Κρίσιμες διατυπώσεις για χρέος και δημοσιονομικά μελετά το Eurogroup

21:07 15/6/2017 - Πηγή: Aixmi

Στις ευαίσθητες διατυπώσεις που θα χρησιμοποιηθούν στο κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup σχετικά με το χρέος και τους δημοσιονομικούς στόχους επικεντρώνεται η διαβούλευση στο Λουξεμβούργο, όπως προκύπτει από το προσχέδιο του κειμένου που έχει στη διάθεσή του ο ΣΚΑΪ.

Το έως τώρα προσχέδιο περιλαμβάνει μία μικρή υποχώρηση των εταίρων όσον αφορά το χρέος, καθώς οι Ευρωπαίοι φαίνεται να δέχονται ότι το 2018 θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις

για ελάφρυνσή του.

Ωστόσο, το μέγεθος της ελάφρυνσης δεν προσδιορίζεται, με την έως τώρα διατύπωση να αναφέρει πως η απομείωση θα γίνει «στο βαθμό που χρειάζεται» και με γνώμονα τις ανάγκες της Ελλάδας όπως θα εκτιμηθούν στο τέλος του Μνημονίου, το καλοκαίρι του 2018.

Επιπλέον, υπάρχει στο τραπέζι πρόταση προβλέπει επιμήκυνση ορισμένων δανείων του Δεύτερου Μνημονίου, με τους εταίρους να εξετάζουν εάν η επέκταση θα είναι κυμαινόμενη «ανάμεσα σε 0 έως 15 χρόνια» ή γενικότερα «μέχρι 15 χρόνια».

Όσον αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, η ελληνική πλευρά φαίνεται πως έχει καταφέρει τη μείωση του στόχου στο 2% του ΑΕΠ για την περίοδο από το 2023 έως το 2060.

Παρά ταύτα, ακόμα εξετάζεται εάν το ανακοινωθέν θα αναφέρει «περίπου 2%», που θα δίνει έναν βαθμό ευελιξίας, «τουλάχιστον 2%», που θα είναι πιο απαιτητικό, ή «κατά μέσο όρο 2%».

Keywords
Τυχαία Θέματα