Ντράγκι: «Όχι» στα 10 δισ. ευρώ των εντόκων

09:55 4/2/2015 - Πηγή: Aixmi

Ο λόγος για «διαρροές» από την ΕΚΤ χθες βράδυ Τρίτης, πως η Τράπεζα αρνείται την αύξηση των εντόκων κατά 10 δισ. ευρώ, όπως φέρεται να ζητά στο σχέδιό του ο Γιάννης Βαρουφάκης.

Συγκεκριμένα, το ελληνικό σχέδιο προέβλεπε -σύμφωνα πάντα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας- την έκδοση πρόσθετων ομολόγων, ύψους 10 δισ. ευρώ, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως η «ενδιάμεση

χρηματοδότηση» για να τροφοδοτηθεί η χώρα, τουλάχιστον για τρεις μήνες, ώσπου δηλαδή να προκύψει νέα συμφωνία με τους εταίρους.

Η ΕΚΤ φέρεται να αρνείται στην Ελλάδα ακόμη και τα 1,9 δισ. ευρώ που ζητά ο Βαρουφάκης από τα κέρδη των ομολόγων, «κόβοντας» έτσι την ισχύ του προγράμματος – γέφυρα που προβλέπει το σχέδιο για το διάστημα των επόμενων τριών περίπου μηνών, όταν και η ελληνική πλευρά προσδοκά να έχει επιτευχθεί μια νέα πλήρης συμφωνία με τους εταίρους.

Σύμφωνα με τους Financial Times, που επικαλούνται αξιωματούχους της ΕΚΤ, η Τράπεζα δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να το αποδεχθεί. Νωρίτερα, την ίδια αίσθηση απόρριψης του σχεδίου έδινε και ρεπορτάζ του Reuters, όπου αξιωματούχοι τόνιζαν ότι στην ΕΚΤ επικρατεί σχεδόν απορριπτική στάση για την πρόταση που κατέθεσε ο Γιάννης Βαρουφάκης, ενώ στελέχη της αντέτειναν ότι επιθυμούν την πλήρη αποπληρωμή των ελληνικών ομολόγων που διακρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Όπως σημειώνουν πηγές της Φρανκφούρτης, ακόμα και αν σε επίπεδο κυβερνήσεων η Αθήνα επιτύγχανε μία πολιτική συμφωνία-«γέφυρα» με τους εταίρους της για να αποπέμψει την Τρόικα χωρίς να ολοκληρωθεί η τελευταία αξιολόγηση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει την άνεση -ούτε την νόμιμη εξουσιοδότηση- για παροχή οικονομικής βοήθειας και στήριξης σε κράτη-μέλη που δεν τελούν σε αυστηρό πρόγραμμα. Εκτός βέβαια, αν της ζητηθεί να το πράξει από το Eurogroup.

Keywords
Τυχαία Θέματα