Ο Χανς Κόλχαας είναι ανάμεσά μας, απλώς ακόμα δεν ξεπρόβαλε…

12:07 1/2/2019 - Πηγή: Aixmi

Είναι στιγμές που απορούμε γιατί ο αδικημένος συμπολίτης μας, είτε και εμείς οι ίδιοι, μένουμε στα λόγια όταν βλέπουμε ότι έχουν καταστρατηγηθεί αξίες, κεκτημένα και δικαιώματα, άλλοτε δεδομένα. Και είναι (κατόπιν) και άλλες στιγμές, κατά τις οποίες περιμένουμε ότι ένας από εμάς θα κάνει το βήμα, δρώντας για τον ίδιο αλλά και για τους γύρω. Μετά ησυχάζουμε και ηρεμούμε.

Κι αυτό γιατί δεν έχουμε τη διάθεση ούτε τη δύναμη για επανάσταση, πλέον…

Με την ιστορία αυτού του ενός, που τολμάει «να κάνει τη διαφορά», καταπιάνεται το έργο «Χανς Κόλχαας», γραμμένο πριν από παραπάνω από δύο αιώνες,

από τον Βρετανό Τζέιμς Σόντερς, βασισμένο στη νουβέλα του Γερμανού Χάινριχ φον Κλάιστ.

Το έργο ανέβηκε στο θέατρο σε μετάφραση Γιώργου Θεοδοσιάδη για πρώτη φορά από τη Νέα Σκηνή του ΚΘΒΕ το 1974. Η νέα εκδοχή του, παρουσιάζεται φέτος στο νεοσύστατο θέατρο «Art63» της Δραματικής Σχολής Αθηνών του Γ. Θεοδοσιάδη, σε σκηνοθεσία της πολυπράγμονος Λίλλυς Μελεμέ, με πρωταγωνιστή στον ρόλο του Κόλχαας, τον καθηλωτικό Νίκο Νίκα.

Επί σκηνής συμπρωταγωνιστούν, σε μια κίνηση συμβολισμού και αλληλοεκτίμησης, έντεκα απόφοιτοι της Δραματικής Σχολής Γ. Θεοδοσιάδη, μαθητές του πρωταγωνιστή, που δοκιμάζονται σε μια πληθώρα ρόλων, έχοντας έτσι τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τις δυνατότητές τους σε μια δουλειά αξιώσεων.

Στο εμπνευσμένο σκηνικό που μας μεταφέρει στη Γερμανική επαρχία του 1800, θα γνωρίσουμε τον έμπορο αλόγων που, αν και τίποτα δεν έδειχνε ότι θα αντιταχθεί στο σαθρό τότε δικαστικό σύστημα, έρχεται η στιγμή που θα καταλάβει ότι μόνο παίρνοντας το νόμο στα χέρια του θα μπορέσει να βρει το δίκιο του.

Ο Νίκος Νίκας ενδύεται εντυπωσιακά τον χωρικό που σταδιακά θα αλλάξει και από νομοταγής θα μετατραπεί σε ληστή και δολοφόνο. Τον άνδρα που εξέφρασε ουκ ολίγους και επηρέασε, σε ένα βαθμό, το τότε αναξιόπιστο πολιτικό σύστημα, κόντρα στην αναρχία της μετεπαναστατικής εκείνης περιόδου. Γύρω του, το πλήθος που άλλοτε τον ενστερνίζεται και άλλοτε του εναντιώνεται.

Μέσα από την ερμηνεία του πρωταγωνιστή συναντάμε το πρόσωπο εκείνο που αψήφισε τα «πρέπει» και στάθηκε απέναντι στο άδικο, προτάσσοντας το ένστικτό του και τις αξίες που πάντα πρέσβευε.

Το πρόσωπο εκείνο, λοιπόν, ενδέχεται να είμαστε κι εμείς οι ίδιοι, σήμερα, δεδομένων των διαφόρων οικονομικών και κοινωνικοπολιτικών συνθηκών.

Πράοι και ήμεροι μέχρι τη στιγμή που η φλόγα μέσα μας θα πυροδοτήσει τον άλλο μας εαυτό, που θα βροντοφωνάξει: «Δεν είναι σωστό, όχι! Δεν πάει άλλο…!».

Η παράσταση έχει «κουρδιστεί» με έναν τρόπον τινά κινηματογραφικό τρόπο, αποτελώντας μια περιπέτεια με ερμηνείες, κίνηση και μουσική τέτοια, που δύσκολα σε αφήνουν ασυγκίνητο «απαγορεύοντάς σου» ουσιαστικά, να αφαιρεθείς…

Γνωρίστε τον Χανς Κόλχαας. Δεν θα σας φανεί τόσο ξένος, αλλά οικείος.

Ίσως είστε κι εσείς ο ίδιος…

*Follow on Twitter: @ VagLiak

Θέατρο Art 63

3ης Σεπτεμβρίου 63

Για λίγες ακόμα παραστάσεις, κάθε Σάββατο στις 9 μ.μ. & κάθε Κυριακή στις 8 μ.μ.

*Διάρκεια: 1 ώρα και 45 λεπτά χωρίς διάλειμμα

Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ (γενική είσοδος, στο ταμείο) | 8 ευρώ (μειωμένο, προπώληση)

Πληροφορίες – κρατήσεις στο: 21 0323 3537 και στο viva.gr

Trailer

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Λίλλυ Μελεμέ

Κίνηση: Κική Μπάκα

Μουσική / Μουσική Διδασκαλία: Μάρω Θεοδωράκη

Δραματουργική Επεξεργασία: Τόνια Τσαμούρη

Σκηνικά / Κοστούμια: Άννα Ζούλια, Σύλβια Χαρατσάρη

Σχεδιασμός Φωτισμών: Βαγγέλης Μούντριχας

Βοηθός Σκηνοθέτη: Αντώνης Τρίκκης

Παίζουν:

Νίκος Νίκας (Χανς Κόλχαας), Σάλλη Αλ Ταπάς, Παμπίνα Γεωργίου, Ηλέκτρα Θεολόγη, Γιώργος Καρακυριάκος, Τόνια Μαράκη, Χρήστος Ματσιαρόκος, Γιώργος Ξούλος, Δέσποινα Πέττα, Παναγιώτης Ράιος, James Rodi, Nίκη Σκιαδαρέση

Φωτογραφίες: Αρείων Στεφανίδης

The post Ο Χανς Κόλχαας είναι ανάμεσά μας, απλώς ακόμα δεν ξεπρόβαλε… appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα