Κώστας Βουτσάς: Μοναδικός πρωταγωνιστής, ξεχωριστός άνθρωπος

18:28 26/2/2020 - Πηγή: Aixmi

ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ. Με όλα τα γράμματα κεφαλαία. Αυτό ήταν ο Κώστας Βουτσάς για όλους τους Έλληνες, εδώ και 60 χρόνια. Με το εκρηκτικό ταλέντο του, το μπρίο και το φωτεινό του χαμόγελο έγινε ο φίλος όλων των ελληνικών οικογενειών, μέσα από κάθε ρόλο που έπαιξε.

Συνεργάστηκε με τα περισσότερα «ιερά τέρατα» της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου, την Αλίκη Βουγιουκλάκη, τη Ζωή Λάσκαρη, τον Νίκο Κούρκουλο, τη Ρένα Βλαχοπούλου και, βεβαίως, με τη Μάρθα Καραγιάννη. Μαζί της υπήρξε  υπέροχο κινηματογραφικό «ζευγάρι» σε πολλές θρυλικές ταινίες.

Ωστόσο, ο άνθρωπος

που έλαμψε στο καλλιτεχνικό στερέωμα, είχε πολύ δύσκολα παιδικά χρόνια. Δεκάχρονο παιδί στη Θεσσαλονίκη έκανε δουλειές του ποδαριού, μαζί με τα αδέλφια του, για να πάνε λίγα χρήματα στο σπίτι τους. Στην Κατοχή πούλαγε τσιγάρα σε περαστικούς.

Μπήκε στον χώρο της Τέχνης σπουδάζοντας στη Δραματική Σχολή του Μακεδονικού Ωδείου. Αποφοίτησε το 1953 και στη συνέχεια δούλεψε στα «μπουλούκια», στους περιπλανόμενους θιάσους. Στα 21 του χρόνια ταξίδεψε στην Αθήνα και προσπάθησε να μπει στα καλλιτεχνικά δρώμενα, αλλά τον απέρριψαν τρεις φορές ως «ακατάλληλο». Δεν μπορούσε να πάρει την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Ένας παραγωγός του είπε ότι, έτσι κι αλλιώς, δεν θα μπορούσε να κάνει καριέρα με το αληθινό όνομά του, Κώστας Σαββόπουλος. Έτσι εκείνος διάλεξε το παρατσούκλι του παππού του: Βουτσάς, που σημαίνει βαρελοποιός.

Όπως συνήθιζε να λέει: «Ηθοποιός δεν γεννιέσαι, γίνεσαι. Όπως κάτι σε προκαλεί να γίνεις  δικηγόρος, ταξιτζής ή γιατρός, έτσι κάτι σε προκαλεί να γίνεις ηθοποιός. Το θέατρο τραβάει τους θεατρίνους πριν γίνουν θεατρίνοι. Θα ‘θελα να πω στους νέους ηθοποιούς, να είναι αφοσιωμένοι στη δουλειά τους, να την αγαπούν πολύ, να είναι συνεπείς, να μην εγκαταλείπουν, να μην έχω το «εγώ», να έχουν το «εμείς». Η υποκριτική σε γεμίζει χαρές. Βλέπεις και λύπες, βέβαια, αλλά πιο πολλές είναι οι χαρές. Όταν πετυχαίνεις, είσαι γεμάτος χαρά, ευτυχισμένος και νιώθεις να τρέχει το αίμα ζωντανό μέσα σου».

Έκανε την παρθενική του εμφάνιση το 1953 στην ταινία «Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται» για να ακολουθήσουν, το 1961, οι συμμετοχές του στις ταινίες της «Φίνος Φίλμ» «Η Αλίκη στο Ναυτικό» του Αλέκου Σακελλάριου και «Ο Σκληρός Άνδρας» του Γιάννη Δαλιανίδη, ο οποίος μετά του έδωσε έναν δραματικό ρόλο στην ταινία του «Κατήφορος».

Έπαιξε τον μικροαστό στο «Ανθρωπάκι», τον νιόπαντρο μαμάκια στη «Νύχτα Γάμου», τον ποδοσφαιριστή Μασούρο στο «Μια κυρία στα μπουζούκια», τον δήθεν κύριο Ράμογλου στο «Κορίτσια για φίλημα», τον τεμπέλη γιο στη «Χαρτοπαίχτρα», τον «μαϊμού» Άραβα στον «Ξυπόλητο Πρίγκηπα», τον μπουζουκσή Κώστα Πίττουρα στις «Θαλασσιές Χάντρες» και πάμπολλους άλλους χαρακτήρες σε δεκάδες ταινίες.

Αγαπούσε με πάθος τις γυναίκες. Πόσες πέρασαν από τη ζωή του; «Δεν μπορώ να τις μετρήσω. Πολλές, πάρα πολλές. Παραπάνω από εκατό, βέβαια», έλεγε. «Με τις γυναίκες που πηγαίνω, τις αγαπάω. Αφοσιώνομαι σε αυτές. Ποτέ δεν πείραξα γυναίκα. Ποτέ δεν πίεσα γυναίκα που θέλει να δουλέψει και να της είπα «πάμε στο καμαρίνι». Μια φορά κόντεψα να δείρω έναν ηθοποιό, έναν πρωταγωνιστή γιατί της είπε «πήγαινε πάνω στο καμαρίνι κι έρχομαι». Και του λέω «δεν ντρέπεσαι, αυνανίσου, το ίδιο θα είναι». Και πήγα να τον δείρω. Η κοπέλα ήρθε εδώ να δουλέψει, όχι για να κάνει βίζιτα. Ποτέ δεν έχω πάει έτσι με γυναίκα».

Είχε σχέση με την ηθοποιό Αλέκα Στρατηγού, αλλά το καλοκαίρι του 1959, ερωτεύτηκε τη Σπεράντζα Βρανά στο Θέατρο Ακροπόλ. Η εκρηκτική συνύπαξή τους διήρκεσε περίπου 5 χρόνια, αλλά δεν κατέληξε σε γάμο, λόγω της αμοιβαίας ζήλειας.

Επόμενος έρωτάς του η χορεύτρια και ηθοποιός Έρρικα Μπρόγιερ, την οποία και παντρεύτηκε, αποκτώντας μια κορούλα, τη Σάντρα.

Ακολούθησαν δύο ακόμη γάμοι, με τη Θεανώ Παπασπύρου (απέκτησα δύο κόρες, τη Θεοδώρα και τη Νικολέτα) και με το πρώην μοντέλο – ηθοποιό Εύη Καραγιάννη.

«Σε όλα τα παιδιά μου ήμουν μέσα στην αίθουσα τοκετού. Θα είμαι εκεί για να το δω να βγαίνει και να το κρατήσω αμέσως στην αγκαλιά μου. Θέλω να ζήσω όλη τη γέννα. Δεν υπάρχει ωραιότερο πράγμα από το να βλέπεις ένα παιδί να βγαίνει από την κοιλιά της μάνας του. Το λέω και ανατριχιάζω», είχε πει.

Το 2016 παντρεύτηκε για τέταρτη φορά, την ηθοποιό Αλίκη Κατσαβού, με την οποία απέκτησαν ένα αγοράκι, τον Φοίβο.

Για την απόφασή του να κάνει παιδί σε τόσο μεγάλη ηλικία, δέχθηκε έντονη κριτική, την οποία αγνόησε.

The post Κώστας Βουτσάς: Μοναδικός πρωταγωνιστής, ξεχωριστός άνθρωπος appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα