Μήνυση στην Apple για ηλεκτρονικά βιβλία

12:02 12/4/2012 - Πηγή: Aixmi

Μήνυση στην Apple έκανε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ χθες, Τετάρτη, με την κατηγορία ότι προσπάθησε να δημιουργήσει ένα ολιγοπώλιο στην αγορά των ηλεκτρονικών βιβλίων (e-books).

«Η μπάλα παίρνει», μαζί με τον τεχνολογικό κολοσσό και τους εκδοτικούς οίκους Hachette, HarperCollins, Macmillan, Simon & Schuster και Penguin,

που φαίνεται ότι επιθυμούσαν να συνεργαστούν με την εταιρία στην διαμόρφωση των τιμών των σχετικών αρχείων που σχεδιάζονταν για το iPad. Επιπλέον και σύμφωνα με πληροφορίες, οι Hachette, HarperCollins και Simon & Schuster ήρθαν ήδη σε εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Το πλάνο των παραπάνω εταιρειών με την Apple εκτιμάται ότι θα δημιουργούσε ένα «ψηφιακό μονοπωλειακό πρακτορείο» που θα επέτρεπε στους εκδότες να έρχονται σε συνεννόηση για τις τιμές στα e-books, την ώρα που οι αντίστοιχες τιμές των παραδοσιακών βιβλίων ορίζεται από τους λιανέμπορους.

Ο μακαρίτης Steve Jobs είχε προτείνει οι μεγαλοεκδότες να χρησιμοποιούν την Apple ως προτιμώμενο λιανέμπορο με την προϋπόθεση να μην προσφέρουν τα e-books φθηνότερα σε οποιονδήποτε ανταγωνιστή. Η εταιρεία έτσι θα εισέπραττε το 30% από την πώληση των ηλεκτρονικών βιβλίων.

Επιπλέον, «στόχος – αποδέκτης» αυτής της ενέργειας φαίνεται πως είναι η Amazon, πρωτοπόρα στο ηλεκτρονικό εμπόριο βιβλίου, που οφείλει την επιτυχία της στην προνομιακή για το κοινό πολιτική τιμών της, η οποία σημειωτέων προωθεί το αντίστοιχο ηλεκτρονικό «αναγνωστήριό» της, ονόματι Kindle.

Αν το μοντέλο που φέρεται ότι σχεδίαζαν Apple & εκδότες ευδοκιμούσε, θα διαλυόταν η πολιτική χαμηλών τιμών της Amazon, χαρίζοντας έτσι στην Apple και το iPad την πρωτοκαθεδρία στο ηλεκτρονικό βιβλίο.

Ας σημειωθεί πως το ηλεκτρονικό βιβλίο -γενικότερα- έχει δημιουργήσει κύκλο πλείστων συζητήσεων -και στη χώρα μας-, αφού καλείται «να γυρίσει σελίδα» στην έντυπη παράδοση, κάτι που δεν επιθυμύν κατ’ ανάγκη οι εκδότες ούτε, όμως, και οι αναγνώστες σε μεγάλο βαθμό…

Με λίγα λόγια «το χάιδεμα της οθόνης» σε ένα tablet μάλλον δύσκολα υποκαθιστά τη μαγεία του ξεφυλλίσματος, όσο χώρο κι αν γλιτώνει ο καταναλωτής -χάρη στην ψηφιοποίηση- σε ένα δωμάτιο…

Keywords
Τυχαία Θέματα