Νίκος Αλέφαντος. Ο Άδωνις Γεωργιάδης του ποδοσφαίρου!

21:11 28/11/2016 - Πηγή: Aixmi

Να πω την πικρή μου αλήθεια, φοβόμουν να γράψω αυτές τις σκέψεις.

Τι φοβόμουν? Ξέρω κι εγώ. Μάλλον τις «βίαιες» αντιδράσεις στο διαδίκτυο. Ας είναι.

Ο Νίκος Αλέφαντος είναι ένας οξύθυμος άνθρωπος. Ναι. Είναι ορισμένες φορές «γραφικός».

Πιό σωστά ιδιόρρυθμος. Ναι. Είναι τηλεστάρ. Ναι. Είναι εξαιρετικός προπονητής. Ναι. Γιατί είναι εξαιρετικός προπονητής ρε φίλε ο Αλέφαντος?

Απάντηση: Γιατί ξέρει «καντάρια» μπάλα και κόβει το μάτι του. Δεν έπαιξε ποτέ καλό ποδόσφαιρο (ένα «νταμάρι» σέντερ μπακ στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα της Αθήνας ήταν στο Ρουφ, Το Χαλάνδρι και τον Αστέρα Εξαρχείων), αλλά αγάπησε βαθιά το ποδόσφαιρο. Πιό πάνω κι από τη ζωή του. Δεν έχει τίποτα άλλο στη ζωή του. Την οικογενειά του και τη μπάλα.

Τον γνωρίζω χρόνια. Μιά σχέση «αγάπης – μίσους». Του έχω πάρει τρείς συνεντεύξεις. Την πρώτη το 1989 στο σπίτι του με επίκεντρο το βιβλίο του «από τη φτώχεια στην αναγνώριση» που μου το αφιέρωσε «στον φίλο μου με ειλικρινή αγάπη».

Τη δεύτερη στο γήπεδο του Πανιωνίου το «Ελ Πάσο» το 1995 που με αποκάλεσε «τιτάνα της δημοσιογραφίας». Την τρίτη στο στέκι του στον Πανελλήνιο το 2002 που με «αποθέωσε» γιά τις εύστοχες ποδοσφαιρικές ερωτήσεις μου. Την τέταρτη – και μοιραία – φορά που τον συνάντησα επαγγελματικά ήταν το 2004 στα στούντιο του Άλφα γιά την εκπομπή του Θέμου Αναστασιάδη «Όλα» όπου ήμουν στη δημοσιογραφική ομάδα. Είχα κάνει το «τρομερό λάθος» να γράψω σε ένα σημείωμα στον Θέμο «ρωτησέ τον γιατί δεν έχει κινητό«.

Ο Αλέφαντος με το «αετίσιο» μάτι του το είδε και «έγινε Τούρκος». Απείλησε να φύγει από το στούντιο, ζητώντας «να… απολυθεί αυτός ο προβοκάτορας».

Τελικά με τη γνωστή χιουμοριστική παρέμβαση του Θέμου, αλλά και του Βαγγέλη Περρή, ο κόουτς ηρέμησε και η εκπομπή ολοκληρώθηκε. Αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα του ανθρώπου που έκαναν τραγούδι «τα παιδιά από την Πάτρα». Γίνεται έξαλλος «γιά ψύλλου πήδημα».

Κι ενώ είναι εκπληκτικός αναλυτής συστημάτων και θα μπορούσε να έχει κάνει διεθνή καριέρα, γιατί επαναλαμβάνω ξέρει όσο λίγοι το γήπεδο και «κόβει κουστούμι» με την πρώτη ματιά σε έναν παίκτη, δεν δικαιώθηκε σχεδόν ποτέ.
Κι αυτό είναι κρίμα. Τον παρακολουθώ φανατικά κάθε Δευτέρα στις πεντέμισι το απόγευμα στην εκπομπή «δοκάρι και μέσα»στον τηλεοπτικό σταθμό Αρτ, όπου σχολιάζει το ελληνικό και τα ξένα πρωταθλήματα. Respect.

Γιατί τώρα θα μου πείτε ο συσχετισμός στον τίτλο με τον Άδωνι Γεωργιάδη? Ξέρω πολλοί διαφωνούν. Όμως ο Άδωνις (αφήστε τις υπερβολές και τις ακρότητες) λέει και πολύ σωστά πράγματα γιά την πολιτική πραγματικότητα. Αυτό που τον κάνει «αντιπαθή» είναι ο τρόπος που τα λέει. Ακόμη και το στιλ που πουλάει διά τηλεοράσεως τα βιβλία του εκδοτικού οίκου του είναι εκκωφαντικός και χάνεται η ουσία. Το ίδιο λοιπόν και ο Αλέφαντος. «Πουλάει» αληθινή ποδοσφαιρική σοφία.

Αλλά κάτι η μονομανία με το κόκκινο κοντομάνικο χειμώνα καλοκαίρι (δικαιωμά του και δεν ενοχλεί κανέναν), κάτι τα ονόματα των παικτών που 9 στα 10 τα λέει λάθος (δεν κάνει κανένα κακό ωστόσο), κάτι η διαρκής ζοχάδα του (λέξη που θα ξέρουν μόνο οι παλιότεροι) δεν τον άφησαν να κάνει μιά καριέρα που του άξιζε. Πάντως αν ζούσε στην Αμερική θα ήταν περιζήτητος ακριβοπληρωμένος σχολιαστής στα καλωδιακά κανάλια.

Θέλω να είναι καλά, μέσα από την καρδιά μου. Είναι συμπαθής και ατόφιος άνθρωπος. Ένας ωραίος Έλληνας. Δύο απορίες θα έχω πάντα κι αν τύχει να μάθει γι αυτό το κείμενο ας μου απαντήσει από την εκπομπή του, τη βλέπω πάντα.

Γιατί τον ενόχλησε η ερώτηση γιά το κινητό στην εκπομπή του Θέμου? Και γιατί εκείνο το αξέχαστο βράδυ του 1983 σε κάποιο ταβερνάκι στα Εξάρχεια (καθόμουν δίπλα και χάζευα), ανέλυσε στην παρέα του το σύστημα που θα έπαιζε ο Ολυμπιακός εναντίον της ΑΕΚ (ναι ο «γίγαντας» Αλέφαντος διετέλεσε τρείς διαφορετικές χρονιές, όχι σερί, προπονητής των «ερυθρολεύκων») πάνω στο τραπεζομάντιλο με διάφορα μεζεδάκια! Ναι ελιές, κεφτεδάκια, πατάτες, γίγαντες, τυράκια κλπ. Θα μπορούσε γιά πιό ευκολία να στήσει την «ομάδα» μόνο με 11 ομοιόμορφες οδοντογλυφίδες ή 11 καπάκια.

Και γιά να τον πείσω ότι δεν τον λοιδορώ, ο λίγος (πλέον) Μουρίνιο που μπούχτισε από τα εκατομμύρια στον τραπεζικό του λογαριασμό, δεν βλέπει το επικό που είδε ο κυρ Νίκος από τη μικρή Ελλάδα και ανέλυσε στο Αρτ πριν λίγη ώρα. Γιατί δεν παίζει 5-3-2 (όπως ο κόουτς Πετράκης στον καταπληκτικό φέτος ΠΑΣ Γιάννενα που είναι δεύτερος) και επιμένει στα απαρχαιωμένο 4-3-3 στη Μάτζεστερ Γιουνάιτεντ?

Να λοιπόν γιατί μπροστά στον Αλέφαντο τύφλα νάχει ο Μουρίνιο και όλοι αυτοί οι ατσαλάκωτοι σταρ των πάγκων.

Και μην το ξεχάσω. Μάλλον πρέπει να είναι αστικός μύθος ότι δεν έμπαινε ποτέ στα αποδυτήρια αν ο φροντιστής δεν είχε διώξει τις «γρουσούζικες» αράχνες…

Keywords
Τυχαία Θέματα