Λιβύη – Μυρίζει στρατιωτική επέμβαση με στόχο το ΙΚ

19:25 26/5/2016 - Πηγή: Aixmi

Τον εναέριο χώρο τους για αεροσκάφη που προέρχονται από την Λιβύη έκλεισαν Ελλάδα, Ιταλία και Μάλτα. Κάτι τέτοιο προαναγγέλει ουσιαστικά επικείμενη επέμβαση στη χώρα όταν μάλιστα είναι προγραμματισμένες νατοϊκές ασκήσεις στην περιοχή. Πηγή που διατηρεί την ανωνυμία της ανέφερε την Πέμπτη στο πρακτορείο RIA Novosti ότι η Ελλάδα θα διατηρήσει κλειστό τον εναέριο χώρο της για αεροσκάφη

που προέρχονται από τη Λιβύη για τους επόμενους τρεις μήνες.

Το FIR με τη Λιβύη έκλεισε έως τις 8 Σεπτεμβρίου και η Ελλάδα εξέδωσε την Τετάρτη σχετική ΝΟΤΑΜ (οδηγία προς πιλότους). Η κοινή άσκηση ΕΕ και ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο με την ονομασία «Phoenix Express 2016» είναι προγραμματισμένη για τα μέσα του καλοκαιριού.

Συγκεκριμένα, με τη NOTAM 1117/16 η Αθήνα απαγορεύει την είσοδο στο ελληνικό FIR σε κάθε αεροπλάνο που εκκινεί από τη Λιβύη, με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως «ελληνικά κρατικά αεροσκάφη, πολεμικά αεροπλάνα ξένων κρατών – μόνο εφόσον αυτά έχουν λάβει τη σχετική άδεια από τις ελληνικές στρατιωτικές αρχές, ιατρικές πτήσεις».

Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του την Πέμπτη κάνει λόγο για «νέα ιμπλεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη» δείχνοντας την ΝΑΤΟϊκή άσκηση «Phoenix Express 2016» στην περιοχή. Διερωτάται ποιος είναι ο ρόλος της βάσης της Σούδας στις σχεδιαζόμενες εξελίξεις και ρωτά αν προετοιμάζεται νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη. «Τι υπηρετεί η ΝΟΤΑΜ, που έχει εκδοθεί με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης -παράλληλα με σχετικές ΝΟΤΑΜ της Ιταλίας και της Μάλτας- για το κλείσιμο των εναέριων χώρων για αεροσκάφη που προέρχονται από τη Λιβύη και την υποδοχή ΝΑΤΟϊκών αεροσκαφών στον ελληνικό εναέριο χώρο;» αναφέρει και καλεί την κυβέρνηση να δώσει σαφείς εξηγήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα