Νουί: Αν δεν λειτουργούν οι τράπεζες, δεν λειτουργεί και η οικονομία

16:36 1/3/2018 - Πηγή: Aixmi

«Οι τράπεζες αντιμετωπίζονται με καχυποψία αλλά είναι σίγουρα αναγκαίες, γιατί βρίσκονται στο επίκεντρο της οικονομίας και ο ρόλος τους είναι νευραλγικός. Αν δεν λειτουργούν, δεν λειτουργεί και η οικονομία, αυτό είναι το δίδαγμα» δήλωσε η επικεφαλής του εποπτικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ντανιέλ Νουί, στο πλαίσιο της ομιλίας της στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν

σήμερα.

Aναλυτικά η ομιλία της έχει ως εξής:
Η τραπεζική σταθερότητα είναι σημαντική. Στα τέλη του 2017 ολοκληρώθηκε και το τελευταίο κομμάτι της κανονιστικής ρυθμιστικής αρχής “Βασιλεία 3”. Το πλαίσιο της ρυθμικής αρχής είναι ασφαλέστερο και είναι μία αναγκαία συνθήκη.

τράπεζες πρέπει να ακολουθούν κανόνες.

Η κάθε τράπεζα αποτελεί μία ξεχωριστή περίπτωση και αντιμετωπίζει τις δικές της προκλήσεις. Ωστόσο υπάρχουν και καθολικές, δηλαδή Ευρωπαίκές προκλήσεις που σχετίζονταιμε την Ευρωπαίκή κρίση.

Για παράδειγμα, το ζήτημα επιτοκίων των δανείων είναι ένα ζήτημα που περιπλέκει τα έσοδα των τραπεζών. Όμως το αυστηρό κανονιστικό πλαίσιο είναι απαραίτητο.

Συνοπτικά για την Ευρώπη, οι τράπεζες αντιμετωπίζουν αρκετές νέες προκλήσεις, τις τεχνολογικές προκλησεις που προκαλεί σε αυτές ο ψηφιακός μετασχηματισμός, πρόκληση που αποτυπώνεται στα κέρδη και τις ζημίες των τραπεζών. Για τις τράπεζες το νουμερο ένα ζήτημα είναι η κερδοφορία τους, αλλά πιστεύω ότι τώρα είναι η ιδανική στιγμή για τις τράπεζες να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις αυτές. Οι τράπεζες άλλωστε,μετά απο 5 συναπτά χρόνια ανάπτυξης, πιστεύω ότι θα συνεχίσουν την καλή τους πορεία και το 2018.

Η τεχνολογία είναι μία καλή πηγή εσόδων αρκεί να προσέχουμε να τηρούνται οι κανόνες που την διέπουν. Αυτό κάνει η τραπεζική εποπτεία, που εδώ και 4 χρόνια έχει εξελιχθεί σε συνήθη διαδικασία.

Για τις ελληνικές τράπεζες, η κατάσταση είναι ειδική. Το ζήτημα του χρέους τις έχει πλήξει ισχυρότερα από ότι αλλες χώρες. Η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα, έχει ακόμη κάπιταλ κοντρόλς, κάτι που αποτελεί πληγή για αυτές. Σε αυτό τις βοήθησε βέβαια η εκτακτη βοήθεια ρευστότητας της ΕΚΤ.

Το πρόγραμμα λήγει τον Αύγουστο, οπότε και αναμένουμε σταδιακή χαλάρωση ή και άρση των κάπιταλ κοντρόλς.

Ο ELA καθόρισε τα χαρακτηριστικά τους, αλλά περιορίστηκε το 2017 στο 50% της χρηματοδότησης των τραπεζών. Την υπόλοιπη χρηματοδότηση οι τράπεζες την πήραν από τις αγορές και αυτό βοήθησε στην ανάκαμψη των καταθετών. Αποτέλεσε ένα κίνητρο. Στις τράπεζες έγιναν αρκετές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, με την διεύρυνση των διοικητικών συμβουλίων τους από νέους και έμπειρους τραπεζίτες, οι οποίοι μένει να αποδείξουν τη φήμη τους, κάτι που θα τις βοηθήσει ώστε και να μεταβάλλουν τη νοοτροπία τους.

Για τις Ελληνικές τράπεζες το πρωτεύον ζήτημα είνσι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που αγγίζουν το 50%. Αυτό είναι τεράστιο πρόβλημα, διότι τις εμποδίζει απο το να διαθέτουν πόρους σε πιο παραγωγικές δραστηριότες, δηλαδή αδυνατούν να δίνουν δάνεια στην πραγματική οικονομία.

Η προσέγγιση της ΕΚΤ βασίζεται σε 3 άξονες: α. τα ποιοτικά στοιχεία των μή εξυπηρετούμενων δανείων, β. οι κατευθυντήριες γραμμές να διαπνέονται απο βέλτιστες τακτικές και γ. ο διάλογος μεταξύ των εποπτικών αρχών και των τραπεζών.

Το 2017 είχαμε μία πρώτη ενημέρωση για αυτά και συνεχίζουμε με ένα σχέδιο κατευθυντηρίων γραμμών αλλά και ένα προσάρτημα που οδήγησε σε ζωηρή συζήτηση. Επιδιώκουμε άμεσες και πλήρεις προβλέψεις, ώστε να αποτρέψουμε ένα νέο κύμα μη εξυπηρετούμενων δανείων . Για το προσάρτημα που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση είχαμε πάνω απο 250 παρατηρήσεις που ελέγχουμε και θα προσαρμόσουμε, ελέγχοντας όλους τους νομικούς προβληματισμούς που προκύπτουν.

Οι παρατηρήσεις είναι ξεχωριστές για κάθε τράπεζα ενώ η τελική δημοσίευσή τους αναμένεται για τις Ελληνικές τράπεζες στα μέσα Μαρτίου. Οι τράπεζες θα πρέπει να αναλάβουν δράση. Ήδη έχουν σημειώσει πρόοδο για παράδειγμα με το νομικό και δικαστικό πλαίσιο, για την ταχύτερη εξυγίανσή τους μέσω της εξωδικαστικής αναδιάρθρωσης τους. Η νέα νομοθεσία για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς είναι ένα σωστό βήμα όμως θα πρέπει να επεκταθεί σε όλη την επικράτεια και να προβλέπεται και η προστασία των συμβολαιογράφων που έχουν δεχθεί επιθέσεις.

Ο διάλογος μεταξύ τραπεζών και πελατών πρέπει να συνεχιστεί. Πρέπει να αντιμετωπιστούν πλέον και οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Πιστεύω ότι το νέο σύστημα θα αλλάξει τη νοοτροπία εξυπηρέτησης και εξόφλησης δανείων.

Φέτος η Ευρωπαίκή Τραπεζική Αρχή θα κάνει στρες τεστς και θα ελέγξει την ανθεκτικότητα 37 τραπεζών μεταξύ των οποίων και τέσσερις ελληνικές. Τα αποτέλέσματα αναμένονται το Μάιο για τις ελληνικές τράπεζες, πριν λήξει το πρόγραμμα της Ελλάδας δηλαδή.

Δεν υπάρχουν εύκολες εποχές για τις τράπεζες αλλά οι συνθήκες είναι τώρα ευνοικές για την αντιμετώπισή των προβλημάτων τους. Οι Ελληνικές τράπεζες ασθένησαν και μπήκαν στην εντατική, αλλά σιγά σιγά επανακάμπτουν».

Η ετήσια συνδιάσκεψη διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Α.Ε Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου από την αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία «Οικονομικό Φόρουμ Δελφών». Η διοργάνωση πραγματοποιείται, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Δήμου Δελφών.

The post Νουί: Αν δεν λειτουργούν οι τράπεζες, δεν λειτουργεί και η οικονομία appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα