Μητσοτάκης από τους Δελφούς: Θα προτείνω μια διαφορετική συμφωνία στους εταίρους

21:25 1/3/2019 - Πηγή: Aixmi

Στην ανάγκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών εκφράζοντας μάλιστα την πρόθεσή του να προτείνει στους Ευρωπαίους έναν μεγάλο συμβιβασμό που θα προβλέπει μείωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα έναντι δομικών μεταρρυθμίσεων. Τόνισε δε ότι δεν θα θέσει άμεσα τα αιτήματά του στους εταίρους, αλλά θα περιμένει να κερδίσει πόντους αξιοπιστίας. Η επαναδιαπραγμάτευση δεν είναι για εμάς, και δεν θέλω να κάνω κάτι τέτοιο από την πρώτη ημέρα, δώστε μου 6 με 12 μήνες για να αποδείξω τη σοβαρότητά μου,

αν θέλετε να εφαρμόσω και τον προϋπολογισμό του 2020. Μετά όμως θα πρέπει να ξανασυζητήσουμε τα πλεονάσματα. Δεν θα έθετα το θέμα αμέσως, πρώτα θα έφερνα αποτελέσματα, θα εξασφαλίσω καλύτερους όρους δανεισμού, προσέλκυση επενδύσεων και μετά θα θέσω το ζήτημα»
Στην ερώτηση του διευθυντή των Financial Times, Πίτερ εάν οι Ευρωπαίοι απορρίψουν τις θέσεις του σχετικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα, ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε πως μια νίκη σε βάρος του λαϊκισμού στην Ελλάδα θα έχει και ευρωπαϊκή διάσταση, τη στιγμή που η ΕΕ μάχεται κατά της ανόδου του λαϊκισμού. «Όλοι θέλουν να δουν την Ελλάδα να γίνεται success story» είπε. «Θέλω να είμαι ο πρωθυπουργός που θα βγάλει την Ελλάδα από την κρίση. Έχω μελετήσει τα λάθη των προκατόχων μου. Ο Παπανδρέου, για παράδειγμα, χρειάστηκε έξι μήνες για να καταλάβει τι είχε γίνει και ακόμη και όταν το κατάλαβε, μετά μοίραζε χρήματα» τόνισε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, έθεσε ως κεντρικό στόχο της κυβέρνησής του την επίτευξη ρυθμών ανάπτυξης 3%-4% ετησίως και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για την υπερφορολόγηση των πολιτών -και κυρίως της μεσαίας τάξης, για να αντλήσει υπερπλεονάσματα ώστε να μπορεί να τα αναδιανέμει στην προεκλογική περίοδο, σκοτώνοντας έτσι τις παραγωγικές δυνάμεις. Όσο για το δικό του σχέδιο για την οικονομία είπε ότι θα ξεκινήσει μειώνοντας τη φορολογία των επιχειρήσεων. Σημείωσε ότι υπάρχει περιθώριο λόγω της υπεραπόδοσης των προϋπολογισμών και προσέθεσε ότι αντί για Χριστουγεννιάτικα δώρα με επιδόματα θα κάνει μείωση φόρων στη μεσαία τάξη.
Ανέφερε ακόμη ότι παράλληλα με τη μείωση της φορολογίας θα επικεντρώσει στην αύξηση της απόδοσης του φορολογικού συστήματος και στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, καθώς πλέον οι φορολογικές αρχές έχουν τα εργαλεία.
Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση είπε: «Είναι τεράστιο σφάλμα και κρίμα που χάσαμε τρία μακροοικονομικά έτη, όταν οι άλλες χώρες όπως η Κύπρος, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, αναπτύσσονταν με υψηλούς ρυθμούς εμείς είχαμε κάτω του μέσου όρου αποδόσεις. … Η Ελλάδα θα είναι το succes story της Ευρώπης αν με εμπιστευτεί ο λαός. … Μία κεντροδεξιά κυβέρνηση που θα κάνει ελκυστική στην Ελλάδα στα διεθνή κεφάλαια.
Η Ελλάδα έχει πλεονεκτήματα που όμως πρέπει να αξιοποιηθούν»».
Άσκησε επίσης κριτική στους Ευρωπαίους εταίρους για την «ανοχή που δείχνουν στην κυβέρνηση Τσίπρα», λέγοντας ότι πολλά σημαντικά ζητήματα έχουν θαφτεί, δεν βλέπουν προβλήματα που αφορούν τη Δικαιοσύνη ή την Παιδεία καθώς «είχαμε επικεντρώσει μόνο στους δημοσιονομικούς στόχους».

Σε ότι αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών και ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τις βασικές του θέσεις: «Το 70% των Ελλήνων πιστεύουν ότι είναι κακή συμφωνία. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο το όνομα, όταν προέκυψε το θέμα, ο κ. Τσίπρας δεν έβαλε τη ΝΔ στον διάλογο και ξαφνικά κατέληξε σε μία συμφωνία που καμία προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε δεχθεί, καθώς περιλαμβάνει μακεδονική γλώσσα και εθνότητα. … Κανείς δεν εξήγησε γιατί δεν έχουν την εθνικότητα της Βόρειας Μακεδονίας. … Η κυβέρνηση δεν σεβάστηκε τις ευαισθησίες των Μακεδόνων, όποιον διαφωνεί του λένε ότι είναι φασίστας ή ακροδεξιός. … Στην ερώτηση τι θα κάνει αν γίνει πρωθυπουργός, απάντησε: «Είναι μία επικυρωμένη συμφωνία και θα την σεβαστώ, αν υπάρχουν περιθώρια να την βελτιώσω προς όφελος της χώρας μου θα τα εκμεταλλευτώ. … Επίσης η Ελλάδα επιφυλάσσεται όλων των συμφερόντων της αναφορικά με την πορεία της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ».

The post Μητσοτάκης από τους Δελφούς: Θα προτείνω μια διαφορετική συμφωνία στους εταίρους appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα