Η «βρώμικη βόμβα» στο επίκεντρο της Συνόδου στην Ουάσινγκτον

16:12 30/3/2016 - Πηγή: Aixmi

Αύριο ξεκινά η διεθνής σύνοδος για την πυρηνική ασφάλεια στην Ουάσινγκτον όπου θα παρευρεθούν οι ηγέτες 50 και πλέον κρατών. Το καταστροφικό σενάριο μιας «βρώμικης βόμβας» στα χέρια τζιχαντιστών είναι αυτό που θα βρεθεί στο επίκεντρο των εργασιών της συνόδου, μι α σύνοδος που διοργανώνεται περίπου 10 ημέρες μετά τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες και στον απόηχο πληροφοριών για υποθετική επίθεση «πυρηνικής τρομοκρατίας».

Έτσι, βελγικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν την Παρασκευή ότι ο ισλαμιστικός πυρήνας των Βρυξελλών, δράστης των επιθέσεων στις 22 Μαρτίου, είχε προβλέψει την κατασκευή ραδιενεργής «βρώμικης βόμβας», μετά την παρακολούθηση Βέλγου «πυρηνικού ειδικού» από δύο από τους καμικάζι, τους αδελφούς Μπακραουί.

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Γιουκίγια Αμάνο προειδοποίησε: «Η τρομοκρατία εξαπλώνεται και η πιθανότητα πυρηνικά υλικά να χρησιμοποιηθούν δεν μπορεί να αποκλειστεί».

Ο συντονιστής της ΕE για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας Ζιλ ντε Κερσόβ προειδοποίησε το Σάββατο μιλώντας στην εφημερίδα La Libre Belgique για ενδεχόμενη κυβερνοεπίθεση, ανάληψη του ελέγχου μέσω Διαδικτύου «ενός κέντρου διαχείρισης πυρηνικού σταθμού» από τζιχαντιστικές οργανώσεις που μπορεί να συμβεί «μέσα σε πέντε χρόνια».

Αν και πολύ λίγοι ειδικοί πιστεύουν ότι το ΙΚ μπορεί μια ημέρα να αποκτήσει ατομικό όπλο, πολλοί φοβούνται μήπως περιέλθει στην κατοχή του ουράνιο ή πλουτώνιο για να φτιάξει μια «βρώμικη βόμβα».

Σύμφωνα με στοιχεία της ΙΑΕΑ, περίπου 2.800 περιστατικά παράνομης διακίνησης και κατοχής ή απώλειας πυρηνικών υλικών καταγράφηκαν παγκοσμίως τα τελευταία 20 χρόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα