«Μάχη» Τσίπρα- Τουσκ για το κλείσιμο της βαλκανικής οδού

08:24 10/3/2016 - Πηγή: Aixmi

Φωτιές άναψε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ με ανάρτηση του στο λογαριασμό του στο Τwitter όπου δήλωσε πως «τερματίζονται οι παράτυπες ροές μεταναστών κατά μήκος της διαδρομής των χωρών των δυτικών Βαλκανίων», διευκρινίζοντας πως «δεν αποτελεί ζήτημα μονομερών ενεργειών, αλλά μια κοινή απόφαση των 28 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
«Ευχαριστώ τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων για την εφαρμογή μέρους της ολοκληρωμένης στρατηγικής της ΕΕ για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης» τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«O Βαλκανικός δρόμος έκλεισε

εξαιτίας μονομερών ενεργειών από χώρες των Δυτικών Βαλκανίων», τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας και απευθυνόμενος στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ.Τουσκ υπογραμμίζει ότι «περιμένουμε ο κ. Τουσκ να επικεντρώνει τις προσπάθειες στην εφαρμογή κοινών αποφάσεων ως πρόεδρος της Ευρώπης των 28 και να μην ενθαρρύνει όσους τις αγνοούν».

Άμεση ήταν η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας με το Γιώργο Κουμουτσάκο να γράφει στον λογαριασμό του στο Twitter:

Άν το Μαξίμου δεν διαψεύσει άμεσα τις δηλώσεις Τουσκ περί απόφασης των «28» για κλειστά σύνορα, υπάρχει μείζον θέμα για τον κ.Τσίπρα.

Λίγη ώρα αργότερα στη ΝΔ απάντησε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη επίσης μέσω Twitter
«Καλά που υπάρχει και ο κ. Κουμουτσάκος και μαθαίνουμε ποιές είναι οι αποφάσεις των Συμβουλίων Κορυφής. Τα συμπεράσματα της Συνόδου είναι αναρτημένα στο Διαδίκτυο -που τόσο συχνά χρησιμοποιεί ο κ. Κουμουτσάκος- και μπορεί να τα διαβάσει αντί να χρησιμοποιεί το twitter, κάθε φορά που θέλει να πάει κόντρα στις εθνικές θέσεις. Θα διαψευστεί για άλλη μία φορά Αν δυσκολεύεται στην κατανόηση της κοινής δήλωσης ο κ. Κουμουτσάκος πολύ ευχαρίστως να ζητήσει διευκρίνιση. Μη σπαταλά τον χρόνο με γρίφους», σχολίασε.

Πάντως είναι αλήθεια πως το κείμενο συμπερασμάτων και η δήλωση των 28 αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής αντιμετωπίζει ως τετελεσμένο το κλείσιμο των βόρειων συνόρων της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ.
Μάλιστα σε όλο το κείμενο είναι διάχυτη η αγωνία πώς θα σταματήσουν οι ροές στα εξωτερικά σύνορα της Σένγκεν αλλά όχι αν θα παραμείνουν ανοικτά. Στην ουσία δηλαδή ο Ντόναλντ Τουσκ κινείται στο πνεύμα της κοινής δήλωσης των 28 αρχηγών.

ΔΗΛΩΣΗ ΑΡΧΗΓΩΝ ΚΡΑΤΩΝ

Keywords
Τυχαία Θέματα