Με πολλές εξαιρέσεις οι εμβολιασμοί στην Ρωσία

12:00 7/12/2020 - Πηγή: Aixmi

Θέμα ωρών είναι οι πρώτοι εμβολιασμοί κατά της Covid-19 στη «γηραιά ήπειρο», καθώς η Βρετανία προετοιμάζεται πυρετωδώς για τη μεγαλύτερη επιχείρηση εμβολιασμού του αιώνα, εν μέσω αγχωτικών διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους για το Brexit που περιπλέκουν περισσότερο την κατάσταση.

Η Βρετανία κάνει… ντεμπούτο αύριο κι έτσι σχεδιάζεται η μεταφορά εκατομμυρίων δόσεων του εγκεκριμένου εμβολίου των Pfizer/BioNTech με στρατιωτικά αεροσκάφη από τις Βρυξέλλες, όπου παρασκευάζεται, ώστε να αποφευχθούν καθυστερήσεις

στα λιμάνια.

Αλλωστε, η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. στο τέλος του έτους αναμένεται να διαταράξει τη μεταφορά των δόσεων.

Οπως σχολιάζει ο «Guardian», πρόκειται για κίνηση που μαρτυρά ότι το Λονδίνο διαβλέπει σημαντικές «αναταραχές» όσον αφορά τις μεταφορές δεκάδων εκατομμυρίων εμβολίων σε λιμάνια και αεροδρόμια, ανεξάρτητα από το αν θα υπάρξει τελικά συμφωνία για τη μετα-Brexit περίοδο, την οποία επιχειρούν από χθες ο Μπόρις Τζόνσον και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η Βρετανία έχει καταρτίσει σχέδιο για τον εμβολιασμό των πολιτών με τις πρώτες 800.000 δόσεις που θα λάβει, δίνοντας προτεραιότητα στους ανθρώπους άνω των 80 χρόνων, στους επαγγελματίες υγείας και σε μονάδες φροντίδας. Από τους πρώτους στη σειρά θα είναι η βασίλισσα Ελισάβετ 94 χρόνων και ο 99χρονος σύζυγός της πρίγκιπας Φίλιππος.

Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, δεν πρόκειται για ειδική μεταχείριση στη βασιλική οικογένεια, αλλά λόγω της ηλικίας του ζευγαριού. Το Παλάτι πρόκειται μάλιστα να δημοσιοποιήσει τον εμβολιασμό για να ενθαρρύνει κι άλλους πολίτες.

Ρωσία – Κίνα
Με ταχύτητα κινούνται Ρωσία και Κίνα στον εμβολιασμό των πληθυσμών τους, με εμβόλια που έχουν εγκρίνει τοπικά και που υπάρχουν αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητά τους, καθώς δεν έχουν εξεταστεί από ανεξάρτητους φορείς.

Στη Μόσχα ξεκίνησαν σε 70 ειδικά κέντρα οι εμβολιασμοί με το Sputnik-V, με προτεραιότητα να δίνεται σε δασκάλους, γιατρούς και κοινωνικούς λειτουργούς. Ωστόσο, δεν μπορούν να εμβολιαστούν όσοι έχουν κάποια υποκείμενα νοσήματα, οι έγκυοι και όσοι αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα τις προηγούμενες δύο εβδομάδες, ούτε και όσοι είναι άνω των 60 ετών.

Τις τελευταίες πινελιές στο σχέδιο εμβολιασμού 1,4 δισ. ανθρώπων βάζει η Κίνα που οργανώνεται με τις τοπικές κυβερνήσεις για τις απαραίτητες παραγγελίες δόσεων, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία. Το κινεζικό εμβόλιο βρίσκεται στην τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών, ωστόσο δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες, αν και ήδη ένα εκατομμύριο υγειονομικοί έχουν εμβολιαστεί.

Στις 11 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουν, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Υγείας Φαχρετίν Κοτζά, οι εμβολιασμοί στη χώρα με το κινεζικό εμβόλιο, μετά την υπογραφή συμφωνίας παραλαβής 50 εκατομμυρίων εμβολίων, ενώ τον Απρίλιο η διαδικασία θα συνεχιστεί με το εγχώριο εμβόλιο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε χθες πως «η άφιξη διαφόρων αποτελεσματικών εμβολίων δεν σημαίνει μηδενική Covid-19», σημειώνοντας πως από μόνα τους τα εμβόλια δεν θα μπορέσουν να κάνουν τη δουλειά και προσγειώνοντας την αισιοδοξία που επικρατεί.

Το ΤΙΜΕ διαγράφει το 2020
Η έκδηλη ανυπομονησία του κόσμου φαίνεται και από το εξώφυλλο του αμερικανικού «ΤΙΜΕ». Το αποτύπωμα που αφήνει το 2020 – η αποκαλούμενη από το περιοδικό «χειρότερη χρονιά στην Ιστορία»- συγκρίνεται με αυτό του Αδόλφου Χίτλερ και του Οσάμα Μπιν Λάντεν…

Στο τελευταίο τεύχος του χρόνου επέλεξε -γραφιστικά- να διαγράψει με κόκκινο μαρκαδόρο το 2020, που χαρακτηρίστηκε από τη μεγαλύτερη υγειονομική κρίση των τελευταίων 100 χρόνων και προκάλεσε ανυπολόγιστες, οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές.

Το ίδιο σχέδιο χρησιμοποιήθηκε επίσης τον Μάιο του 1945, όταν ο κόσμος απαλλάχτηκε από τον Χίτλερ, και τον Μάιο του 2011, όταν ο ηγέτης της Αλ Κάιντα εκτελέστηκε από Αμερικανούς πεζοναύτες.

The post Με πολλές εξαιρέσεις οι εμβολιασμοί στην Ρωσία appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα