Κοινό σχέδιο δράσης Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό

09:00 16/10/2015 - Πηγή: Aixmi

Σε ένα κοινό σχέδιο δράσης μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας για την αναχαίτιση της ροής των προσφύγων από το τουρκικό έδαφος στην Ελλάδα και στη συνέχεια στην υπόλοιπη Ευρώπη κατέληξαν οι 28 ηγέτες κατά τη Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον προεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, η Τουρκία συμφώνησε να ανασχέσει τη ροή των προσφύγων προς την Ευρώπη, ενώ η ΕΕ συμφώνησε να αυξήσει τη χρηματοδότηση προς την

Τουρκία – το ύψος της οποίας θα τεθεί υπό διαπραγμάτευση- αλλά και να επιταχυνθεί η διαδικασία για την απελεύθερωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες. Η Άγκυρα πήρε επίσης υπόσχεση για μια επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ διευκρίνισε ότι μπορεί να ανοίξουν κάποια κεφάλαια αλλά και στο θέμα αυτό υπάρχουν κοινοτικοί κανόνες που πρέπει να τηρηθούν.

Περιμένουμε συγκεκριμένα πράγματα από την Τουρκία στη λογική σας βοηθάμε και θα μας βοηθήσετε», ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, δηλώνοντας συγκρατημένα αισιόδοξος για το προσφυγικό μετά τη σημερινή απόφαση.

Τέλος, ο κ. Τουσκ ανέφερε πως οι «28» έκαναν μια πρώτη συζήτηση για την αναθεώρηση της συνθήκης του Δουβλίνου.

Keywords
Τυχαία Θέματα