«Λευκός καπνός» στο Eurogroup – «Ξεκλειδώνει» η δόση ύψους 8,5 δισ. ευρώ

00:06 16/6/2017 - Πηγή: Aixmi

«Πράσινο» φως για την εκταμίευση δόσης ύψους 8,5 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της β’ αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, άναψαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε πως υιοθετήθηκε ρήτρα ανάπτυξης, πρόταση που είχε τεθεί στο τραπέζι από τη Γαλλία.

«Εάν υπάρχει περισσότερη ανάπτυξη τότε θα γίνεται ταχύτερη αποπληρωμή των δανείων και αντίστροφα».

Για το χρέος, σημείωσε ότι θα εξεταστεί βάσει της συμφωνίας του Μαΐου του 2016. Όπως σημείωσε, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα υιοθετηθούν στο τέλος του προγράμματος, υπό την προϋπόθεση της επιτυχούς εφαρμογής του και στο βαθμό που είναι αναγκαίο.

Σημείωσε ότι η Ελλάδα θα έχει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% έως το 2022, ενώ για την περίοδο 2023-2060 έκανε λόγο για την ανάγκη επίτευξη πλεονασμάτων ίσων ή άνω του 2%.

Ανακοίνωσε επίσης τη δημιουργία μιας ελληνικής επενδυτικής τράπεζας, ενώ υπογράμμισε τις διαρθρωτικές αλλαγές που υιοθέτησε η ελληνική κυβέρνηση.

Παράλληλα, επεσήμανε πως οι Ευρωπαίοι πιστωτές είναι έτοιμοι να εφαρμόσουν επέκταση της περιόδου ωρίμανσης των δανείων που έλαβε η Ελλάδα από τον EFSF, από 0 έως 15 χρόνια.

Η επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ προανήγγειλε την έγκριση του προγράμματος με το ΔΝΤ έως την 27η Ιουλίου, αλλά κατέστησε σαφές ότι δεν θα υπάρχει εκταμίευση αν δεν υπάρξει το 2ο στάδιο, εξειδίκευσης των μέτρων, το οποίο ο Dijsselbloem τοποθέτησε μέσα στους επόμενους μήνες, πριν το τέλος του προγράμματος μιλώντας και για 3ο, τελικό, στάδιο αποφάσεων στο τέλος του προγράμματος αν γίνουν τα συμφωνηθέντα.
Εκπρόσωπος της ΕΚΤ μετά τις ανακοινώσεις, έδωσε το δικό του «σήμα» κάνοντας λόγο για «ένα πρώτο βήμα προς την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους».

Μοσκοβισί: Στο τέλος του προγράμματος θα υπάρχουν μέτρα ξεκάθαρα για τη βιωσιμότητα του χρέους
Στο τέλος του προγράμματος θα υπάρχουν μέτρα ξεκάθαρα για τη βιωσιμότητα του χρέους, δήλωσε από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί.
Ο ίδιος έκανε λόγο για καλά νέα, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρωζώνη, ενώ επαίνεσε τη χώρα, καθώς όπως είπε, έκανε όσα της αναλογούσαν.

Ρέγκλινγκ: Στις 8 Ιουλίου η εκταμίευση του πρώτου μέρους της δόσης
Η εκταμίευση του πρώτου μέρους της δόσης -ύψους 7,7 δισ.- θα γίνει στις 8 Ιουλίου, δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.
Όπως είπε, τα χρήματα θα διατεθούν για την αποπληρωμή του χρέους και την τακτοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες.

Η επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup για την Ελλάδα:

Keywords
Τυχαία Θέματα