της ονομασίας, απάντησε δυο φορές ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει, υπονοώντας ότι η Ελλάδα θα ασκήσει βέτο αν χρειαστεί.

Ιδιαιτερα επικριτικός ήταν με τη στάση της ΝΔ. «Υπάρχει πρόβλημα στο εσωτερικό της», είπε. «Για αυτό μιλάνε συνέχεια για τον Καμμένο».

Ο Κοτζιάς αποκάλυψε τη συμμφωνία με τον Καμμένο για τα Σκόπια

The post Ο Κοτζιάς αποκάλυψε τη συμφωνία με τον Καμμένο για τα Σκόπια appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα