Μία κωμωδία παρεξηγήσεων – Ένα μάθημα θεάτρου

20:12 2/4/2019 - Πηγή: Aixmi

Μια πρόταση που είχε όλα τα χαρακτηριστικά ώστε να… παρεξηγηθεί, ως μια αλλόκοτη πολύβουη φάρσα με μια ακατανόητη αισθητική, φωνές και ένα σκηνικό που παρέπεμπε σε τσίρκο, επέλεξε η βραβευμένη και πολυσχιδής Κατερίνα Ευαγγελάτου για φέτος, παρουσιάζοντας την Κωμωδία των Παρεξηγήσεων του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, στην πρώτη της συνάντηση με έργο του σπουδαίου θεατρικού συγγραφέα.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη παράσταση κατάφερε το εντελώς αντίθετο: Να βάλει τον θεατή ακόμα βαθύτερα στον κόσμο του θεάτρου, «φωτίζοντας» μια κινησιολογία μαγική, έναν ρυθμό ζηλευτό που άνετα αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.

Μέσα από την παράσταση, προκύπτει άτυπα και ένα σεμινάριο μέσα από την εμπνευσμένη χορογραφία της Πατρίσιας Απέργη, πάνω στις απροσδόκητα ευφυείς μουσικές συνθέσεις του Γιώργου Πούλιου, οι οποίες μάλιστα συνοδεύονταν από φυσικούς ήχους που έδιναν το κάτι παραπάνω. Πολύς θόρυβος. Αλλά δημιουργικός.

«Μπροστά» στον θίασο, στέκονται οι εξαιρετικοί Νίκος Κουρής και Ορφέας Αυγουστίδης (αμφότεροι σε διπλό ρόλο), πλαισιωμένοι από έναν δυναμικό θίασο δέδεκα ηθοποιών. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να δοθεί στο εντυπωσιακό και λειτουργικό σκηνικό της Εύας Μανιδάκη, που δίνει ξεκάθαρα τη συνθήκη ψευδαίσθησης. Συνδυαστικά μετα κοστούμια και το μακιγιάζ στα πρόσωπα των ηρώων, δημιουργείται ένα σκηνικό σύμπαν που μας μεταφέρει σε έναν θεατρικό κόσμο που δεν συναντάται συχνά στην Ελλάδα: Στο σταυροδρόμι που συναντιούνται η commedia dell arte και ο μαγικός κόσμος του Σαίξπηρ.
Τι διαδραματίζεται; Δύο ζευγάρια πανομοιότυπων διδύμων που είχαν χωριστεί στη γέννα, βρίσκονται ξαφνικά στην ίδια πόλη χωρίς να το γνωρίζουν. Μέσα σε αυτή την αλλόκοτη συνθήκη εκτυλίσσεται μια ιλιγγιώδης φάρσα, στην οποία κυριαρχούν η πλάνη και οι αλλεπάλληλες παρεξηγήσεις, καθώς τα πρόσωπα διασταυρώνονται. Το όριο μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας σταδιακά θολώνει σε αυτό το νεανικό, αριστοτεχνικά γραμμένο έργο του Σαίξπηρ, όπου κάθε βεβαιότητα καταρρέει και κανένας δεν είναι αυτός που νομίζει ότι είναι.

Ο εμβληματικός δραματουργός έγραψε το συγκεκριμένο έργο περίπου την ίδια χρονική περίοδο με τους Δύο Άρχοντες από τη Βερόνα και Το Ημέρωμα της Στρίγγλας (1592-1594), «πατώντας» στους Μέναιχμους του Πλαύτου.

Στην καλοκουρδισμένη αυτή παράσταση, οι πόρτες ανοιγοκλείνουν σε λάθος στιγμή, ανοίγοντας το δρόμο σε λάθος πρόσωπα να εισέλθουν σε λάθος χώρους. Όλα λάθος και όλα μαγικά. Η ξέφρενη φάρσα συναντά το ανοίκειο – Κι εμείς συναντάμε μια πρωτόγνωρη θεατρική εμπειρία, που σε ένα βαθμό μας μπερδεύει και μας κάνει να αναρωτιόμαστε αν, τελικά, γίναμε κοινωνοί της. Πάντως σίγουρα μας μαγεύει και μας εμπνέει…
Τη νέα μετάφραση του έργου υπογράφει ο σπουδαίος ποιητής και μεταφραστής Διονύσης Καψάλης.

Ταυτότητα Παράστασης
Νέα Μετάφραση: Διονύσης Καψάλης
Σκηνοθεσία: Κατερίνα Ευαγγελάτου
Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Κίνηση-Χορογραφία : Πατρίσια Απέργη
Μουσική Σύνθεση: Γιώργος Πούλιος
Σχεδιασμός Φωτισμών: Ελευθερία Ντεκώ
Κατασκευή Κοστουμιών: Δέσποινα Μακαρούνη
Βοηθός Σκηνοθέτη : Χριστίνα Ματθαίου
Φωτογραφίες: Πάνος Γιαννακόπουλος, Σταύρος Χαμπάκης, Μιχάλης Κλουκίνας
Διεύθυνση Παραγωγής: Όλγα Μαυροειδή
Βοηθός Παραγωγής : Πάνος Σβολάκης
Παραγωγός: Γιώργος Λυκιαρδόπουλος

Διανομή
Αντίφιλος o Συρακούσιος-Αντίφιλος o Εφέσιος : Νίκος Κουρής
Δρόμιος ο Συρακούσιος-Δρόμιος ο Εφέσιος : Ορφέας Αυγουστίδης
Αδριανή: Δήμητρα Βλαγκοπούλου
Λουκιανή: Αμαλία Νίνου
Αιγαίων: Ερρίκος Μηλιάρης
Δούκας: Νίκος Πυροκάκος
Άντζελο: Γιώργος Νούσης
Έμπορος : Βαλάντης Φράγκος
Αξιωματικός: Στέλιος Παυλόπουλος
Εταίρα: Ελίζα Σκολίδη
Δρ Στυφός: Πάνος Ζυγούρος
Ηγουμένη: Μαριάμ Ρουχάτζε

Παραστάσεις & τιμές εισιτηρίων

Τετάρτη, Πέμπτη & Παρασκευή 21.00 | Είσοδος 17, 15, 12 & 10 ευρώΣάββατο 18.00 | Είσοδος 20, 17, 14 & 12 ευρώΚυριακή 21.00 | Είσοδος 20, 17, 14 & 12 ευρώΔιάρκεια Παράστασης: 100 λεπτάLink προπώλησης: http://www.ticket365.gr/parastaseis/14994-η-κωμωδια-των-παρεξηγησεων#ticket

The post Μία κωμωδία παρεξηγήσεων – Ένα μάθημα θεάτρου appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα