Μέριλ Στριπ: Επιστολή στο Κογκρέσο για την Ισότητα των δύο φύλων

08:53 25/6/2015 - Πηγή: Aixmi

H Μέριλ Στριπ συνεχίζει τη μάχη της για να αποκτήσουν όλες οι γυναίκες ίσα δικαιώματα, αυτή τη φορά μέσω επιστολής που έστειλε προσωπικά σε κάθε ένα μέλος του Κογκρέσου, απαιτώντας από αυτά να «υπερασπιστούν την ισότητα».

Η επιστολή της βραβευμένης με Όσκαρ ηθοποιού προτρέπει το Κογκρέσο να επαναφέρει την Τροπολογία Ίσων Δικαιωμάτων (ERA) που γράφτηκε το 1920, ψηφίστηκε

από το Κογκρέσο το 1972 και επικυρώθηκε από 35 πολιτείες. Ωστόσο, υπολείπεται των 38 που απαιτούνται για να γίνει υποχρεωτικός νόμος του Συντάγματος, και έκτοτε παραμένει αδρανής.

Μεταξύ των πολιτειών που δεν έχουν επικυρώσει την τροπολογία περιλαμβάνονται η Αριζόνα, η Γιούτα και υπερσυντηρητικές περιοχές του Νότου.

Η συγκεκριμένη τροπολογία αναφέρει ότι : «Η ισότητα των δικαιωμάτων βάσει του νόμου δεν μπορεί να ακυρωθεί ή να περιορισθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες ή από οποιαδήποτε πολιτεία λόγω φύλου».

Σύμφωνα με αντίγραφο της επιστολής που έχει στην κατοχή του το Associated Press, η διάσημη ηθοποιός μεταξύ άλλων επισημαίνει: «Σας γράφω για να ζητήσω να υπερασπιστείτε την ισότητα – για τη μητέρα σας, την κόρη σας, την αδελφή σας, τη σύζυγό σας ή για τον ίδιο σας τον εαυτό – με το να στηρίξετε ενεργά την Τροπολογία Ίσων Δικαιωμάτων».

«Μια ολόκληρη νέα γενιά γυναικών και κοριτσιών μιλούν για ισότητα – για ίση αμοιβή, ίση προστασία από τη σεξουαλική κακοποίηση, ίσα δικαιώματα» σημειώνει.

Η Μέριλ Στριπ συνόδευσε την επιστολή με ένα αντίγραφο του βιβλίου «Ίσος σημαίνει Ίσος» της Jessica Neuwirth, προέδρου της πρωτοβουλίας ERA για την αναθεώρηση του Συντάγματος των ΗΠΑ ώστε να περιλάβει την επίμαχη τροπολογία.

Η 66χρονη ηθοποιός ήταν άλλωστε εκείνη που καταχειροκρότησε την συνάδελφό της Πατρίτσια Αρκέτ όταν κατά την απονομή των βραβείων Όσκαρ για το 2015 εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία και αφιέρωσε το Όσκαρ β΄ Γυναικείου ρόλου που κέρδισε, στον αγώνα για την ισότητα των γυναικών στην Αμερική.

Η Μέριλ Στριπ φέτος πρωταγωνιστεί στο φιλμ «Σουφραζέτες» («Suffragette» ) και υποδύεται τη γνωστή σουφραζέτα Έμιλι Πανκχερστ που οι πρακτικές της προκειμένου να εξασφαλίσει στις γυναίκες δικαίωμα ψήφου, την οδήγησαν στη φυλακή και στην απεργία πείνας.

Ένας ρόλος που κατά πολλούς θα της εξασφαλίσει την 20η υποψηφιότητά της για Όσκαρ αλλά και την προσοχή του αμερικανικού Κογκρέσου στο αίτημα για την εκ νέου προώθηση της Τροπολογίας Ίσων Δικαιωμάτων μεταξύ των δύο φύλων.

Πηγή: Ιndependent

Keywords
Τυχαία Θέματα