ΝΔ: Διάλογος κουφών και αρχηγός ποιος;

17:53 21/11/2015 - Πηγή: Aixmi

Το πώς κατάφεραν στη ΝΔ να μη συζητήσουν τίποτα, μέσα σε διόμισι μήνες -όσο διήρκεσε η εσωκομματική προεκλογική περίοδος- θα διδάσκεται στις Σχολές Πολιτικών Επιστημών του μέλλοντος. Οι υποψήφιοι αρχηγοί επιδόθηκαν σε παράλληλους μονολόγους και μοναχικές περιοδείες ανά την Ελλάδα.

Εϊναι εκπληκτικό ότι δεν κατόρθωσαν να συνυπάρξουν ούτε σε μια κομματική εκδήλωση. Δεν άκουσε κανένα ακροατήριο τις απόψεις τους -κατ” αντιπαράθεση- για τα αίτια της τριπλής ήττας του κόμματος, μέσα σε έξι μήνες. Και, βέβαια, ουδείς μπόρεσε

να αξιολογήσει τις θέσεις τους για το αύριο της παράταξής τους και της ίδιας της χώρας.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, έχοντας αναλάβει να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά μετά την παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά τον Ιούνιο και έχοντας αναμετρηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, φάνηκε να θεωρεί περίπου αυτονόητο ότι θα εκλεγεί πρόεδρος χωρίς πολλά πολλά. Είναι χαρακτηριστικό ότι χρειάστηκε να τον διαβεβαιώσει ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής ότι θα τον υποστηρίξει και να ενεργοποιήσει όλο το καραμανλικό μπλοκ ο Πέτρος Μολυβιάτης, για να δηλώσει επισήμως πως θα είναι υποψήφιος.

Από εκεί πέρα, όμως, δεν δέχθηκε τίποτα από όσα πρότειναν οι συνυποψήφιοί του. Ούτε καν μια κομματική συνδιάσκεψη για να συζητήσουν. Και, βέβαια, ούτε λόγος για τηλεοπτικό ντιμπέιτ. Στην πραγματικότητα επέλεξε να μη μετάσχει καν στην προεκλογική διαδικασία, γνωρίζοντας ότι έχει στο πλευρό του τους περισσότερους βουλευτές και την πλειονότητα των κομματικών στελεχών.

Έτσι, κύλησε ο χρόνος, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Απόστολο Τζιτζικώστα και τον Άδωνι Γεωργιάδη να δίνουν καθημερινά συνεντεύξεις και ομιλίες, προσδοκώντας ότι θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον του κόσμου. Πόσο το κατάφεραν; Θα το διαπιστώσουμε από την προσέλευση στις κάλπες.

Το 2009, στην αναμέτρηση Σαμαρά -Ντόρας, είχε ψηφίσει το 30% όσων είχαν επιλέξει τη ΝΔ στις εθνικές εκλογές, δυο μήνες νωρίτερα. Αυτό σημαίνει ότι τώρα πρέπει να ψηφίσουν περίπου 500 χιλιάδες νεοδημοκράτες. Πόσο πιθανό είναι να πάνε τόσοι στις κάλπες; Και με ποια κριτήρια θα κάνουν την επιλογή τους; Τον πρώτο λόγο θα έχουν, προφανώς, τα πρόσωπα και όχι τα προγράμματά τους.

ΥΓ Ο μόνος που παρουσίασε συγκροτημένο σχέδιο ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ίσως, όμως, το επίθετό του να του στοιχίσει… Όπως και κάποιες θέσεις του που αρκετοί θεωρούν νεοφιλεύθερες…

Keywords
Τυχαία Θέματα