Ημέρα μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων

15:55 19/5/2012 - Πηγή: Aixmi

Ο απανταχού Ελληνισμός τιμά σήμερα τη μνήμη 353.000 θυμάτων της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από τους Νεότουρκους και το Κεμαλικό καθεστώς.

Ήταν ένα προμελετημένο έγκλημα, το οποίο η κυβέρνηση των Νεότουρκων υλοποίησε με όπλα τον ξεριζωμό, τα βασανιστήρια, την πείνα και τα στρατόπεδα θανάτου στην έρημο.

Ήταν 19 Μαΐου του 1919 όταν ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα για να ξεκινήσει την δεύτερη, ιστορικά, φάση της εξόντωσης των Ελλήνων

της βόρειας Μικράς Ασίας προσπαθώντας να συντονίσει την αντίσταση των Τούρκων κατά της ελληνικής στρατιάς που είχε καταλάβει την Σμύρνη.

Σήμερα τα Ποντιακά σωματεία σε  διοργανώνουν εκδηλώσεις μνήμης σε Αθήκα Θεσσαλονίκη. Με πρωτοβουλία της Παμποντιακής Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ), το απόγευμα (18.30) θα γίνει εκδήλωση στην πλατεία Συντάγματος, με συναυλία μνήμης από Πόντιους καλλιτέχνες και θα ακολουθήσει πορεία προς την τουρκική πρεσβεία.
Νωρίτερα θα γίνει ποδηλατοπορεία από το Μουσείο της Ακρόπολης μέχρι την πλατεία.
Στη Θεσσαλονίκη στις 7 το απόγευμα, στην πλατεία Αγίας Σοφίας, θα μιλήσουν ο πρόεδρος της ΠΟΕ, Γιώργος Παρχαρίδης και ο βουλευτής New Hampshire των ΗΠΑ Τομ Κτσιαντώνης. Θα προηγηθεί ποδηλατοπορεία μνήμης «Τρέχω για τη ζωή, Τρέχω για τη Μνήμη» από το λιμάνι με κατάληξη της πλατεία Αγίας Σοφίας.
 
Δείτε το αφιέρωμα που επιμελήθηκε η Ένωση Ποντίων Νήσων και Αττικής

Keywords
Τυχαία Θέματα