MSF για προσφυγική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας: Αμφισβητώντας τα «εναλλακτικά στοιχεία» της ΕΕ

14:01 14/3/2017 - Πηγή: Aixmi

Με αφορμή τον ένα χρόνο από την υπογραφή της προσφυγικής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, η οργάνωση «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» δίνει στη δημοσιότητα έκθεση υπό τον τίτλο Ένας χρόνος από τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας: αμφισβητώντας τα ‘εναλλακτικά στοιχεία’ της ΕΕ» όπου αναδεικνύεται το ανθρώπινο κόστος των ευρωπαϊκών πολιτικών στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

Στην έκθεση οι Γιατορί χωρίς Σύνορα προσπαθούν να καταρρίψουν τους ισχυρισμούς της ΕΕ που αφορούν στη συμφωνία, όπως ότι έχει μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των διελεύσεων και του αριθμού των θανάτων, οι συνθήκες στα ελληνικά νησιά είναι αρκετά ικανοποιητικές καθώς και ότι η Συμφωνία σέβεται τις θεμελιώδεις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Το κλείσιμο των πυλών εισόδου της Ευρώπης για τους αιτούντες άσυλο δεν συμβάλλει στην αντιμετώπιση των συγκρούσεων ούτε δίνει σε όσους εγκαταλείπουν τις εστίες τους μια πραγματική εναλλακτική λύση προκειμένου να μην καταφύγουν στα δίκτυα των διακινητών. Χωρίς ασφαλή εναλλακτική λύση, ωθούνται στα δίκτυα των διακινητών και σε ακόμη πιο ριψοκίνδυνα χερσαία και θαλάσσια δρομολόγια προς τη βόρεια Ευρώπη» αναφέρεται στην έκθεση της οργάνωσης.

Keywords