ΗΠΑ: Ενισχύουν τις δυνάμεις και στην Ευρώπη για τον φόβο των Ρώσων

23:49 2/2/2016 - Πηγή: Aixmi

Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι προτίθεται να τετραπλασιάσει τις στρατιωτικές δαπάνες των ΗΠΑ στην Ευρώπη, σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τους συμμάχους που είναι ακόμη αναστατωμένη από την παρέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Με το νέο σχέδιο, η σχετική δαπάνη θα φτάσει στα 3,4 δισ. δολάρια, ενώ το εν λόγω σχέδιο αναμένεται να παρουσιαστεί επίσημα την επόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο του τελευταίου

προεδρικού προϋπολογισμού του Ομπάμα. Επίσης, το Πεντάγωνο ανέφερε ότι αυξάνει και τις δαπάνες για τη μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, διπλασιάζοντας το περσινό ποσό, στα 7 δισ. δολάρια.

Ο τετραπλασιασμός της δαπάνης θα επιτρέψει στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, να έχει διαρκώς κινούμενες ταξιαρχίες τεθωρακισμένων, σε σταθμούς στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, όπως επίσης θα ενισχύσει τη συμμετοχή της χώρας στις ασκήσεις του ΝΑΤΟ και θα οδηγήσει σε ανάπτυξη περισσότερων οχημάτων μάχης και εφοδίων στην περιοχή.

Ο Ομπάμα επιθυμούσε να επιβεβαιώσει την δέσμευση των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ από τη στιγμή που η Ρωσία προσάρτησε ουκρανικά εδάφη, το 2014, προκαλώντας συναγερμό στα γειτονικά κράτη, κάποια από τα οποία ανήκουν στη συμμαχία, σχολίασε το CNN.

Στην ανακοίνωση της Τρίτης ο Ομπάμα τόνιζε ότι «θα είναι ξεκάθαρο ότι οι ΗΠΑ στέκεται δίπλα στους συμμάχους της, υπερασπιζόμενες όχι μόνο τις περιοχές του ΝΑΤΟ, αλλά και τις κοινές αρχές διεθνούς δικαίου και τάξης».

Ακόμη, ανέφερε ότι στην επικείμενη συνάντηση με τους ηγέτες του ΝΑΤΟ στην Πολωνία, η συζήτηση θα επικεντρωθεί στην ενίσχυση των στρατιωτικών δεσμεύσεων μεταξύ των χωρών.

Αυτές οι ενέργειες, είναι αποσταθεροποιητικές και επικίνδυνες για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, σχολίασε ο εκπρόσωπος της ρωσικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον, Γιούρι Μέλνικ. «Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ρωσία, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, θα μπορεί να υπερασπιστεί τους πολίτες και τα εθνικά συμφέροντα ασφαλείας», πρόσθεσε, συμπληρώνοντας «Την ίδια ώρα, η αντιπαράθεση δεν είναι η δική μας επιλογή και ο σωστός δρόμος για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, αν θέλουν να επιστρέψουν σε φυσιολογικές σχέσεις με τη Ρωσία, είναι η αποκλιμάκωση, η αυτοσυγκράτηση και η υπευθυνότητα στη στρατιωτική στάση τους».

Keywords
Τυχαία Θέματα