Λαγκάρντ στο Bloomberg: Τα δύο λάθη του ΔΝΤ για την Ελλάδα

12:42 11/4/2016 - Πηγή: Aixmi

Σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή της στο περιοδικό του Bloomberg η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, που ετοιμάζεται για τη δεύτερη πενταετή θητεία της, αναφέρθηκε -όπως ήταν φυσικό- στο θέμα της Ελλάδας και παραδέχτηκε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

έκανε δύο λάθη στο ελληνικό πρόγραμμα.
Η 60χρονη Λαγκάρντ μεταξύ άλλων έκανε την αυτοκριτική της και παράλληλα έριξε τα βέλη της και στην ελληνική πλευρά.

«Αναγνωρίσαμε ένα λάθος που έχει να κάνει με τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές, όπου όλοι (εμείς, οι Ευρωπαίοι και η ΕΚΤ) υποτιμήσαμε την υφεσιακή επίπτωση ορισμένων μέτρων που προτείναμε. Υπερεκτιμήσαμε τη δυνατότητα της Ελλάδας να αποδεχτεί και να αναλάβει την ιδιοκτησία των μέτρων που χρειάζονταν, γιατί κινηθήκαμε από τη μια κυβέρνηση στην άλλη και στην άλλη και πάντα λεγόταν «δεν είναι πραγματικά το πρόγραμμά μας, δεν ήταν πραγματικά οι μεταρρυθμίσεις μας, δεν είναι στην πραγματικότητα τα μέτρα μας. Επιβλήθηκαν από την τρόικα, βάζοντας όλα τα μέλη στο ίδιο τσουβάλι». Ετσι, πιστεύω ότι αυτό υπερεκτιμήθηκε» απάντησε όταν ρωτήθηκε ποια λάθη έκανε το ΔΝΤ στην περίπτωση της Ελλάδας.

Η γενική διευθύντρια του Ταμείου απάντησε στην ερώτηση για το αν περιμένει ότι η Ελλάδα θα μείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Ναι, έτσι πιστεύω. Δεν έχουμε ξεφύγει από την ελληνική υπόθεση ακόμα. Νομίζω ότι οι σημερινές συγκυρίες, με το προσφυγικό και τους μετανάστες, θα ενδυναμώσει τον κρίσιμο ρόλο που παίζει η Ελλάδα στην ΕΕ».

Η επικεφαλής του ΔΝΤ έστρεψε τα «πυρά» της και εναντίον της Ελλάδας, αναφέροντας ότι η χώρα δεν μπορεί μονίμως να «ακολουθεί» και να περιμένει ότι τα προβλήματά της θα λυθούν. «Οι Έλληνες ηγέτες πρέπει να αναλάβουν μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για την επανίδρυση της χώρας τους».

Keywords
Τυχαία Θέματα