Μονοπάτια συναίνεσης για να βγούμε από την κρίση

10:53 14/11/2014 - Πηγή: Aixmi

Κινητικότητα εμφανίζεται στο χώρο των ανεξαρτήτων βουλευτών όχι μόνο επειδή είναι περιζήτητοι και περιζήτητες …γαμπροί (ή …νύφες), ενόψει ενδεχόμενου …Προεδρικού »γάμου» τον οποίο άλλες μεν πολιτικές δυνάμεις επιδιώκουν, άλλες δε απεύχονται! Οι ανεξάρτητοι ή τουλάχιστον αρκετοί από αυτούς, δεν φαίνεται να θέλουν να παίξουν αποκλειστικά το ρόλο του …θύματος των …Σειρήνων, αλλά δείχνουν να θέλουν και να αναζητούν ένα πιο δημιουργικό ρόλο για την σωτηρία της χώρας- ανεξαρτήτως της Προεδρικής εκλογής! Και δείχνουν να τον αναζητούν μέσα από συναινέσεις!

Για παράδειγμα μόλις προχθές εκδηλώθηκαν

διαδοχικές πρωτοβουλίες από δυο πλευρές των ανεξαρτήτων και μάλιστα προς την ίδια κατεύθυνση:

- 1). Η Κοινοβουλευτική Ομάδα των »Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών» και ο μεμονωμένος ανεξάρτητος τ. Πρόεδρος της Βουλής κ Βύρων Πολύδωρας κάλεσαν το προεδρείο του »Ιδρύματος Μεσογειακών Μελετών» (ΙΜΜ) για να τους ενημερώσει ενόψει συνεδρίου του ΙΜΜ με θέμα την αναζήτηση ενός Εθνικού Σχεδίου διεξόδου από την κρίση και τη βιώσιμη ανάπτυξη, »μέσα από συνεννοήσεις, συναινέσεις και συγκλίσεις των πολιτικών δυνάμεων του τόπου», όπως τους είπε ο αντιπρόεδρος του Ιδρύματος πρώην Υπουργός κ.Σήφης Βαλυράκης. Στην συνάντηση ήταν ο επικεφαλής της Κ.Ο. κ. Πάρις Μουτσινάς και οι βουλευτές Μάρκος Μπόλαρης, Θεόδωρος Παραστατίδης, Θεοδώρα Τζάκρη, Ιωάννης Κουράκος, Μίμης Ανδρουλάκης, Οδυσσέας Βουδούρης, Κώστας Γιοβανόπουλος, Ραχήλ Μακρή και Γιώργος Νταβρής και ο κ Β.Πολύδωρας - συνολικά 11 βουλευτές.

-2). Ακριβώς μετά από αυτή την συνάντηση οι κκ. Βαλυράκης και Μπαμπανάσης του ΙΜΜ είχαν συνάντηση και παρουσίαση του σκεπτικού του επικείμενου Συνεδρίου ( θα γίνει στις 9/12) με τον ανεξάρτητο -επίσης - βουλευτή κ. Σπύρο Λυκούδη, επικεφαλής της πολιτικής Κίνησης των »Μεταρρυθμιστών». Οι πληροφορίες λένε ότι θα ακολουθήσει και παρουσίαση σε ευρύτερο »ακροατήριο», κατά πάσα πιθανότητα και άλλων ανεξαρτήτων βουλευτών…

Με την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας

Έχει την σημασία του – και την δυναμική του – ότι το συνέδριο είναι υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ Κάρολου Παπούλια. Όπως υπό την αιγίδα του ήταν και το προηγούμενο ( τον Απρίλιο) Διεθνές συνέδριο του ΙΜΜ με συνδιοργανωτή και το γερμανικό ίδρυμα των Σοσιαλδημοκρατών και με την συμμετοχή επιστημόνων από πολλές Ευρωπαϊκές χώρες - κυρίως από το Νότο .Διαπίστωση του προηγούμενου Συνεδρίου είναι ότι το βαρύτατο τίμημα της κρίσης το έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός τα τελευταία 6 χρόνια και αυτή η θυσία δεν έχει ιστορικό προηγούμενο. Η ελληνική κοινωνία δοκιμάζεται πέρα από κάθε όριο, η ανεργία, η ανέχεια και η φτώχεια απειλούν την κοινωνική συνοχή και οδηγούν σε κατάσταση κοινωνικού αποκλεισμού μεγάλο ποσοστό του ελληνικού λαού. Στο κλίμα αυτό ο κ. Βαλυράκης υπογράμμισε ότι «η εξεύρεση κοινού τόπου πολιτικής συνεννόησης, η συναίνεση, η σύγκλιση και η συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων για ένα νέο λειτουργικό, επίκαιρο, παραγωγικό μοντέλο για την Ελλάδα, με στόχο την αντιμετώπιση της φτώχειας, την ανάπτυξη και την απασχόληση, αποτελεί όρο επιβίωσης για την πατρίδα μας».

Τα κόμματα

Στην αναζήτηση λύσης και τα κόμματα, με τις απόψεις τους

Βεβαίως αυτή η διαφαινόμενη τάση για αναζήτηση συγκλίσεων και συναινέσεων, παρά τις διαφορές, δεν περιορίζεται στους ανεξαρτήτους βουλευτές – το αντίθετο συμβαίνει! . Ήδη τα κόμματα θεσμικά έχουν συμμετάσχει δια των »δεξαμενών σκέψης» τους ( ΝΔ,ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΣΟΚ,ΚΚΕ,ΔΗΜΑΡ) στις εργασίες του Συνεδρίου του Απριλίου και στην διαμόρφωση κειμένου με Βασικά Συμπεράσματα, που τώρα είναι η βάση της συνέχειας και της εξειδίκευσης.Οι κ.κ. Στέργιος Μπαμπανάσης και Σ. Βαλυράκης έχουν ήδη έρθει σε επαφή με τα κόμματα τα οποία θα εκπροσωπηθούν και στο επικείμενο συνέδριο από τα ερευνητικά τους ινστιτούτα και μολονότι, όπως αναγνώρισε ο κ. Βαλυράκης, «στο ζήτημα αυτό υπάρχουν διάφορες απόψεις και προσεγγίσεις, η δημιουργική σύνθεσή τους είναι απαραίτητη για τη συγκρότηση μιας εθνικής στρατηγικής διεξόδου από την κρίση». Είπε δε ακόμη ότι ήδη διαφαίνεται περιθώριο για την κατάρτιση συγκεκριμένων συναινετικών και εναλλακτικών θέσεων στο μεγάλο ζήτημα της εξόδου από την κρίση και αναζήτησης νέου αναπτυξιακού σχεδίου για τη χώρα που είναι ο βασικός στόχος της διοργάνωσης του Δεκεμβρίου. Ένα νέο, δηλαδή, αναπτυξιακό μοντέλο ισόρροπης ανάπτυξης, εξωστρέφειας, τόνωσης των εξαγωγών και υποκατάστασης των εισαγωγών, η εκκίνηση ενός νέου υγιούς αναπτυξιακού κύκλου και η εξασφάλιση χρηματοδότησης του.

Τα κρίσιμα ερωτήματα σήμερα

Για τα κρίσιμα ερωτήματα στα οποία αναμένεται να γίνει ευρύτατη συζήτηση στο επικείμενο συνέδριο προϊδέασε το ΙΜΜ. Δηλαδή, «Ποια θα πρέπει να είναι η αντίδραση του πολιτικού συστήματος και των θεσμών με δεδομένη την οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα. Συγκρουσιακή ή συναινετική», «Ποιος φορέας θα πρέπει να καταρτίσει το αναγκαίο νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας; Η Κυβέρνηση; Ειδικό όργανο που ορίζει η Βουλή; Τεχνοκράτες;» και «Ποια πρέπει να είναι η ευρωπαϊκή ή και η διεθνής στήριξη-βοήθεια, σε σχέση με το Δημόσιο Χρέος, τη ρήτρα ανάπτυξης και απασχόλησης ή άλλες πρωτοβουλίες;».

Τα ερωτήματα αυτά εμπεριέχουν εν πολλοίς την ουσία του πολιτικού προβλήματος. Αντέχουν οι »πλάτες» ενός Ιδρύματος για να δώσει απαντήσεις; Eίναι γεγονός πως ο,τι και να εισφέρει αυτή η πολύμηνη προσπάθεια θα είναι ισχυρότερο όσο πιο μεγάλη είναι η συναίνεση και η σύγκλιση όλων των πολιτικών δυνάμεων, πάνω σε τολμηρές θέσεις…

Keywords
Τυχαία Θέματα