Ντάισελμπλουμ: Θλιβερή απόφαση το δημοψήφισμα -Τέλος στις διαπραγματεύσεις

17:03 27/6/2015 - Πηγή: Aixmi


«Το δημοψήφισμα είναι μία θλιβερή απόφαση για την Ελλάδα καθώς κλείνει την πόρτα για περαιτέρω διαπραγμάτευση. Η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε την τελευταία πρόταση των Θεσμών, η πόρτα στο μυαλό μας ήταν ακόμα ανοιχτή για επιπλέον συνομιλίες» σημείωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Σύμφωνα με τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup λαμβάνει δραματικές

διαστάσεις αφού, καθώς διακυβεύεται πλέον η παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ.

Όπως μάλιστα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στο Reuters η Ελλάδα θα ζητήσει στο σημερινό Eurogroup επέκταση λίγων εβδομάδων και όχι ημερών…

Οι μέχρι τώρα πληροφορίες κάνουν σαφές ότι είναι ελάχιστες οι πιθανότητες να γίνει αποδεκτό το ελληνικό αίτημα. Πριν καν συγκληθεί το Eurogroup, υπήρξε σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών που ανήκουν στο κεντροδεξιό μπλοκ και οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι θα απορρίψουν το αίτημα της Αθήνας, με τον Φινλανδό υπουργό να μιλά για καθαρή πλειοψηφία που απορρίπτει την επέκταση, ενώ ο Βόλφανγκ Σόιμπλε έστειλε μήνυμα πως την Τρίτη τελειώνει το ισχύον πρόγραμμα.

H Handelsblatt γράφει ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα πουν όχι σε παράταση του ελληνικού προγράμματος. Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι «ενώ στην Ελλάδα υπάρχουν μεγάλες ουρές στα ΑΤΜ και στα σούπερ μάρκετ, το Eurogroup δεν θέλει να δώσει στην Ελλάδα νέα προθεσμία. Οπως αναφέρει η εφημερίδα, αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορούσε να διεξαχθεί το δημοψήφισμα».

Tέλος, σχετικά με το «καυτό» θέμα των τραπεζών, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών μιλώντας στο Reuters δήλωσε ότι θα πρέπει να μείνουν ανοικτές σε όλο αυτό το μεταβατικό διάστημα, σημειώνοντας ότι η ΕΚΤ παίζει κομβικό ρόλο σε αυτό. Τα μηνύματα δεν είναι, πάντως, ενθαρρυντικά, αφού φαίνεται ότι υπερισχύει η άποψη για capital controls έτσι ώστε να μην πληγεί το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα