Νέοι όροι από τον Νταβούτογλου – Παρατείνεται η Σύνοδος Κορυφής

16:29 7/3/2016 - Πηγή: Aixmi

«Ήδη δαπανήσαμε 10 δισ. δολάρια για 3 εκατ. ανθρώπους. Υποσχέθηκαν να μας δώσουν 3 δισ. ευρώ, από τότε έχουν περάσει τέσσερις μήνες. Ο πρωθυπουργός είναι αυτή τη στιγμή στις Βρυξέλλες. Ελπίζω να επιστρέψει με τα χρήματα αυτά, τα 3 δισ. ευρώ» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος σε τηλεοπτική του ομιλία.

Στοχεύοντας στην απολαβή αυτών των 3 δισ. ευρώ, ο Τούρκος πρωθυπουργός κατέθεσε νέες προτάσεις στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής, με αποτέλεσμα τα εμπλεκόμενα μέρη να αποφασίσουν την παράταση της συνόδου.

Η Τουρκία φέρεται να ζητεί περισσότερα από 3 δισ. ευρώ ως βοήθεια για τη συντήρηση των Σύρων προσφύγων που φιλοξενούνται στο έδαφός της, επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και άμεση εφαρμογή της κατάργησης της βίζας για τους Τούρκους που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη από την άνοιξη του 2016.

Η Άγκυρα προσφέρει σε αντιστάθμισμα την υποδοχή μη Σύρων μεταναστών στους οποίους η Ευρώπη θα αρνηθεί το άσυλο.

Κι ενώ αναμενόταν μετά το γεύμα των 28 ηγετών της Ένωσης και του Τούρκου πρωθυπουργού να ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Αχμέτ Νταβούτογλου, ανακοινώθηκε ότι αυτή ακυρώθηκε.

Μετά το γεύμα, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, θα ακολουθήσει η Σύνοδος των 28 ηγετών και μετά το τέλος της θα επιστρέψει ο Τούρκος πρωθυπουργός για το δείπνο.

Στόχος είναι πρώτα να παρουσιάσει η Άγκυρα τις θέσεις της, έπειτα να συμφωνήσουν οι 28 σε μια κοινή θέση και να επιστρέψει στο δείπνο ο Νταβούτογλου για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.

Keywords
Τυχαία Θέματα